glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave555 EP3 bljesak
milo111 izetbegovic5 srbi.hr dusan2 Novak Djokovic22 zvezda-titula

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

BiH podijeljena oko Dudakovića

izvor: rse  foto: rfe                                                                                              30.04.2018.

bihac

U Bihaću, Tuzli i Mostaru održani su skupovi podrške nekadašnjem komandatu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću, kojeg Tužilaštvo BiH, sa još 12 bivših pripadnika tog korpusa, tereti za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima, ali i pripadnicima tzv. abdićevaca 1995. godine. Najveći skup održan je u Bihaću, gdje je Dudaković i uhapšen u petak, pod motom „Istina i pravda za BiH“.

Na gradskom trgu u Bihaću okupilo se nekoliko stotina nekadašnjih pripadnika Armije BiH i Petog korpusa, čijeg bivšeg komandanta Atifa Dudakovića, sa još 12 njegovih saboraca, Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin nad više stotina civila i zarobljenika srpske nacionalnosti, ali i zločine nad pripadnicima tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna koja je bila pod kontrolom Fikreta Abdića 1995.godine.

Skup je organizovala Koordinacija boračkih udruženja Unsko – sanskog kantona (USK), zajedno sa Vladom USK i krajiškim općinama.

Po već poznatom scenariju u BiH još i prije nego sud kaže konačnu riječ u pitanje se dovodi krivica ili nevinost. Tako su i u Bihaću okupljeni kritizirali, kako način hapšenja tako i optužbe. Uglavnom se svodi na to da je Dudakovićeva nevinost neupitna, što smatra i njegov saborac Marijan Mihić.

Tvrdim da naš general, moj komandant ima čiste ruke, čist obraz i čistu savjest.“

Iako manji, održan je i skup podrške u Tuzli, a organizirala su ga boračka udruženja. I on je nosio slične poruke. Ratni ljekar Elmir Jahić kaže:

Svjesni smo, ne samo ja nego svi koji su učestvovali u odbrani od agresije na BiH da je zadatak i cilj neprijetelja BiH da se oni koji su branili BiH osjećaju poniženi i obespravljeni.“

Manji skupovi održani su i u Zenici i Mostaru.

Dudakovića je Sud BiH nakon hapšenja u petak, u nedjelju pustio na slobodu uz mjere zabrane. Odbivši prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora isto je učinjeno i za ostale uhapšene u istom predmetu.

Zabranjeno im je da komuniciraju sa pripadnicima Petog korpusa koji su učestvovali u akciji 'Sana 95', ali i istupe u medijima i javnosti na tu temu.

S druge strane, u političkim krugovima u Republici Srpskoj negodovanje zbog odluke suda da Dudakovića pusti da se brani sa slobode.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da se radi o katastrofalnoj i ponižavajućoj odluci za žrtve ratnih zločina, te naveo kako se mogu očekivati i pritisci na svjedoke.

Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke, pak smatra kako u predmetu Dudaković zbog kompleksnosti sud mora dobro razmotriti dokaze.

Postoji jedan određeni broj dokaza koji moraju na jedan poseban pravosudni način da tretiraju Atifa Dudakovića i sve zločine koje je on napravio, ne samo nad Srbima, već i nad Bošnjacima.“

Inače, Tužilaštvo BiH već 12 godina vodi istragu u predmetu koji nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH dovodi u vezu sa ratnim zločinom počinjenim tokom akcije „Sana 95“.

slobodnaevropa.org

 

Izetbegovićeva supruga kandidat za člana predsedništva BiH

Bez pritvora za Dudakovića

Logoraši RS zadovoljni, u Bihaću ogorčenje zbog hapšenja Dudakovića/Zvizdić: Neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika Armije BIH

Posljednja nada za Izborni zakon BiH

Mediji: Uhapšen Atif Dudaković

Dug spisak neispunjenog na evropskom putu BiH

Zapaljiva retorika za ostanak na vlasti

Wigemark uručio Izvještaj o napretku BiH/U američkom Kongresu rasprava o budućnosti Bosne i Hercegovine

Izetbegović i Kavazović usvojili 10 zaključaka

Mostarski sajam: Politička promocija ili privredna saradnja?

Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

Izborni zakon BiH, drama u nekoliko činova

Migranti idu novom balkanskom rutom preko Bosne

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button