glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel11 brnabic1 roba
it sektor3 podgorica1 izlozba-srbija-sad spartak5 partizan-tarakija srb-cro3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U planu nacionalna baza sa podacima o svim teroristima sveta

izvor: agencije  foto:                                                                          27.07.2018

vlada srbije

Tekst Nacrta zakona pripremila je Radna grupa obrazovana odlukom Vlade Srbije, a u skladu sa obavezama iz Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, kao i u skladu sa opštim naporima Srbije na unapređenju sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Prema preliminarnim rešenjima, nacionalna baza će sadržati podatke o teroristima, grupama ili organizacijama koje ih finansiraju, tačnije o fizičkim i pravnim licima kako registrovanim tako i neregistrovanim, koja se nalaze na listi Ujedinjenih nacija ili nacionalnoj listi terorista, terorističkih organizacija ili finansijera terorizma.

Takođe, tu će biti pohranjeni podaci o licima evidentiranim u postojećim evidencijama nadležnih organa a zbog postojanja informacija, saznanja ili obaveštenja o terorističkim delima ili terorističkim aktivnostima.

Ova jedinstvena nacionalna baza podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizama biće platforma koja će sadržati skup podataka - kao deo već uskladištenih podataka u postojećim bazama nadležnih organa.

Predviđeno je da će se Nacionalna baza uspostaviti u roku od jedne godine od dana stupanja zakona na snagu, dok će nadležni organi imati rok od godinu dana da po formiranju Nacionalne baze u nju unesu potrebne podatke. Ova jedinstvena baza će omogućavati pristup podacima i kontrolisanu i bezbednu razmenu podataka između nadležnih organa, odnosno ministarstava za unutrašnje poslove, spoljne poslove, odbrane, finansija, Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Nacrt zakona predviđa da i će pristup Nacionalnoj bazi imati i drugi državni organi "ako je to neophodno u cilju izvršavanja zakonom uređenih poslova u oblasti sprečavanja i borbe protiv terorizma".

Nacionalna baza će se sastojati od osnovne platforme (hardvera i softvera) smeštene kod BIA i pojedinačnih servisa (linkova i terminala) za pristup osnovnoj platformi.

Cilj formiranja ove baze podataka je, kako se kaže u obrazloženju Nacrta zakona, efikasna razmena podataka i informacija između gore pomenutih organa.

Imajući u vidu da Nacionalna baza, između ostalog, sadrži i podatke o ličnosti, Nacrtom zakona je propisana svrha korišćenja podataka radi sprečavanja pretnje od terorizma, blagovremenog otkrivanja i dokumentovanja terorističke aktivnosti i krivičnog gonjenja.

Takođe je dato ograničenje da se podaci iz Nacionalne baze mogu obrađivati samo na način da bi se postigla svrha obrade za koju su podaci prikupljeni.

Nacrtom zakona je uređena i zaštita podataka sadržanih u Nacionalnoj bazi.

Predviđeno je da se podaci čuvaju u elektronskoj formi i štite u skladu sa odredbama zakona koji uređuje zaštitu tajnih podataka, zatim zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i zakona koji uređuje informacionu bezbednost. Propisana je i obaveza nadležnih organa i administratora da preduzimaju opšte i posebne mere zaštite.

Takođe je predviđena odgovornost nadležnih organa koji unose podatke u bazu, kao i odgovornost administratora baze.

Propisuje se da kontrolu primene mera zaštite podataka o ličnosti vrši Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, a da kontrolu primene mera informacione bezbednosti vrše nadležni organi u skladu sa odredbama zakona koji uređuje informacionu bezbednost.

 

 

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

Siniša Mali: IT industrija čini 10 odsto BDP Srbije

Među 10 inovativnih energetskih uređaja za budućnost patent studenata ETF-a

EK pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

Magični uspesi mladih srpskih programera

Sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

Srbija ima „svemirsku“ šansu koju ne bi smela da propusti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button