glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun1 se eu888
hrtkovci2 zaliv77 zagreb88 telefon1 mladen11 kokoskov2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Propao dogovor o Izbornom zakonu BiH, uključuje se Venecijanska komisija

izvor: agencije  foto:                                                                                               04.05.2018.

izbori777

Čelnici stranaka iz Federacije BiH koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH ni na posljednjem maratonskom sastanku koji je završio u četvrtak kasno uveče nisu dogovorili principe izmjena Izbornog zakona uz provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je prilikom izlaska sa sastanka kazao da će biti angažovana Venecijanska komisija.

"Ona će dati ocjene na ranije prijedloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta evropskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima", rekao je predsjednik SDA.

Sastanku, koji je ujedno i posljednji pred raspisivanje općih izbora, prisustvovali su, osim Izetbegovića, predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte - Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, te Damir Arnaut ispred Saveza za bolju budućnost (SBB), prenosi portal klix.ba.

Susret je održan u rezidenciji američke ambasadorice Maureen Cormack koja je izjavila kako računaju na političke stranke da će nastaviti s razgovorima.

"Zahvaljujem se EU i Venecijanskoj komisiji što su ponudili stručni savjet da se riješi ovo, pokazalo se, jako komplikovano pitanje. Ponavljam da su SAD posvećene tome da i dalje pomažu u ovom procesu kako bi se došlo do rješenja. Imali smo ozbiljan razgovor i on može predstavljati osnovu da se ide ka kompromisu", zaključila je Cormack.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je kazao kako su čuli dobru i konstruktivnu razmjenu mišljenja, što je rezultiralo dogovorom o angažovanju Venecijanske komisije, te se nada da će novi proces s novim ekspertima započeti što prije.

Dosadašnje razilaženje HDZ-a BiH s jedne i SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a s druge strane nalazilo se u redefinisanju Doma naroda FBiH i definisanju načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Nerješavanjem načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bili bi blokirani i izbor predsjednika Federacije, Federalne vlade, a ne bi mogao biti konstituiran ni Dom naroda Parlamenta BiH, u kojem Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bira dvije trećine delegata.

Centralna izborna komisija BiH će 8.maja raspisati opće izbore u skladu sa važećim Izbornim zakonom BiH i u skladu sa trenutnim ustavima.

 

 

BiH podijeljena oko Dudakovića

Izetbegovićeva supruga kandidat za člana predsedništva BiH

Bez pritvora za Dudakovića

Logoraši RS zadovoljni, u Bihaću ogorčenje zbog hapšenja Dudakovića/Zvizdić: Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika Armije BIH

Posljednja nada za Izborni zakon BiH

Mediji: Uhapšen Atif Dudaković

Dug spisak neispunjenog na evropskom putu BiH

Zapaljiva retorika za ostanak na vlasti

Wigemark uručio Izvještaj o napretku BiH/U američkom Kongresu rasprava o budućnosti Bosne i Hercegovine

Izetbegović i Kavazović usvojili 10 zaključaka

Mostarski sajam: Politička promocija ili privredna saradnja?

Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

Izborni zakon BiH, drama u nekoliko činova

Migranti idu novom balkanskom rutom preko Bosne

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button