glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel samit777 merkel000
izbori88 vujovic izbori999 beldoks111 karate lajovic3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Stejt department traži brzu istragu napada na novinarku "Vijesti"

izvor: agencije     foto:                                                                                     09.05.2018

napad

Američki Stejt department poručio je da zahteva brzu i odlučnu istragu u slučaju napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić u Podgorici. Novoizabrani predsednik Crne Gore i lider vladajuće DPS Milo Đukanović izjavio je da napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić predstavlja napad na strateški cilj Crne Gore i poručio da će se i dalje sa istim entuzijazmom, "do istrebljenja", boriti protiv svih vidova kriminala i protiv svakog kriminalca.

 

"Uznemirni smo zbog napada na novinarku Oliveru Lakić. Novinari moraju biti u mogućnosti da rade nezavisno i bez nepropisnog uticaja u bezbednim uslovima da bi se zaštitila otvorena, demokratska društva. Pratimo situaciju u vezi sa tim krivičnim delom i zahtevamo brzu i odlučnu istragu da bi se odgovorni priveli pravdi", saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt departmenta.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova Crne Gore, Zoran Pažin i Mevludin Nuhodžić, posetili su redakciju Vijesti povodom napada na novinarku Oliveru Lakić.

Pažin je rekao da su organima bezbednosti date jasne instrukcije, a da Vlada očekuje brze i konkretne rezultate, prenosi RTCG.

Pažin je naveo da taj napad predstavlja težak udar na temeljne demokratske vrednosti Crne Gore.

"Zato je neophodno da počinioci ovog sramnog čina dobiju snažan i nedvosmislen odgovor države, ali i čitavog društva. Odgovornost izvršne vlasti je ovde jasna - organima bezbednosti je naloženo da ovom slučaju posvete sve raspoložive resurse, da ulože sav trud i sva znanja da se počinilac ovog gnusnog dela što pre pronađe i privede pravdi. Instrukcije koje su date su veoma jasne i Vlada ovde očekuje brze i konkretne rezultate. To od nas, sa pravom, očekuju ne samo pripadnici novinarske profesije, već i čitava Crna Gora", naveo je Pažin.

Više stotina NVO aktivista, novinara i građana okupilo se ispred Vlade Crne Gore, u znak protesta zbog oružanog napada na novinarku dnevnika Vijesti Oliveru Lakić.

Napad se desio u utorak uveče, ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje novinarka Lakić, na istom mestu gde je pre šest godina pretučena.

Đukanović: Napad na novinarku je napad na strateški cilj Crne Gore

Milo Đukanović kaže da za njega nema razlike u tome da li metu svom protivniku crta neko iz narko klana ili iz nekog medija.

Prema njegovim rečima, napad na novinarku Lakić je potvrda onoga što je, kako je podsetio, govorio u predizbornoj kampanji, da će država odlučnom i sinhronizovanim akcijom bezbednosnih i pravosudnih organa, suzbiti očiglednu bahatost kriminalnih struktura.

"To je obaveza države prema očekivanju građana da im se garantuje miran i bezbedan život", naveo je Đukanović za Radio Danilovgrad, preneli su podgorički mediji.

Napad na novinarku Lakić je, kaže Đukanović, "dodatno osetljiv", jer je reč o jednom veoma specifičnom ataku na medijskog poslenika.

"Napad na novinara u svakoj pravno uređenoj državi, u svakom demokratski uređenom društvu je napad na slobodu izražavanja, napad na demokratiju. Time, to je napad i na ono što je strateški cilj Crne Gore - da u dogledno vreme bude deo slobodnog i razvijenog evropskog društva", rekao je Đukanović.

Specifičnog ovog napada on vidi u načinu njegovog izvršenja i jasno je, kaže, da se njime nije želela naneti šteta novinarki Lakić.

"Ovim se želela posejati sumnja i naneti moralna i politička šteta određenim javnim ličnostima, delovima državnog sistema, pa i samoj državi Crnoj Gori. Zato je imperativ da u najkraćem mogućem roku otkrijemo ko se to u državi Crnoj Gori oseća toliko moćnim da može ovakvim sredstvima nanositi štetu državi i menjati sliku koja o ovoj državi postoji danas u našem međunarodnom okruženju", rekao je Đukanović.

O optužbama na njegov račun, Đukanović kaže da je to bilo očekivano i da su se sa tim, kako kaže, iskonstruisanim optužnicima, prvi oglasili najsumnjiviji.

"Logično, oni žele da zloupotrebom jednog kriminalnog akta, napada na novinarku, ućutkaju sve koji govore o njihovom kriminalu. I moja poruka njima je - ništa od toga! Hoću da kažem da ću se i dalje sa istim entuzijazmom, do istrebljenja, boriti protiv svih vidova kriminala i protiv svakog kriminalca", poručio je Đukanović.

Ta poruka se, kaže, odnosi i na one koji hladnokrvno likvidiraju ljude u podne u centru grada, i onih koji dižu u vazduh automobile sa svojim protivnicima, ne mareći za moguće nedužne žrtve, i protiv heroja iz mraka koji prislone pištolj na nogu novinarke, da bi joj hiruški precizno naneli kontrolisanu, ali nekom drugom ko je politička meta, nekontrolisanu štetu.

Dodaje međutim i da će se jednako tako boriti i protiv svih onih koji misle da "ih njihov medijski biznis dovoljno dobro štiti od svega nezakonitog i nemoralnog što čine".

 

 

Novi predsjednik Crne Gore moćniji od Vlade?

Đukanović ponovo na čelu Crne Gore

Crna Gora  bira predsednika

Đukanović: U nedelju će trijumfovati velika postignuća

Narod glasa za gospodara, a dobije 'englesku kraljicu'?

Mafija napokon zabrinula državu

Za koga glasa Crna Gora?

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore

Falsifikatima do predsjedničke kandidature?

Do drugog kruga u više kolona

Dugo putovanje u Evropu

Politika kao unosan biznis

Dačić u Podgorici: Najbliži jedni drugima

Crnogorska bura o amnestiji

Dijalog o političkog krizi moguć

Brisel nikad oštriji prema Podgorici

Još jedan povratak Đukanovića?

Muk zvanične Podgorice

Nikada gore između Crne Gore i Rusije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button