glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-angela izbori88 djuric888
SABOR dici Partizan-stadion el logo donald buducnost titula

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Đukanović ponovo na čelu Crne Gore

izvor: agencije     foto:                                                                                     16.04.2018

milo0000

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vratiće se na javnu funkciju posle godinu i po pauze, nakon što je izabran za predsednika Crne Gore osvojivši 54,1 odsto glasova, prema preliminarnim podacima DIK (Državne izborne komisije). Na izbore nije izašlo 190 hiljada birača.

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,2 odsto glasova, predstavnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović 8,2 odsto podrške, dok je za kandidata Prave Crne Gore Marka Milačića glasalo 2,7 odsto birača.

Izlaznost na izborima je bila 63,9 odsto, što je na nivou prethodnih izbora za predsednika.

Preliminarni rezultati su saopšteni na osnovu 97 odsto obrađenog biračkog materijala. Posmatrači izbora, domaće i međunarodne organizacije su zabeležili nepravilnosti, uz ocenu da one ne mogu uticati na konačni rezultat, dok će stav o regularnosti glasanja danas saopštiti posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović je sinoć na konferenciji za novinare ocenio da je jedan od razloga Đukanovićeve pobede taj što opozcioni birači "nisu bili motivisani" da izadju na birališta kao na parlamentarnim izborima.

Analitičar Miloš Bešić je Televiziji Crne Gore kazao da je Crna Gora "bila i ostala duboko podeljeno društvo" i za "najveći" izazov posle izbora označio prevazilaženje tih podela. Prema njegovim rečima, Crnoj Gori je potrebna zrela i odgovorna opozicija.

Prema rezultatima koji su objavljeni na sajtu Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 180 hiljada glasova, ostali kandidati 157 hiljada, dok na izbore nije izašlo 190 hiljada birača, prenose podgoričkeVijesti.

Đukanović je poručio je da je izborni rezultat potvrda rešenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU. Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u i poslali poruku da su "nepobediva koalicija". Osim supruge Lidije i sina Blaža, na bini u staroj zgradi Vlade, uz Đukanovića su bili bivši predsednik Filip Vujanović, predsednik parlamenta Ivan Brajović, bivši šef diplomatije Milan Roćen, potpredsednik Skupštine Branimir Gvozdenović, potpredsednik Vlade Zoran Pažin i lider Liberalne partije Andrija Popović.

"Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla”h, poručio je Đukanović opozicionim kandidatima.

On je rekao da su pred Crnom Gorom mnoga iskušenja, ali je prioritet ekonomski razvoj koji treba da garantuje rast životnog standarda građana i savladavanje podela u društva.

"Da se homogenizuju ljudski potencijali, jer ćemo sa više snage moći da uspešnije savladavamo izazove koji su pred nama", rekao je Đukanović i poručio da je pobeda na predsedničkim izborima "velika odskočna daska za lokalne izbore koji će biti održani 27. maja".

 Bojanić: Đukanović treba da se stidi umesto što slavi

Kandidati opozicije nisu želeli da čestitaju pobedu Đukanoviću, navodeći da izbori nisu bili regularni i da su zabeleženi brojni pritisci na građane. Bojanić je dodao da nije priznao poraz.

Navodeći da Đukanović "treba da se stidi umesto da slavi", Bojanić je pozvao birače opozicije da njegov rezultat na izborima ne shvate kao poraz. Tokom obraćanja novinarima, uz Bojanića nije bilo nikog od funkcionera stranaka koje su ga podržale, prenose Vijesti.

"Ponosan sam na svoj rezutat, jer je to posledica otvorene i iskrene kampanje. Crna Gora je birala kako je birala. Imali smo za protivnika čoveka koji je zarobio Crnu Goru", kazao je Bojanić, poručujući da će nastaviti da se bori da oslobodi Crnu Goru od "Đukanovića i njegove diktature".

"Na koji način, to ćemo videti. Pomoći ću opoziciji u toj borbi. Kako se dalje postaviti prema svemu ovome, zavisi od opozicionih partija. Spreman sam da nastavim borbu, a kako i u kom obliku, videćemo", poručio je Bojanić.

U izjavi za N1, Bojanić je rekao da je Crna Gora zarobljena država: "Zarobljenih institucija od strane Đukanovića i očigledno da se Crna Gora još nije oslobodila tog straha i okova koje je nametnuo Đukanović, koji je kompletnu administraciju stavio u svoju funkciju i nažalost ostvario neki rezultat koji je verovatno i planirao".

Dodaje da se građanima koji su glasali za njega zahvalio, jer je to, kako je rekao, čist glas, "bez ikakvih pritisaka i ucena". "Jer su u ovoj zarobljenoj državi smogli snage i hrabrosti da izađu i slobodno glasaju", rekao je N1 Bojanić.

 Tači i Haradinaj prvi čestitali

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj čestitali su prvi Đukanoviću pobedu, prenosi podgorički list.

"Čestitam mom starom prijatelju Milu Đukanoviću na pobedi u Crnoj Gori. Ovo je pobeda za Crnu Goru, ali i za celi region koji teži NATO-u i EU integracijama. Radujem se godinama saradnje koja će osigurati budućnost dva naroda", napisao je Tači na Tviteru, dok je Haradinaj u ime Vlade Kosova izrazio spremnost za unapređenje odnosa Kosova i Crne Gore u cilju dobrobiti građana i zbog evroatlantske perspektive.

 

 

Crna Gora  bira predsednika

Đukanović: U nedelju će trijumfovati velika postignuća

Narod glasa za gospodara, a dobije 'englesku kraljicu'?

Mafija napokon zabrinula državu

Za koga glasa Crna Gora?

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore

Falsifikatima do predsjedničke kandidature?

Do drugog kruga u više kolona

Dugo putovanje u Evropu

Politika kao unosan biznis

Dačić u Podgorici: Najbliži jedni drugima

Crnogorska bura o amnestiji

Dijalog o političkog krizi moguć

Brisel nikad oštriji prema Podgorici

Još jedan povratak Đukanovića?

Muk zvanične Podgorice

Nikada gore između Crne Gore i Rusije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button