glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sarajevo parlament1 ustavni sud
ivica stejt d. jadran Jankovic_1 Restauracija nuri i vucic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počeo 15. „Bir fest”

izvor: agencije                 foto:                                                                             16.08.2017

beerfest

Uzdravlje nam bilo ovo okupljanje! – podižući čaše „s belom kragnom” horski poručuje družina sa Miljakovca, koja je u „Gostionici” na Ušću dočekivala prijatelje iz Novog Sada. Ovi nekadašnji cimeri, sada svršeni studenti elektrotehnike i ekonomije, tradicionalno se sastaju na „Bir festu”. Mesto susreta, novih poznanstava i dobre zabave – to je već prve večeri bio festival piva. Manifestacija koja će trajati do 20. avgusta obeležava deceniju i po postojanja, i po njoj je Beograd postao prepoznatljiv na turističkoj mapi i van Srbije.

Bez kiše, vrućine i sparine zagrevanje za žurku počelo je uz dobro raspoloženje, koje su pojedinim posetiocima mogli poremetiti samo revnosni redari na ulazima. Oni su, u skladu sa svojom dužnošću, svima odreda pregledali džepove i tašne. Dezodoransi, flašice sa napicima, lekovi, makar bili i oni koji su se prema savetu lekara morali uzeti u određeno vreme – ostajali su pored ograde.

A kad iz svoje tašne – svaštare izvade nepoželjne predmete, gosti fešte mogli su na poljani da se osećaju kao u svom dvorištu. Podloga je bila svima  potaman za šetnju, špartanje od štanda do štanda i đuskanje ispred bine.

Prvi je sa scene dobrodošlicu poželeo bend „Viva Vops”, koji je nedavno trijumfovao na „Bunt rok festivalu” numerom „Svuda pivo”. Muzička pozornica zatim je bila rezervisana za „Kluz”, „Artorijus” i „Death Saw” čiji je frontmen Đorđe David. Pozdravljajući fanove, on je kazao da je koncertno-pivski prostor veliki i da će se tokom narednih pet dana napuniti, ali da je važno što su oni koji ih sada slušaju ujedinjeni srcima. Atmosferu je od 21 sat usijao „Van Gog”, a u dobrom ritmu slušali su se i „Stereo banana”, „Asian dub foundation” i „Galija”.

U pauzi između nastupa bendova bilo je vremena za ocenjivanje piva. Degustacije su išle sporo. Pivopije su znale da je duga noć pred njima. Za štandom „Baltike” Vitalij Vošetinski objašnjavao je da svako može da nađe po nešto od tradicionalnog ruskog piva. Pravo žensko pivo, koje miluje grlo, prema njegovom savetu je „žigolovsko” – lagano i ukusno. Oni koji vole žestok gutljaj birali su crno, koje ima više alkohola, a dopadljivog ukusa bilo je i karamel tamno.

Uzbudljivo je bilo i druženje sa glumcem Nenadom Jezdićem jer je kao iz rukava izvlačio skečeve, a podsećao je i na 125 godina postojanja pivare Čelarevo. Tim povodom posetioci su dobili šansu da učestvovanjem u nagradnoj igri „lava” osvoje nagrade. Roditelji sa decom, ali i svi željni adrenalina kada su utolili žeđ sokom od hmelja uputili su se u „luna park”.

Zabavna „reli” vožnja i okretanje na ringišpilu neke su od zanimljivosti koje se ne zaobilaze na ovoj smotri, a ona je, vredi podsetiti, najveća pivska smotra na Balkanu i prema procenama organizatora trebalo bi da privuče pola miliona posetilaca i napuni kasu sa pet miliona evra.

Za proteklih 14 godina ovaj festival, koji spada u manifestacioni turizam, bio je jedan od najposećenijih u ovom delu Evrope jer je privukao oko osam miliona ljudi različitih generacija. O bezbednosti gostiju stara se 400 redara i 25 lekara, a da bi sve proteklo kako treba organizovan je i besplatan prevoz u okviru akcije „Ko vozi kući”.
 

 

 

Nišvil posetilo 170 hiljada ljudi

Vratiti reasturirane fimove u bioskope

Tihomir Stanić: Samo se od mladih može nešto naučiti

BITEF: Beskonačni kviz naše stvarnosti

Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu

Počeo džez festival Nišvil

Završen festival u Herceg Novom: "Slava" odnela "Mimoze"

„Lavfest“, lekcija za svetske festivale?

Glavni muzički program Nišvila

"Gernika" za praznik džeza

Mančevski: Film ne može da promeni stvarnost, ali može naterati srce da brže kuca

Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa

Projekti iz Srbije na „Sarajevo film festivalu“

Umjetnici u Titovom bunkeru

Frljićev put sa Balkana u Nemačku

Muzej savremene umetnosti važan za Vladu Srbije

Miloš Latinović: Ugušićemo se u samoživosti

„Zlatna arena” Glogovcu, za režiju koprodukcija Radoviću

Umro Predrag Gojković Cune

Bogdan Diklić: "Majstore" sam igrao u svom odelu

Nova uloga festivala srpskog filma u svetu

Otvoren festival „Boljšoj“ u Drvengradu

"Misterija organizma" i dalje izazov

Na Pulskom festivalu 88 premijera, na programu i „Dnevnik mašinovođe“

Završen najposećeniji „Egzit“ do sada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button