glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

bih parlament
skupstina 5 nezaposlenost6
investicije
Pens-Markovic borisov-zaev taslihan sljivic cirkovic_3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mančevski: Film ne može da promeni stvarnost, ali može naterati srce da brže kuca

izvor: evn                 foto: vn                                                                               02.08.2017

herceg noviHERCEG NOVI - Makedonski reditelj Milčo Mančevski (''Pre kiše'', ''Prašina'', ''Senke'' i ''Majke''), inače jedan od najboljih i najnagrađevanijih autora u regionu, otvorio je u utorak 31. Filmski festival u Herceg Novom.

- Film, kažu ne može da promeni stvarnost, ali može da natera srce da brže zakuca, u to ime smo se okupili, u to ime otvaram Filmski festival u Herceg Novom, poručio je Mančevski.

Predsednik hercegnovske Opštine i Stevan Katić istakao je da se festival i na prvom koraku u četvrtu deceniju kreće uzlaznom putanjom, napreduje i razvija se kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koja s pravom dobija sve veći značaj u regionu i Evropi.

- Pokazuje to činjenica da su među kreatorima ovogodišnjeg izdanja mlade snage – one generacije koje su uz Festival sazrevale, ljudi koji su dodir filma osetili upravo u Novom, poručio je Katić, pominjući, neizostavno da je ova priča počela, na inicijativu Novljanina Milana Žmukića, dugogodišnjeg direktora beogradskog Centar filma.

Ministar kulture Crne Gore, Janko Ljumović apostrofirao je da film uspeva, uprkos hiperprodukciji digitalnih slika, brzini i gužvama savremenog komuniciranja da bude osobeni medij, koji na tankoj granici između faktičkog i oniričkog, jeste u stanju da zađe u najdublje i najintimnije delove svakog društva i da nam da priliku da se posvetimo idejama koje filmski autori kreiraju.

- Festival u Herceg Novom je najlepša pozornica za susret i promociju kultura, zaključio je ministar Ljumović, dodajući da mu je zadovoljstvo da bude na Kanli kuli,koja je zahvaljujući filmskom festivalu od posebnog značaja za kulturu Crne Gore a s festivalom postaje i jedan osoben mentalni pejzaž, pejzaž kao željeni pogled na svet.


''MUŠKARCI NE PLAČU'' KAO REGIONALNA PREMIJERA 
Hercegnovski Filmski festival otvoren je regionalnom premijerom filma "Muškarci ne plaču", reditelja i scenariste Alena Drljevića, koji je nedavno osvojio dve značajne nagrade Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim varima. Priča o deset ratnih veterana iz različitih vojski iz ratova devedesetih u zabačenom planinskom hotelu su na radionici posvećenoj pomirenju tokom koje se suočavaju sa prošlošću i još snažnije sa sobom. U filmu je okupljena sjajna glumačka ekipa, odnosno Boris Isaković, Emir Hadžihafisbegović, Leon Lučev, Sebastian Kavaca, Boris Ler i Ivo Gregurević.


OSAM FILMOVA U TAKMIČARSKOM PROGRAMU
Glavni takmičarski program, koji potpisuje mladi Novljanin reditelj Ivan Marinović (''Igla ispod praga'') podseća da ovaj deo sadrži osam probranih filmova regionalne produkcije, koji pripadaju domenu veoma komunikativnog arthouse filma. Nove su dve selekcije Kino orjen i Kino Evropa, prva nastavlja tradiciju Hercegnovskog festivala i negovanja filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije i daje presek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tokom prošlogodišnje produkcije. U toj selekciji biće dodeljena nagrada Živko Nikolić, dok selekcija Kino Evropa, nema takmičarski karakter, a predstavlja najnovije trendove i tendencije u savremenoj evropskoj produkciji.

novosti.rs

 

 

Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa

Projekti iz Srbije na „Sarajevo film festivalu“

Umjetnici u Titovom bunkeru

Frljićev put sa Balkana u Nemačku

Muzej savremene umetnosti važan za Vladu Srbije

Miloš Latinović: Ugušićemo se u samoživosti

„Zlatna arena” Glogovcu, za režiju koprodukcija Radoviću

Umro Predrag Gojković Cune

Bogdan Diklić: "Majstore" sam igrao u svom odelu

Nova uloga festivala srpskog filma u svetu

Otvoren festival „Boljšoj“ u Drvengradu

"Misterija organizma" i dalje izazov

Na Pulskom festivalu 88 premijera, na programu i „Dnevnik mašinovođe“

Završen najposećeniji „Egzit“ do sada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button