glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333
batrovci samit
ivanic77
Pens-Markovic borisov-zaev sberbanka sff savic77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa

izvor: agencije                 foto:                                                                                 02.08.2017

sporazumU Vladi Srbije juče je potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, kompanije Telekom Srbija i Matematičkog instituta SANU o digitalizaciji kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Dokument, između ostalog, predviđa čuvanje u digitalnom obliku informacija unetih u baze podataka institucija kulture, formiranje centralnog registra digitalne građe, kao i izradu aplikacija za pametne telefone koji će omogućiti dostupnost sadržaja najširoj publici.

Sporazum su potpisali Vlada Vukosavljević, ministar kulture, Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma, i Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU.

Ministar Vukosavljević je podsetio da je „digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije, što je istakla i premijerka Ane Brnabić u svom ekspozeu, ali i važna oblast zbog duha digitalnog doba u kojem živimo”. Naglasio je da je ovoj oblasti posvećena pažnja i u Nacrtu strategije kulturnog razvoja 2017–2027, i najavio od septembra javnu raspravu, „gde ćemo biti u prilici da čujemo šta o tome misle stručnjaci i javno mnjenje”.

I u dosadašnjem periodu, dodao je Vukosavljević, bili su započeti projekti digitalizacije u oblasti kulture, a ovaj sporazum „pružiće stabilan temelj za unapređenje hardverskih potencijala, kao i priliku da naše ustanove kulture krenu u korak sa svetom”.

Na pitanje koja građa će najpre biti digitalizovana, Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, objasnio je da se sporazum odnosi na razvoj digitalne infrastrukture, a da će putem preporuka Komisije Ministarstva kulture biti definisan redosledom kojim treba digitalizovati građu i te odluke će, dodao je, biti prepuštene samim ustanovama kulture.

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk ukazao je da je u tehnološkom smislu ovo složen projekat, da nije reč samo o skeniranju i pohranjivanju građe, već i o adekvatnoj zaštiti građe koja treba da ostane u autentičnom obliku.

Nije bitno koji materijal će prvo biti digitalizovan. Ovo nije projekat koji traje dve godine, već je reč o procesu koji će trajati narednih decenija – rekao je Ćulibrk. Pored vrhunskih stručnjaka iz informacionih tehnologija, Telekom će staviti na raspolaganje neophodnu infrastrukturu i opremu, a iskustvo koje smo stekli radeći na digitalizaciji zbirki Manastira Hilandar biće od velike koristi prilikom sprovođenja i ovog poduhvata od nacionalnog značaja, dodao je Predrag Ćulibrk.

 

 

Projekti iz Srbije na „Sarajevo film festivalu“

Umjetnici u Titovom bunkeru

Frljićev put sa Balkana u Nemačku

Muzej savremene umetnosti važan za Vladu Srbije

Miloš Latinović: Ugušićemo se u samoživosti

„Zlatna arena” Glogovcu, za režiju koprodukcija Radoviću

Umro Predrag Gojković Cune

Bogdan Diklić: "Majstore" sam igrao u svom odelu

Nova uloga festivala srpskog filma u svetu

Otvoren festival „Boljšoj“ u Drvengradu

"Misterija organizma" i dalje izazov

Na Pulskom festivalu 88 premijera, na programu i „Dnevnik mašinovođe“

Završen najposećeniji „Egzit“ do sada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button