glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

poplave volodin stoltenberg
eu5 1od5 0000 Radnici (1) kinotaka novak99999999999999 cedevita ljubljana

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava   

izvor: agencije  foto:                                                                            05.06.2019.

parada2 

Budva - Dva muškarca ili dve žene koji žive zajedno moći će da imaju ista imovinska prava kao i muškarac i žena koji žive u vanbračnoj zajednici, rečeno je juče na savetovanju pravnika „Budvanski pravnički dani“g, koje se održava u Budvi u organizaciji Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Kako je rekla prof. dr Olga Cvejić-Jančić, u budućem građanskom zakoniku biće redefinisan pojam vanbračne zajednice.

- Istopolni partneri koji žive u dugotrajnim vanbračnim zajednicama mogu da ostvare pravo na zajedničku imovinu i pravo na izdržavanje tokom trajanja i posle prestanka zajednice života i mogu da sklapaju imovinske ugovore i time uređuju svoje imovinske odnose. Oni, međutim, i dalje neće imati pravo na nasleđivanje, kao i na usvajanje dece i sklapanje ugovora o rađanju za drugoga (surogat-materinstvo) – precizirala je profesorka.

Na pitanje „Politike“ da li je to možda prvi korak ka ozakonjenju braka između dve osobe istog pola, dr Cvejić-Jančić je rekla da o tome nije bilo govora u Komisiji za izradu Građanskog zakonika.

- To nije u skladu sa Ustavom, koji predviđa da se brak sklapa između muškarca i žene, pred nadležnim državnim organom. Iako je poznato da u javnosti postoje snažni otpori protiv priznavanja bilo kakvih prava istopolnim partnerskim zajednicama, nakon javne rasprave o Prednacrtu građanskog zakonika, Komisija je odlučila da se određena prava lica različitog pola u vanbračnoj zajednici, prošire i na lica istog pola – rekla je naša dr Olga Cvejić-Jančić.

Jedna od najznačajnijih oblasti koje će urediti odeljak o porodičnom pravu biće odnosi između roditelja i dece.

Roditelji su dužni da vaspitavaju svoju decu ali ne putem batina, rekla je profesorka i dodala da svako dete ima pravo da sazna podatke o roditeljima, bez obzira na to kako je začeto i rođeno.

- To ne znači pravo na utvrđivanje roditeljskog odnosa i prava i obaveza prema licu koje je biološki roditelj. Ta deca imaju svoje roditelje, a to su njihovi usvojioci. Decu ne treba obmanjivati, već im priznati pravo da saznaju svoje biološko poreklo, jer za to postoje medicinski i psihološki razlozi. Bolje je da za to saznaju u mlađem uzrastu od roditelja usvojilaca, nego da o tome kasnije na neprikladan način saznaju od drugih, Tako nešto može negativno da utiče na porodičnu stabilnost, poštovanje i poverenje – objasnila je dr Olga Cvejić-Jančić.

Predsednik Udruženja pravnika Srbije, prof. dr Miodrag Orlić istakao je prilikom otvaranja savetovanja da su pravnici pozvani da doprinesu uzdizanju pravne svesti građana.

- Čovek se rađa sa osećajem pravde a celog života okružuje ga nepravda. Na sve strane oko nas, u bližoj i daljoj okolini, u svetu uopšte, rastu kao korov nepravde i naše snage izgledaju kao da su male i nemoćne u borbama sa svim tim nepravdama koje nas okružuju, a ljudi su žedni pravde. Dužnost je svakoga od nas da najpre uzdižemo dostojanstvo pravničkog poziva. Nekada nam se čini da su otpori veliki i da smo ponekad razočarani, ali nas ne sme nikada napuštati vera da ovo što mi činimo predstavlja nešto izuzetno – rekao je dr Orlić.

Podsetio je da je politika - veština mogućeg, dok je pravo nešto sasvim drugo.

- Mi pravnici treba da se držimo načela: časno živeti, drugoga ne povrediti, svakom svoje dati. Pravnik treba da se izdigne svojim znanjem i verom u pravdu i da, obasjan tom svetlošću, nastoji da pomeri stvari u svom krugu. Najskromniji pravnik, ozaren svetolšću pravde, drugačije će zračiti u svom kolektivu, čak i u napuštenoj kancelariji i u drvenoj baraci ili na bilo kom drugom potisnutom položaju – rekao je dr Orlić.

Istakao je da je temelje budućeg Građanskog zakonika postavio akademik prof. dr Slobodan Perović, osnivač i rodonačelnik Kopaoničke škole prirodnog prava, čija su dostignuća poznata i van granica Srbije. Profesor Perović je preminuo je u februaru ove godine, a pravnici iz Srbije i regiona juče su mu odali počast minutom ćutanja.

 

 

Predsednik ruske Državne dume: Upad Prištine na sever Kosova provokacija, UN da zauzmu stav

Voda se povlači sa poplavljenih područja, sledi utvrđivanje materijalne štete

Stručni tim Jedan od pet miliona predstavio preporuke u oblasti slobode medija i izbornih uslova

Sudbina Evrope posle izbora

Brnabić kritikovala delove izveštaja EK o Srbiji/Fabrici: Srbija napredovala, ali moraju se nastaviti reforme

Izveštaj Evropske komisije: Kosovo treba da opozove takse

Vučić o Kosovu: Biramo između slatke laži i gorke istine

Vučić: Akcija na severu Kosova pokrenuta da zaplaši Srbe, vojska spremna da zaštiti narod

Djilas: Proces pada Vučićevog režima je krenuo i niko ga ne može zaustaviti

Vučić iznosi planove za KiM

Profesor američkog Univerziteta „Džons Hopkins” o „novoj zapadnoj strategiji” za Kosovo

Usvojene izmene Krivičnog zakonika doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece i trudnica

Zašto Balkan više nije na vrhu prioriteta EU?

Analitičar EP: Kretanje Srbije ka autoritarizmu moglo bi da postane glavna prepreka na putu ka EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button