glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave4 opozicija111
granica22
skola-1 SZS Bundesrat Viminacijum-amfiteatar krstajic33 novak9999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Naučna elita stigla u Viminacijum         

izvor: evn  foto: vn                                                                                        03.09.2018.

 
viminacijum88

 

Naučna elita stigla u Viminacijum

Više od 800 vrhunskih naučnika iz 50 zemalja, sa svih kontinenata - od arheologa, preko istoričara do klasičnih filologa - okupilo se ovih dana u Srbiji, na Limes kongresu u Viminacijumu. Oni će tu predstaviti rezultate svojih najnovijih istraživanja. Reč je o najprestižnijem naučnom skupu koji se bavi načinom života na nekadašnjoj granici Rimskog carstva.

- Limes kongres bavi se starim Rimom, ali je veoma aktuelan. Naime, taj granični pojas carstva koji ju je odvajao od varvarskog sveta, veoma je nalik na današnju granicu Evropske unije. Sva imena koja nešto znače u istraživanju antike, pre svega arheologije, okupljena su u Viminacijumu. Svoja saopštenja oni će izlagati na 32 sesije, od osam ujutro do osam uveče - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

Među mnogobrojnim temama sesija kongresa organizatori ističu "Hrišćanstvo na limesu", "Svrha rimske granice", "Komunikacije duž limesa", "O životu i smrti na limesu", "Rimski limes danas", "Svrha rimske granice".

Najveći deo učesnika kongresa biće smešten u samom arheološkom parku Viminacijum, gde je izgrađena replika rimskog vojnog logora. Naučnici borave u osavremenjenim legionarskim vojnim barakama, u kojima im je naravno obezbeđena sva potrebna udobnost. Paralelno s kongresom završava se i legionarski poligon za obuku. Ceo kompleks će posle naučnog skupa biti pretvoren u naučno-istraživački i zabavni kamp za decu i mlade.

- Pored izlaganja naučnih radova, na kongresu jednako važan deo su neformalni susreti, tokom kojih se razmenjuju ideje, stvaraju poznanstva i zajednički projekti za budućnost. Tu glavnu ulogu imaju naši mladi istraživači, a mi ih imamo 25 u Viminacijumu, i svi oni već uživaju ugled u naučnom svetu - ističe dr Korać.

GOZBA ZA KRAJ

Za učesnike kongresa svakog drugog dana su organizovane ekskurzije.

- Prvo ćemo ih odvesti da vide Romulijanu i Đerdap, zatim u Sirmijum i Novi Sad, i na kraju u Niš i Justinijanu primu. Oni će se upoznati sa Srbijom i sigurni smo da će mnogi ponovo doći. Poslednjeg dana učesnicima ćemo prirediti pravu rimsku gozbu - najavljuje prof. dr Miomir Korać.

novosti.rs

 

Leskovačka "Roštiljijada": Pljeskavica za doručak, pa opet za večeru

Predložen zakon o računanju vremena u Srbiji

Asteriks posle 20 godina ponovo pred srpskim čitaocima

Obrazovanje odraslih kroz „Erazmus plus” EU: od Italije do Srbije

Spreman zakon o računanju vremena

Evrostat: Žene žive duže od muškaraca i ima ih više

Anketa: Za mlade su šamar i ljubomora ljubav, a silovanje u vezi ne postoji

Evropska unija odustaje od pomeranja kazaljki

Tito i Kardelj pripremali raspad SFRJ

Skup Mense u Beogradu

Otvorena izložba „Kraljevina Srbija i SAD” u prisustvu Vučića i Skota

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button