glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 izbori777 VUCIC666
hrtkovci2 zaliv77 zagreb88 telefon1 mladen11 igor88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sajam knjiga u Teheranu: Otvoren štand Srbije

izvor: agencije  foto:                                                                                                                03.05.2018

 

stand-srbije

Pisac i dopisni član SANU Goran Petrović otvorio je u sredu štand Srbije i manifestaciju "Dani Srbije", u okviru međunarodnog Sajma knjiga u Teheranu, na kojem je naša zemlja počasni gost.

- Veliki ispit za svakog pisca je da li njegovo delo i književnost kojoj pripada funkcioniše na nekom stranom jeziku ili u nekoj drugoj kulturi, u rukama čitalaca koji imaju različita životna iskustva. To predstavlja krajnju stepenicu u razmeni između dva jezika i dve kulture, a zapravo se radi u osnovi o nečemu što je veoma jednostavno, a to je razmena ljudskih osećanja - kazao je Petrović.

Štand Srbije u prestonici Irana prostire se na 150 kvadrata i na njemu su, između ostalog, predstavljena dela velikana naše književnosti, kao što su Miloš Crnjanski, Meša Selimović, Danilo Kiš, Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

- Potrudili smo se u izuzetno teškim okolnostima i doneli u Teheran najbolje što imamo. Došli su odlični pisci, publika će imati prilike da se upozna sa vrednim knjigama iz srpske kulture. Stigli smo u zemlju koja želi da nas upozna i zato ćemo ovde predstaviti našu istoriju i kulturu od Svetog Save do danas - rekao je Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu, koja je programski organizator predstavljanja Srbije u Teheranu.

Otvaranju štanda Srbije prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, pisac i novinar Muharem Bazdulj, pesnik i pripovedač Dejan Aleksić, predstavnici Privredne komore Srbije.

BUDUĆA KULTURNA RAZMENA

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se u sredu sa gradonačelnikom Teherana Samilahom Hoseinijem Makaremom u Gradskoj kući u prestonici Irana.

- Razgovarali smo o ideji da u Teheranu bude postavljen spomenik nekoj znamenitoj ličnosti iz Srbije i obrnuto. Razmenili smo i ideje o koprodukciji u oblasti filmske industrije - kazao je Vukosavljević.

 

 

Prepreka- šta znači onlajn dozvola za ulazak u EU?

Novi portal Srba u Hrvatskoj Srbi.hr

EU: Za ulazak sa Balkana u Šengen potrebna dozvola i sedam evra takse

Kultura Balkana predstavljena u Briselu

Teško do nadoknade za srpsku imovinu u Hrvatskoj

Otvoren konzulat Srbije - Trebinjci, dobrodošli u svoju kuću

Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske kod Sombora

Nemačka pojačava "uvoz" medicinskih sestara i tehničara

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj

Raspisan Konkurs za programe u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Konkursi za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore i regiona

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button