glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

dacic1 parlament1 ustavni sud
mudis susa jadran Naselja Restauracija nuri i vucic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Stejt department: Verske zajednice u Srbiji se žale na pristrasnost propisa

izvor: agencije  foto:                                                                                                                              16.08.2017.

stejt d.Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u godišnjem izveštaju o religijskim slobodama u svetu za 2016. godinu da pojedine manjinske verske grupe u Srbiji ukazuju na "problem registracije prema postojećem zakonu", ističući da je taj propis "pristrasan".

"Verske grupe i nevladine organizacije nastavile su da se žale na zakon i vladinu primenu zakona u vezi sa verskim grupama i njihovim aktivnostima. Manjinske verske grupe, nevladine organizacije i drugi posmatrači smatraju da je zakon pristrasan zbog njegove diferencijacije izmedju takozvanih tradicionalnih i netradicionalnih verskih grupa", navodi se opštirnom izveštaju u odeljku o Srbiji, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U izveštaju se dodaje da protestantske crkve i organizacije civilnog društva u Srbiji pozivaju "vladu da ukine delove zakona koji kategorizuju verske grupe na taj način". 

"Netradicionalne verske grupe, uključujući baptiste, evangeliste i druge protestante navele su da vlasti postavljaju dodatne zahteve za registraciju", dodaje se u tekstu.

Stejt department je naveo da prema saznanjima "pojedine male izdavačke kuće i ultranacionalističke grupe nastavljaju da prodaju prevode antisemitskih knjiga. Takodje, objavljuju se i kritički tekstovi prema netradicionalnim verskim zajednicama".

"Jehovini svedoci su prijavili nekoliko napada na njihovu imovinu, ali policija nije uhvatila nijednog počinioca", dodaje se u izveštaju Stejt departmenta.

U odeljku o Hrvatskoj ukazuje se na 20 napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve koja upozorava na rast netolerancije u društvu. 

Stejt department navodi i spor oko obeležavanja godišnjice stradanja u Jasenovcu. 

"Predstavnici Jevreja i Srba (pre svega crkveni velikodostojnici) organizovali su odvojeno manifestaciju, bojkotujući skup koji su u aprilu organizovali hrvatski zvaničnici. Kao razlog su naveli nastojanje zvaničnog Zagreba da umanji zločine pronacističkog ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata", dodalo je američko ministarstvo.

U odeljku o BiH navodi se da pripadnici manjinskih verskih zajednica ističu da su i dalje lišeni mogućnosti da budu imenovani na pozicije u vladi i parlamentu. 

Predstavljajući izveštaj, američki državni sekretar Rekst Tilerson je rekao da je gotovo 80 odsto svetske populacije izloženo ograničenjima ili neprijateljstvu u ispoljavanju verskih sloboda.

 

Mudis pohvalio finansijske rezultate Beograda

Agrostručnjak: Šteta od suše u poljoprivredi preko milijardu dolara

Dačić: Razgraničenje na KiM eliminisaće uzroke eventualnog rata/Rama: Poštujem inicijativu, ali rešenje je priznanje Kosova

Albanci sa juga Srbije uveliko u dijalogu o Kosovu

Mekalister: Srbija će ući u EU kad za to bude spremna

Mićunović: Sve manje šanse da stare figure na političkoj sceni sprovedu obrt

Trajno rešenje s "pečatom" UN

"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji/U IKEA-u da vide Vučića

Balkanska ruta i dalje preko Beograda

Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije

Vučić: Srbi hoće mir i budućnost, ali neće zaboraviti Oluju

Dаn sećаnjа nа strаdаle i prognаne Srbe u akciji Oluja/Grabar Kitarović čestitala „Oluju"građanima Hrvatske/Dačić: Srbija i Hrvatska zadugo „Oluju” neće tumačiti na isti način

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Registrovana nezaposlenost nepovoljnija nego u zvaničnoj statistici

Srbija i Iran u senci odnosa Vašingtona i Teherana

Zemlje regiona o odluci Hrvatske na samitu u Sarajevu/Mihajlović: Mere Hrvatske ne doprinose povezivanju zemalja regiona/Ljajić: Priprema sastanka u Sarajevu o merama Hrvatske

Brnabić: Fiskalna godina završena sa primarnim viškom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button