glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

samit222 bratunac1 zastave3
vucic-cipras zeleznice skupstina kosova 2 pula djokovic000000

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

"Misterija organizma" i dalje izazov

 

izvor : evn  foto: vn

13.07.2017.

 

wr misterije

Na jednom od najuglednijih međunarodnih filmskih festivala, smeštenom u predivni ambijent poznatog banjskog odmarališta Karlovih Vari u Češkoj, pod umetničkim rukovodstvom Karela Oha, prikazano je čak 207 filmova. Program "Šest bliskih susreta" bio je rezervisan za filmove u izboru poznatih kritičara, a renomirani Izraelci Edne i Dan Fajnarua odabrali su "W.R.- Misterija organizma" našeg Dušana Makavejeva. Slavni reditelj nije mogao iz zdravstvenih razloga da prisustvuje projekcijama svog ostvarenja iz 1971. godine, u dupke punim dvoranama. Potvrdilo se, da je i danas, posle toliko godina, ovo delo Makvejeva, prava atrakcija i veliki izazov.

Glavne zvezde festivala bili su čuveni američki glumci - Uma Turman i Kejsi Aflek, na početku, i Džeremi Rener na kraju. Njima je predsednik festivala Jirži Bartoska uručio svoje, predsedničke "Kristalne globuse", dok su ova priznanja za doprinos svetskom filmu dobili Britanci Ken Louč i Pol Laverti, kao i Amerikanac Džejms Njuton Hovard.

Među takmičarskim filmovima izdvojila se "Aritmija", sjajna priča o savremenim bračnim problemima, Rusa Borisa Hlebnjikova (mada je u festivalskim krugovima ovaj film važio za favorita, a na kraju je jedinu nagradu dobio glumac Aleksandar Jačenko). Značajna očekivanja od provokativnog filma na temu genocida u Ruandi, "Ptice pevaju u Kigali" , poljskog para Krauce Kristofa (preminuo tokom snimanja) i Joane Kos, nisu se ispunila, ali je nagrada za žensku ulogu otišla ravnopravno glumicama Joviti Budnik i Elijani Umuhire.

Među najprijatnijim iznenađenjima bio je debitantski film "Muškarci ne placu" Alena Drljevića iz BiH, na temu posledica građanskog rata na našim prostorima, sa sjajnom glumačkom podelom iz regiona, kome je pripala specijalna nagrada žirija, dok je glavna nagrada "Kristalni globus" pripala vizuelno atraktivnom, ali narativno dosadnom filmu, rađenom prema motivima poezije Jaroslava Vrhlickog - "Mali krstaš", u režiji Čeha Vaclava Kadrnke. Na iznenađenje mnogih, posle 15 godina, konačno je pobedio jedan češki film.

ISTOČNO OD ZAPADA - BEZ SRBIJE

U programu "Istočno od Zapada", ove godine nije bilo naših filmova, što budi razloge za zabrinutost, kada je u pitanju stanje u našoj kinematografije. Jedini naš film, "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vuletića, prikazan je u programu "Drugi pogled". U dosta skromnijoj konkurenciji, Gran pri je otišao u ruke debitanta, Aleksandra Hanta za film "Kako je Viktor odveo Alekseja u kuću za negu", satiričan ruski roudmovi, a specijala nagrada, takođe, debitantkinji Gruzijki Marijam Katcvani za bolno dirljivo delo "Dede".

novosti.rs

 

Na Pulskom festivalu 88 premijera, na programu i „Dnevnik mašinovođe“

Završen najposećeniji „Egzit“ do sada

Zatvoren 46. SOFEST: Gran pri za "Jesen samuraja"

Uloga umetnosti u filmu i na televiziji

Počinje EXIT 2017.

Istočnoevropske filmske poslastice na Palićkom festivalu

“Novi tvrđava teatar”: Basara podiže zavesu

„Sofest“ od 4. do 8. jula u znaku „Skupljača perja“

Ivo Pogorelić se vraća u Beograd

Festivalu ukinuta sredstva zbog Frljića, građani donirali

Marinković: Pijavice naših života su svuda oko nas

Beogradski letnji festival od 23. juna do 23. jula

Svetski mediji i domaće zvezde: Najbolji je „Egzit“

Bisera, Vasil, Rambo, Darko, Kendi na „Nišvilu 2017“

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis