glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protest666 radnicka klasa bljesak
1maj bihac srbi.hr seka 3d stampac online-kupovina

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prepreka- šta znači onlajn dozvola za ulazak u EU?

izvor: agencije  foto:                                                                                                                02.05.2018

 

Madjarski carinik

Državljani Zapadnog Balkana, SAD, ali i Kanade, Australije i drugih, moraće da traže dozvolu za ulazak u zemlje Šengena i da plate taksu od sedam evra od 2021. godine. Čeka se da tu odluku potvrdi Evropski parlament i usvoji Savet ministara EU. Šta će ona za putnike značiti u praksi?

Ideju iz 2016. Evropska komisija želi da sprovede za pet godina. Tada je bila namera da se uvede ne samo taksa, nego evidentiranje i informacije o svim putnicima koji dolaze u zemlje šengenske zone.

"Zemlje šengenskog prostora su između sebe ukinule granice, ali nisu uspele da uspostave zajedničku granicu, EU zajedničku graničnu policiju i da donesu jedan paket zajedničke politike zbog svega toga sada se uvode ove takse za putovanje koje služe za unutrašnju bezbednost i za borbu protiv ilegalne migracije", kaže Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Stručnjaci odbacuju spekulacije da je targetiran samo Zapadni Balkan. Mera se odnosi na 1, 4 milijarde građana, odnosno na više od 60 zemlja koje bez viza mogu u države šengena.

"Uvođenje ove administrativne mere ni na koji način ne znači bilo kakvo vraćanje viza. Bilo je dosta šumova u komunikaciji, dosta senzacionalističkih naslova u medijima i mislim da građanima Srbije treba pojasniti da ovo ne znači povratak viza", kaže Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Za popunjavanje formulara manje od pet minuta

A ono što se do sada zna, jeste da procedura neće biti komplikovana. Pre svega putnici će morati da popune onlajn formular.

"Kažu da za to popunjavanje nije potrebno više od pet minuta, tu su neka banalna pitanja –ime, adresa, datum rođenja, ali i da li je ranije neko bio deportovan iz zemalja EU, da li je imao kriminalni dosije", kaže Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela.

Prilikom popunjavanja potrebno je platiti taksu od sedam evra koja važi za sva putovanja u naredne tri godine, a odgovor se u 99 slučajeva dobija odmah, objasnio je Gajić.

"Kada jednom popunite elektronski obrazac, taj obrazac kroz ETIAS bazu biće unakrsno upoređen sa drugim bezbednosnim bazama. Tu će biti proveravano sa bazama Interpola, sa bazom Europola, šengenskog infomacionog sistema. Jedna od svrha uvođenja ove procedure jeste, između ostalog, i olakšavanje protoka putnika na graničnim prelazima, posebno na aerodromima – carinik neće imati razloga da sumnja", kaže Srđan Majstorović.

Ipak, carinik će i dalje imati diskreciono pravo da vas pita gde idete, kod koga odsedate, koliko u određenoj zemlji planirate da se zadržite.

 

 

Novi portal Srba u Hrvatskoj Srbi.hr

EU: Za ulazak sa Balkana u Šengen potrebna dozvola i sedam evra takse

Kultura Balkana predstavljena u Briselu

Teško do nadoknade za srpsku imovinu u Hrvatskoj

Otvoren konzulat Srbije - Trebinjci, dobrodošli u svoju kuću

Otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske kod Sombora

Nemačka pojačava "uvoz" medicinskih sestara i tehničara

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj

Raspisan Konkurs za programe u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Konkursi za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore i regiona

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button