glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

radnicka klasa EP3 bljesak
milo111 bihac srbi.hr seka Novak Djokovic22 zvezda-titula

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prvi srpski tri-de štampač

izvor: agencije  foto:                                                                        01.05.2018

3d stampac

U Beogradu je prošlog vikenda na sajmu tri-de štampe prikazan prvi štampač domaće proizvodnje koji je po nekim karakteristikama bolji od sličnih u svetu, a dva puta je jeftiniji. Tehnikom tri-de štampe može se u mikronskoj preciznosti štampati nakit, kompletne zubarske proteze i mostovi, delovi veštačkih kukova i kičmenih pršljenova, i još mnogo toga što ima praktičnu primenu.

Radi se i na bioštampačima koji za sada mogu da štampaju ljudsku kožu, a u budućnosti bi mogli da štampaju i čitave organe za presađivanje.

Granice u tri-de štampi nema. Na tri-de štampačima moguće je štampanje osnove od biomaterijala na kojem se gaje ćelije i koje bi za određeni period od mesec do dva dale neverovatan rezultat – ljudsko uvo spremno za transplantaciju na pacijenta.

Stručnjaci koji se bave ovom tehnikom štampanja kažu da će veoma brzo doći vreme kada možemo štampati i neke značajnije stvari za transplantaciju.

Za sada je to koža i neka jednostavnija tkiva, ali nadamo se da će to u budućnosti moći da se primeni na mnogo složenije organe“, objašnjava Vojislav Milivojević iz Instituta „Mirna“

Srbija ne zaostaje u razvoju tri-de tehnika štampanja. Našim tri-de štampačem možete u mikronskoj preciznosti, na primer, uraditi veštački kuk u bilo kom materijalu, i to po meri pacijenta ali mnogo jeftinije.

Na tri-de štampačima se mogu štampati i auto-delovi i sve što ima savršenu, ali pokretnu strukturu.

Mogu da se rade slušni aparati, elementi za stomatologiju, protetiku kao takvu, može za elektroniku ili mikroplastiku“, kaže Saša Raca iz „Akslinka“.

Ovakav vid dizajniranja i proizvodnje u svetu je odomaćen. Kod nas, zbog limitiranih sredstava, ceo posao se sveo na uslugu.

Imamo znanje, sve što je neophodno, nemamo samo ono što je bitno – kome to da prodamo, kome da plasiram“g, rekao je Vojislav Milivojević.

Kao i sve što je u eksperimetalnoj fazi i tri-de štampa za sada ima ograničene domete.

Međutim, kažu stručnjaci, za nekoliko godina putem raznih štapača moći će da se štampa skoro svaki oblik i svaka veličina, od poslovnih zgrada do bisera.

Kada medicina bude dala još neke odgovore, a oni se očekuju u narednih pet godina, i štapanje i zamena ljudskih organa biće rutinska stvar.

 

 

Kako Uredba o generalnoj zaštiti podataka utiče na Srbiju?

Batut: U Srbiji najveća epidemija morbila u poslednjih 25 godina

WHO: Neodlučnost u vakcinisanju djece u Federaciji BiH

Digitalna budućnost u službi naroda

Registrovano 4.740 slučajeva malih boginja, pad ukupnog broja obolelih

Do 2020. godine mreža 5G u velikim gradovima i na auto-putevima

Novosadska firma prva na svetu razvila "digitalni život"

Kvalitetnih IT stručnjaka nema dovoljno, a potražnja raste

U Srbiji MMR vakcinu primilo 94,3 odsto dece, pet odsto više nego u novembru

Delegacija CERN-a u poseti Srbiji

Epidemija još traje : Za dan 111 novih slučajeva morbila

RFZO: Od maja zamrzavanje embriona i o trošku države

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu

Vrh svetske fizike u Beogradu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button