glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Aleksandar Vucic milo 5 BRISEL-ZGRADA
SABOR gre-mak2 Partizan-stadion el logo donald buducnost titula

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Crna Gora  bira predsednika

izvor: agencije     foto:                                                                                     15.04.2018

izbori88

Crna Gora predsednika bira treći put od nezavisnosti 2006. godine, dok su ovo sedmi predsednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Birališta su otvorena u sedam, a biće zatvorena u 20 sati, a do sada je akreditovano više od 1.000 posmatrača.

Prema podacima CeMi-a na predsedničim izborima do 9 sati je glasalo 6,2 odsto birača.

CeMi je saopštio nepravilnosti koje su do sada evidentirali, bilo je slučajeva da birači na glas saopštavaju za koga su glasali, kao i da članovi biračkog odbora na glas govore imena birača. CeMi je evidentirao i slučaj da je na jednom biračkom mjestu falio glasački listić, koji je naknadno donesen.

Premijer Marković glasao: Verujem da će izbori proteći u demokratskoj atmosferi

Predsednik Vlade Duško Marković izjavio je jutros u Podgorici da veruje da će današnje glasanje na predsedničkim izborima proteći u demokratskoj i slobodnoj atmosferi i u dobroj organizaciji i da će Crna Gora na taj način izabrati predsednika koji će imati puni demokratski kapacitet da obezbedi Crnoj Gori nastavak evropskih i vrednosti i razvoj i prosperitet države u celini.

Želim da iskoristim ovu priliku da kažem i to da je kampanja bila izuzetno korektna, rekao bih nikada sa tako visokom političkom kulturom i dijalogom bez obzira na to što su suparnici bili žestoki u svom pristupu. Ali visok nivo političke kulture i dijaloga – to je jedan važan momenat kojim Crna Gora potvrđuje svoju demokratsku sposobnost i održivost svog političkog sistema. Dakle, građanima želim sve najbolje danas, želim dobru atmosferu i naravni rezultate koji će potvrditi njihove interese koji se tiču budućnosti“ – rekao je predsjednik Marković jutros u Podgorici nakon što je glasao na predsjedničkim izborima.

Građani će petogodišnji mandat poveriti jednom od sedam kandidata, a u predsedničku trku su ušli lider Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat većeg dela opozicije – Mladen Bojanić, te predsednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač. Na izbornom listiću su i Vasilije Miličković u ime Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić ispred Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Zakon o izboru predsednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

U slučaju da nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dve sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Pobednik drugog kruga predsedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države Filip Vujanović.

Sve dosadašnje izbore, kako piše Dojče Vele, obeležile su optužbe opozicije da DPS kupuje glasove i vrši pritisak na glasače.

Kampanja za izbore je bila najkraća do sada i jedna od najjeftinijih u istoriji višestranačja u Crnoj Gori,“ objašnjava za DW Radomir Kračković, urednik dnevnika na TV Vijesti.

Kampanja je bila neuobičajno blaga, bez zapaljivih govora i teških reči. Đukanović je optuživao opoziciju da su neprijatelji države, dok su protivkandidati njega okrivili da je zarobio i osiromašio Crnu Goru.

Lider DPS-a je, objašnjava Kračković, prvi put vodio veoma ličnu kampanju, ističući svoje rezultate kao što su nezavisnost Crne Gore, okretanje Zapadu i velike investicije, igrajući pri tom na svoju harizmu. Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić, nastojao je da se predstavi kao pristojan kandidat, koji može da zastupa raznorodnu opoziciju. Njegova glavna poruka je da će se itekako mešati u posao predsednika, za razliku od postojećeg Filipa Vujanovića. Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović je dala obećanja koja nisu u nadležnosti predsednika države, pa je jasno da je SDP iskoristio izbore da se digne iz pepela, navodi Kračković i dodaje:

Negativna strana kampanje je samo jedna i sasvim je dovoljna, a to je da nismo čuli praktično ništa novo. Nema nikakvih novih originalnih predloga koji bi doneli napredak državi, većinom su to stare fraze I obećanja, što pokazuje da je Crnoj Gori potreban ozbiljan remont političkih elita i politička smena generacija“.

 

 

Đukanović: U nedelju će trijumfovati velika postignuća

Narod glasa za gospodara, a dobije 'englesku kraljicu'?

Mafija napokon zabrinula državu

Za koga glasa Crna Gora?

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore

Falsifikatima do predsjedničke kandidature?

Do drugog kruga u više kolona

Dugo putovanje u Evropu

Politika kao unosan biznis

Dačić u Podgorici: Najbliži jedni drugima

Crnogorska bura o amnestiji

Dijalog o političkog krizi moguć

Brisel nikad oštriji prema Podgorici

Još jedan povratak Đukanovića?

Muk zvanične Podgorice

Nikada gore između Crne Gore i Rusije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button