glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

MOST-km dodik88 izbori 3
savez za srbiju Ivanic-i-Vucic digitalni-radnik paja zvezda-trnava JUNIORI 33

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

DSK: Tačija pred Ustavni sud zbog 'korekcije granica'   

izvor: agencije  foto:                                                                                                           09.08.2018.

dsk 

Zbog izjava predsednika Kosova Hašima Tačija o "korekciji granice" Kosova i Srbije, treba tražiti mišljenje Ustavnog suda Kosova, smatra najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova (DSK). Ova stranka je takve izjave ocenila kao "nesmotrene". Stručnjaci za ustavno pravo tvrde da predstavnici kosovskih institucija moraju da vode računa o tome kakve izjave daju, jer u Ustavu piše da je suverenitet i integritet države "neosporiv, neotuđiv i neodvojiv i štiti se svim merama".

Tači je izjavio da je predlog o korekciji granice sa Srbijom izneo kao jedinu mogućnost za legitimizaciju političkog zahteva albanskih lidera Preševske doline.

"To ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija ili autonomiju za Srbe", kazao je Tači na konferenciji za novinare u sredu.

Kako je objasnio, korekcija granice predviđa potpuno pripajanje i u celosti Preševa, Medveđa i Bujanovca Republici Kosovo.

"To bi bio transparentan i odgovoran, mirovni proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi", dodao je on.

Tači je kazao da će ako je potrebno, Kosovo izmeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline. "Ako Skupština Kosova nije spremna to da uradi, onda je i referendum ustavna kategorija", dodao je.

S druge strane, Demokratski savez Kosova je najavio je da će od Ustavnog suda zatražiti mišljenje u vezi "nesmotrenih izjava" predsednika Kosova o korekciji granice između Kosova i Srbije. Takve izjave, smatraju u ovoj partiji, su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i ustavnim mandatom predsednika i one ugrožavaju ustavni poredak.

Demokratski savez Kosova tvrdi da Tači, pre svega, ne može da predstavlja Kosovo u dijalogu budući da nije dobio taj mandat od Skupštine Kosova. Ova partija tvrdi i da su granice Kosova određene u Deklaraciji o nezavisnosti i u mišljenju Međunarodnog suda za pravdu.

"Konačan sporazum sa Srbijom treba da se postigne ali bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova, tako što će se očuvati jedinstveni karakter države Kosovo i u poštivanju duha Ustava Kosova", navodi se u saopštenju.

Profesor Ustavnog prava na Kosovu Mazlum Baraliu u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da Demokratski savez Kosova, kao parlamentarna grupa u Skupštini Kosova, ima pravo da pred Ustavnim sudom inicira bilo kakvo pitanje za koje smatraju da je neustavno ili nezakonito.

"U tom smislu, oni imaju to pravo i naravno da u Ustavu Kosova piše da su suverenitet zemlje i teritorijalni integritet neotuđiv. Niko nema prava da oko toga, sa bilo kojom snagom, bilo kojom zemljom ili bilo gde na političkoj sceni, trasira nekakav dogovor ili bilo kakav sporazum. Oni imaju to pravo i mislim da zaista bilo ko da je, ne govorim sada za predsednika, nego bilo koji predstavnik zemlje mora strogo da vodi računa da ne daje olake izjave koje nisu u saglasnosti sa Ustavom i pravnim poretkom zemlje", kaže Baraljiu.

Baraljiu dodaje da, budući da u slučaju da se utvrdi da je Tači prekršio Ustav takvim izjavama, poslanici Skupštine imaju pravo da sakupe potpise i traže razrešenje predsednika.

"U slučaju gaženja ustavnih načela, predviđa se i razrešenje predsednika. Ako dobiju većinu glasova, predsednik može da se suoči sa eventualnim zahtevom za razrešenje dužnosti", kazao je Baraljiu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj prethodno je izjavio da su "granice Kosova uspostavljene ratom i da samo rat može da ih pomeri".

 

 

Tači: Pripajanje Preševske doline da, autonomija za Srbe ne

Zamrznuti konflikt nije rešenje, Srbiju očekuje mnogo razgovora o KiM

Zapad, faktor (ne)stabilnosti na Balkanu

Kosovo u 'stanju pripravnosti', Vučić pisao tamošnjim Srbima

Nacrt ZSO pri kraju, još uvek bez poziva iz Brisela

Šefovi misija EU u Prištini: Poštovati zonu oko Visokih Dečana

Podele oko podele Kosova

Susedi traže da Kosovo ukloni sve carinske barijere

Brisel:  Za ZSO treba još vremena

Ko će u ime Kosova voditi dijalog sa Srbijom?

Delavi: Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova/Haradinaj: Podela Kosova za mene znači rat

Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viza

Šest meseci od ubistva Olivera Ivanovića

Status ZSO pri kraju, Evropska unija ćuti

Božović: Ni 150 dana posle ubistva Olivera Ivanovića nema detalja o istrazi

„Koha ditore”: Trepča pod javno-privatnim partnerstvom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button