glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

presuda mladic rusija-hag
todoric dodik00 konferencija BATE-Borisov-Zvezda veselinov Partizan-young boys

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nezavisne: Ultimatum Sarajevu – izborni zakon ili sankcije

izvor: agencije  foto:                                                                              24.11.2017

parlament bih 5

Na razgovore su, kako se navodi, bili pozvani i predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, ali oni nisu došli.

Banjalučke Nezavisne pišu da su predstvnici političkih partija u parlamentu BiH imali tajni sastanak s predstavnicima, odnosno političkim direktorima Ambasade SAD u BiH, OEBS-a i Evropske komisije u BiH.

List saznaje da je tema razgovora, koji su održani u utorak bile izmena Izbornog zakona BiH, a na sastanku je Sarajevu dat i svojevrstan ultimatum da do februara mora napraviti pomak kada su u pitanju izmene ovog zakona – u protivnom moguće su sankcije prema BiH.

"U februaru će Evropska komisija objaviti izveštaj za Zapadni Balkan i ako do tada BiH ne postigne pomak kada je u pitanju Izborni zakon, moguće je da svi procesi koji vode ka evropskim integracijama budu obustavljeni", rekao je neimenovani izvor Nezavisnih.

Iz međunarodne zajednice predložili, saznaje ovaj banjalučki dnevnik, da se pregovori nastave naredne sedmice i da se u njih uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Nezavisne saznaju i da je postignut dogovor kada je u pitanju izbor srpskih delegata u Domu naroda FBiH kao i da će se krenuti u izmenu Ustava FBiH kako bi delegati iz srpskog naroda mogli biti birani sa liste stranaka, a ne samo iz kantonalnih skupštinskih klupa. Na sastanku su bili visoki stranački funkcioneri, pa je tako Demokratska frontu predstavljao Damir Bećirović, ispred Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice bili su Halid Genjac i Bariša Čolak, boje Saveza za promene branio je Igor Golijanin (Srpska demokratska stranka), dok su Zoran Mikulić i Damir Arnaut predstavljali Socijaldemokratsku partiju i Savez za bolju budućnost.

Ovom sastanku trebalo je da prisustvuju i članovi Kolegijuma Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto, Šefik Džaferović i Mladen Bosić, te Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH, ali su oni bili sprečeni jer su bili na putu u Briselu.

Jedan od učesnika razgovora Damir Bećirović, iz DF-a, potvrdio je Nezavisnim da je tema razgovara bio Izborni zakon, te da su iz međunarodne zajednice spremni da pomognu, ali da dogovor nije postignut zbog toga što je Bariša Čolak imao suprotno mišljenje od većine.

Podseća se da su u parlamentarnoj proceduri dva predloga izmena i dopuna Izbornog zakona BiH, jedan koji su predložili hrvatski delegati u Domu naroda BiH, a drugi SDA.

Takođe, i SDP i DF izneli su Predlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji, što nije isto što i izmene samog Izbornog zakona. Suštinski taj predlog sprovodi presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, i po tvrdnjama njegovih kreatora, potpuno je u skladu sa ustavima BiH i FBiH i Izbornim zakonom.

 

 

Žrtve djelimično zadovoljne, iz RS podrška Mladiću

Reakcije na presudu: Orić: Mladić mora da odgovara pred svojim narodom/ Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu/ Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

"BiH neće priznati Kosovo dok se protivi srpski član"

Gdje odlaze balkanski ratnici ISIL-a?

Američki institut: BiH je neuspela država, kolaps na pomolu

Poraz ID uticaće na bezbednost: Džihadisti se vraćaju u BiH!

Zarada na migrantskoj patnji

BiH na EU prekretnici

Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

Orić oslobođen optužbi, porodice žrtava protestuju

BH privreda talac loše politike

Pet vlasnika BiH

Siromašni Bošnjak, Srbin i Hrvat su isti

Deklaracija BiH: Obustavite gradnju Pelješkog mosta

BiH pozvala Hrvatsku da ne iznosi paušalne izjave o terorizmu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button