glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel11 brnabic1 roba
mip11 podgorica1 izlozba-srbija-sad spartak5 partizan-tarakija srb-cro3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kako se pokreće IT biznis u Srbiji?

izvor: agencije  foto:                                                                          27.07.2018

it sektor3

Vera Stevanović završila je uspešno kurs "Startap akademije". Suosnivač je firme " tvorca mobilne aplikacije za navijače koji omogućava da na svoje slike stavite grb, boje ili navijačke poruke omiljenog kluba i tako ga podržite na društvenim mrežama.

"Naučili smo kako da razmišljamo, kako da razvijemo taj proizvod, kako da ga plasiramo na globalno tržište, što je jedno neverovatno iskustvo. Takođe, mi smo kao polaznici šeste Startit akademija osvojili kao pobednici i sredstva koja su nam veoma pomogla da taj proizvod napravimo i da ga plasiramo", kaže Vera Stevanović, iz startap "Meč dej stikersa".

Na "Startap akademiji" osnovano je 25 preduzeća sa oko stotinu zaposlenih, a njih 15 opstalo je na tržištu. Te mlade kompanije prikupile su pet miliona dolara stranih investicija i ostvarile više od 20 miliona evra prihoda.

Na jesen, mentori iz Gugla učiće ih strategiji proizvoda i razvoju biznisa, korisničkim iskustvima i korisničkom interfejsu, kako da razvijaju tehnologiju, marketing i veštine prezentacije.

"Ko je među sto najboljih ljudi na svetu za to i posveti vama nekoliko sati svog vremena i prenese vam svoje znanje, to je vrsta uvida i vrednosti koji pare ne mogu da kupe. Jer ta količina akumuliranog znanja je nešto što ne može da se nađe na tržištu", kaže Vukašin Stojkov iz "Startit centra" Beograd.

Prema zvaničnim analizama, u protekle dve i po godine otvoreno je skoro 5.000 novih kompanija u oblasti programiranja. Samo u 2017. osnovano 2009 novih, što je 30 odsto više nego godinu ranije, a u prvoj polovini ove godine dvostruko više nego u 2016.

"Očekuje se da ove kompanije, koje su osnovane u 2017. godini, tih nešto preko 2000 preduzetnika ili d.o.o. kompanija ostvari preko četiri milijarde dinara profita", kaže Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržava razvoj Startap habova, tehnoloških inkubatora i IT klastera u devet gradova, a u te svrhe u 2018. odvojeno je 25 miliona dinara.

 

 

„Fabrika“ za genijalce – centar „Verokio“ gotov 2020. godine

Opet kasne satovi, Srbiji prete sankcijama

Više đaka hoće na zanat nego da uči informatiku

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

Siniša Mali: IT industrija čini 10 odsto BDP Srbije

Među 10 inovativnih energetskih uređaja za budućnost patent studenata ETF-a

EK pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

Magični uspesi mladih srpskih programera

Sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

Srbija ima „svemirsku“ šansu koju ne bi smela da propusti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button