glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sarajevo parlament1 ustavni sud
mudis stejt d. jadran Jankovic_1 Restauracija nuri i vucic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Žestoka rasprava o Kosovu pred Savetom bezbednosti UN

izvor: agencije  foto:                                                                                                                              17.08.2017.

ivicaMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku oštro su raspravljali o stanju na Kosovu pred ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN, pošto su SAD, Francuska i Velika Britanija podržale zahtev Prištine da se postepeno ukine misija svetske organizacije na Kosovu.

Dačić je, u dodatnoj raspravi po okončanju rasprave u Savetu bezbednosti, rekao da ga brine što su SAD, Francuska i Britanija uskladile stavove sa Prištinom oko ukidanja Unmika.

"Ako je tako dobra situacija na Kosovu, zašto Albanci odatle beže ovom balkanskom rutom? Predložite da se ukine Rezolucija 1244, pa ukinite. Ali znate da to u ovom sastavu Saveta bezbednosti nije moguće. Zato ne vređajte Srbiju", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao da "Srbija i dan-danas vraća i plaća kosovske kredite iz vremena bivše Jugoslavije".

"Kako je to moguće. U tom slučaju – Kosovo je Srbija, a ovde Kosovo nije Srbija", rekao je Dačić.

Žestoka rasprava usledila je pošto je Čitaku od ambasadora članica Saveta bezbednosti zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može "bolje potrošiti". Njen zahtev podržali su predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Švedske, što je izazvalo budrne reakcije Dačića i ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje.

"Nema osnova da se smanjuje broj izveštaja Unmika pred Savetom bezbednosti, ni razloga da se smanjuje broj ili mandat misije UN na Kosovu. Podsećam da je Rezolucija 1244 još uvek važeća", rekao je Nebenzja, dodajući da članice Saveta bezbednosti "ne treba da stvaraju virtuelnu stvarnost kako bi opravdale svoje stavove prema Kosovu".

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison zatražila je i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija UN na Kosovu, kao i da se izveštaji u Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da rastući budžet Unmika ne odgovara stanju na terenu, kao i da nema potrebe za tromesečnim "žučnim raspravama" predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu.

Dačić je, takođe, upozorio de nema napretka kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština i pravosuđu, upozoravajući da je sporazum o ZSO potpisan pre četiri godine.

"Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Dačić.

Čitaku je uzvratila rekavši da Beograd "opstruiše" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu.

 

 

Janković prekida saradnju sa DS

Vučić 7. i 8. septembra u poseti BiH

Stejt department: Verske zajednice u Srbiji se žale na pristrasnost propisa

Mudis pohvalio finansijske rezultate Beograda

Agrostručnjak: Šteta od suše u poljoprivredi preko milijardu dolara

Dačić: Razgraničenje na KiM eliminisaće uzroke eventualnog rata/Rama: Poštujem inicijativu, ali rešenje je priznanje Kosova

Albanci sa juga Srbije uveliko u dijalogu o Kosovu

Mekalister: Srbija će ući u EU kad za to bude spremna

Mićunović: Sve manje šanse da stare figure na političkoj sceni sprovedu obrt

Trajno rešenje s "pečatom" UN

"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji/U IKEA-u da vide Vučića

Balkanska ruta i dalje preko Beograda

Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije

Vučić: Srbi hoće mir i budućnost, ali neće zaboraviti Oluju

Dаn sećаnjа nа strаdаle i prognаne Srbe u akciji Oluja/Grabar Kitarović čestitala „Oluju"građanima Hrvatske/Dačić: Srbija i Hrvatska zadugo „Oluju” neće tumačiti na isti način

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Registrovana nezaposlenost nepovoljnija nego u zvaničnoj statistici

Srbija i Iran u senci odnosa Vašingtona i Teherana

Zemlje regiona o odluci Hrvatske na samitu u Sarajevu/Mihajlović: Mere Hrvatske ne doprinose povezivanju zemalja regiona/Ljajić: Priprema sastanka u Sarajevu o merama Hrvatske

Brnabić: Fiskalna godina završena sa primarnim viškom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button