glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

granica44
oluja3333 KOmemoracija
investicije
meso vucic-dodik-patrijarh taslihan Anic osijek

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Gernika" za praznik džeza

izvor: novosti online                 foto: vn                                                                               04.08.2017

gernikaVelikom premijerom predstave "Gernika", koju će u nedelju 6. avgusta na amfiteatru na keju, u saradnji sa lokalnim umetnicima izvesti teatar sa Sardinije, povodom 80 godina nastanka čuvenog Pikasovog dela i jednog od najpoznatijih antiratnih simbola, svečano će biti otvoren 34. "Nišvil" džez festival. Predstava će biti prikazana u okviru novog pratećeg programa festivala "Nišvil džez teatar", koji će trajati do 13. avgusta.

"Gernika" koja priča o uništenju, nosi poruku da ljudi mogu da rekonstruišu uništeno, ožive i budu zajedno, a to je upravo i poruka koju nosi sam džez, kažu organizatori.

- Kada je počeo iranski rat, te godine smo počeli da izvodimo "Gerniku" i nažalost svet se od tada do danas nije promenio. Ovo je važna predstava za sve, jer govori o bombardovanju građana, što je svakako aktuelna tema i danas. Zbog toga jako dotiče sve nas, a naročito ljude koji su to doživeli i preživeli - kaže Marija Paola Kordela, rediteljka predstave "Gernika" teatra "En Vol".

Selektorka festivala Maja Mitić kaže da će tokom tri dana Niš biti u prilici da pogleda savremenu scenu, što je u tom gradu retkost, a gostovaće pozorišta iz sedam zemalja, kao i iz Subotice, Beograda, Niša i drugih gradova u Srbiji.

- Niš ima priliku da gleda klasičan teatar, ali nema priliku da gleda savremeni izraz - kaže Mitićeva.

Glumci teatra "En Vol", među kojima su i domaće umetnice Bratislava Milić i Anđela Popović odigrali su nekoliko scena iz predstave u niškoj Tvrđavi. Među umetnicima koji su došli sa strane, najmlađi ima samo dva meseca, a njegova majka Džoana Hejda kaže da je prepuna pozitivnih utisaka.

ULAZNICE OD SLEDEĆE GODINE

Zbog sve bogatijeg i raznovrsnijeg pratećeg programa ali i ograničenog budžeta, kako kažu organizatori niškog džez festivala, sledeće godine naplaćivaće ulaz u Tvrđavu, simbolično, jedan evro u dinarskoj protivrednosti.

novosti.rs

 

 

Mančevski: Film ne može da promeni stvarnost, ali može naterati srce da brže kuca

Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa

Projekti iz Srbije na „Sarajevo film festivalu“

Umjetnici u Titovom bunkeru

Frljićev put sa Balkana u Nemačku

Muzej savremene umetnosti važan za Vladu Srbije

Miloš Latinović: Ugušićemo se u samoživosti

„Zlatna arena” Glogovcu, za režiju koprodukcija Radoviću

Umro Predrag Gojković Cune

Bogdan Diklić: "Majstore" sam igrao u svom odelu

Nova uloga festivala srpskog filma u svetu

Otvoren festival „Boljšoj“ u Drvengradu

"Misterija organizma" i dalje izazov

Na Pulskom festivalu 88 premijera, na programu i „Dnevnik mašinovođe“

Završen najposećeniji „Egzit“ do sada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button