glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

poplave eu-sa mediji
parada2 selakovic-slo granica 4 kinotaka novak99999999999999 cedevita ljubljana

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Amerika želi hitan nastavak dijaloga – medijske slobode uslov za Srbiju   

izvor: agencije  foto:                                                                            05.06.2019.

Metju-Palmer 

Sjedinjene Američke Države želele bi da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primeni i da se „proda” javnosti obe zemlje, izjavio je za Glas Amerike zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Mi bismo podržali ukidanje tarifa ako je to potrebno za povratak dijalogu, to bi bio važan korak napred, ali verujemo da je važno da obe strane samostalno upravljaju izazovima i nađu način da se vrate pregovorima”, rekao je on.

Na pitanje da li to znači da ne postoji ništa što Vašington može da uradi i utiče na Prištinu da ukine tarife, Palmer je odgovorio da postoje stvari koje SAD mogu da urade i da to podrazumeva i „podsticanje partnera na Kosovu da dobro i pažljivo razmisle o tome da li je uvođenje carina zaista u njihovom interesu”.

Mi smatramo da je u najboljem interesu Kosova sveobuhvatni sporazum sa Beogradom, a da bi se došlo do sporazuma, potrebno je nastaviti dijalog, a da bi se nastavio dijalog, potrebno je da se prepreke u vidu carina uklone”, rekao je on.

Palmer je naveo da SAD sada zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu: „da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru, korak po korak. Ne mislim da bi postavljanje veštačkih rokova pomoglo u tom procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće, hitno”.

Ne gledamo na ovo kroz neke vremenske okvire. Podržavamo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, voleli bismo da vidimo da se dijalog nastavi što je pre moguće, i da se dve strane dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pravo vreme. Da li će to biti ove godine, ne mogu da predvidim”, rekao je on.

Palmer je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „jasno rekao da je spreman da se vrati pregovorima kada se ukinu takse i da radi na postizanju dogovora o punoj normalizaciji odnosa”.

Verujemo da je iskren i da je kosovska strana iskrena u nameri da se postigne puna normalizacija odnosa, ali to su komplikovana pitanja ” politički, psihološki, emocionalno. I potrebno je vreme da se to reši, a prvi korak je da se obe strane vrate za pregovarački sto i pokrenu stvari u pravom smeru”, naveo je on.

Po njegovim rečima, cilj predstojećih sastanaka u Berlinu i Parizu je da se stvore uslovi da se obe strane vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije (EU) koji je već doveo do Briselskog dogovora i pomaka ka sveobuhvatnom dogovoru.

Mi smo partneri Evropske unije koja vodi ovaj proces. Ne vidim zašto bi se to menjalo. Ako postoji uloga za nas, to je da budemo konstruktivni i da podržavamo taj proces; otvoreni smo za sve što je potrebno kako bismo podržali ovaj proces”, rekao je Palmer.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, Palmer je rekao da SAD godinama ulažu značajne resurse, direktne, deklarativne i političke kada u najširu podršku slobodi medija.

Ono što je ključno da Srbija razume i prihvati, jeste da je za napredak na evropskom putu potrebno više od rešavanja pitanja Kosova. Srbija će morati da ispuni kriterijume EU, a sloboda medija je jedan od suštinskih”h, zaključio je Palmer.

 

 

Fridom haus: Vlasti u Srbiji suzbijaju nezavisne medije, REM ne radi kako treba

Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava

Predsednik ruske Državne dume: Upad Prištine na sever Kosova provokacija, UN da zauzmu stav

Voda se povlači sa poplavljenih područja, sledi utvrđivanje materijalne štete

Stručni tim Jedan od pet miliona predstavio preporuke u oblasti slobode medija i izbornih uslova

Sudbina Evrope posle izbora

Brnabić kritikovala delove izveštaja EK o Srbiji/Fabrici: Srbija napredovala, ali moraju se nastaviti reforme

Izveštaj Evropske komisije: Kosovo treba da opozove takse

Vučić o Kosovu: Biramo između slatke laži i gorke istine

Vučić: Akcija na severu Kosova pokrenuta da zaplaši Srbe, vojska spremna da zaštiti narod

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button