glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Potpisivanje EP3 skoplje_3
ana2222 adis abeba iljan EP macevanje 1 jezik22 Kosarka-11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kuda Đukanović vodi Crnu Goru?

izvor: agencije     foto:                                                                                     16.06.2018

milo111

Prve dane u predsedničkoj fotelji Đukanović je iskoristio da pošalje, za čelnika države, neuobičajene poruke o Evropskoj Uniji. Krajem maja je poručio da Crna Gora neće klečati i moliti da Brisel otvori vrata, a ove sedmice je otišao korak dalje, navodeći da „Crna Gora i Balkan nisu teren na kojem se može eksperimentisati, niti propisivati šta je obavezno primeniti."

Pojasnio je Đukanović i da Crna Gora nije iz nužde opredeljena za EU.

"Sebe smatramo partnerom, kojem ne treba propisivati, nametati i davati sebi za pravo da svako malo sudite da li smo dovoljno inteligentni i dovoljno ozbiljni da primenimo ono što smo prethodno zajedno usvojili... Znam da na Balkanu svi imamo i svi živimo taj sindrom inferiorne zavisnosti, provincijalne zavisnosti u odnosu na neke pretpostavljene međunarodne autoritete. Ja ne živim taj svet... Ja sam vrlo često na meti određenih inostranih i domaćih adresa, ali verujte da me to ne zanima uopšte", kazao je novizabrani predsednik države.

Postavlja se pitanje kome i zašto Đukanović sada šalje ovakve poruke. Crna Gora krajem meseca obeležava 6 godina od početka pregovora sa EU, a premijer Duško Marković ponavlja da je Vlada nedvosmisleno opredeljena za članstvo u EU.

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković, koja je član radne grupe za pregovore o poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), smatra da Đukanović okreće kormilo od EU u nekom drugom pravcu i to „ne iz opravdanih i objektivnih, već isključivo ličnih razloga."

Ovaj panični napad na EU može dolaziti samo od nekoga ko oseća strah od tog procesa. Izvesno je da dalji proces integracije zahteva: oslobađanje institucija od partijskog interesa, zagarantovanu slobodu izražavanja i medija, funkcionalnu vladavinu prava koja bi u jednom trenutku otvorila i brojne fioke tužilaštva. Očigledno je da se Đukanović pri pomisli na takvu realnost ne oseća dobro i da će kontrolu DPS-a nad svim procesima i institucijama u društvu beskompromisno čuvati."

Drugačijeg je stava Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta, koji Đukanovićevu izjavu čita kao potvrdu da je Crnoj Gori EU i dalje cilj.

Njegova poruka se ne može tumačiti kao suprostavljanje Evropskoj uniji ili skretanje ka nekim drugim opcijama, nego kao traženje ravnopravnog odnosa i partnerstva u odlučivanju o onim stvarima koje se tiču funkcionisanja pojedinih institucija."

Radulović smatra da je poruka namenjena i domaćoj javnosti, ne samo Briselu.

Mislim da su ovako snažne izjave Đukanovica imale i svoju unutrašnju upotrebu, jer su slične izjave uvek bile i najava nekih reformskih rezova u sopstvenim redovima, naročito u onim institucijama koje nisu adekvatno radile ili reagovale na određene probleme," kaže Radulović.

Šta misle Evropska unija i Vlada Crne Gore?

Brisel se još nije oglasio. Dok se čeka njegovo tumačenje Đukanovićevih poruka, nameće se dilema da li one mogu načiniti štetu evropskom putu Crne Gore? Odgovor nije jedinstven i zavisi iz koje perspektive se situacija posmatra.

Ovakve izjave neće naneti štetu evropskom putu i mislim da će u narednim mesecima doći do smirivanja određenih tenzija i kreiranja bolje atmosfere u sveukupnim političkim odnosima na unutrašnjem planu i u vezi sa EU pregovorima," uveren je Radulović.

Novaković, sa druge strane, naglašava da Đukanović u pitanje dovodi celokupni proces integracije Crne Gore u EU.

"Stoga je izuzetno važno dobiti odgovor i jasan stav predsednika Vlade na ovakve izjave predsednika države. S obzirom na to da Vlada ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje EU kao spoljno-politički prioritet zemlje, na ovom pitanju ćemo videti da li ključne odluke u Crnoj Gori donose zvanične institucije ili pojedinac. Taj odgovor najbolje će pojasniti u kakvim sistemu živimo."

Đukanovićeve poslednje poruke reakcija su na zvanični stav Brisela da nedavna smena generalne direktorice Javnog servisa predstavlja kršenje slobode izražavanja i medija, te da su crnogorske vlasti ograničene obavezama prema evropskim vrednostima i standardima. Bitka oko rukovodstva Javnim servisom traje mesecima I veruje se da DPS sve orkestrira, kako bi na čelne pozicije ponovo doveo svoje ljude.

 

 

Stejt department traži brzu istragu napada na novinarku "Vijesti"

Novi predsjednik Crne Gore moćniji od Vlade?

Đukanović ponovo na čelu Crne Gore

Crna Gora  bira predsednika

Đukanović: U nedelju će trijumfovati velika postignuća

Narod glasa za gospodara, a dobije 'englesku kraljicu'?

Mafija napokon zabrinula državu

Za koga glasa Crna Gora?

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore

Falsifikatima do predsjedničke kandidature?

Do drugog kruga u više kolona

Dugo putovanje u Evropu

Politika kao unosan biznis

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button