glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srpska lista111 migranti44444 vrs3
ncr patrijarsija noc muzeja000 av-hodzis novak11111111 djokovic444444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o srpskim zločinima

izvor: agencije foto:                                                                                                         16.05.2019.

skupstina kosova2

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su sa 79 glasova “za” rezoluciju o „genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima bivšeg režima države Srbije, počinjenih na Kosovu”.

U izradi rezolucije učestvovale su sve partije osim Srpske liste, koja nije prisustvovala sednici.

Rezolucija između ostalog nabraja sva mesta gde su izvršeni masakri, ubistva, seksualna zlostavljanja, kao i proterivanja. Traži se da se "počinioci zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i nasilja genocida suoče sa pravdom". Takođe se pominje naneta materijalna šteta i uništenje raznih verskih i kulturnih objekata.

Sa druge strane, rasprava o formiranju Međunarodnog tribunala Kosova naišla je na oštre kritike pojedinih poslanika koji su tako nešto nazvali šalom i neozbiljnom inicijativom. Poslanik Alternative Iljir Deda je rekao da ukoliko Kosovo želi jedan takav tribunal, može da osnuje domaću instituciju jer nema pravo na međunarodnu.

Govoreći na sednici o rezoluciji Biljal Šerifi je kazao da je cilj rezolucije da konstatuje “ggenocid od strane Srbije na Kosovu tokom 1998-99. godine". On je u ime poslaničkih grupa naveo da Srbija umesto da kažnjava ratne zločine, ona ih poriče. Dodao je da će se putem ove rezolucije izvršiti napori da se zločinci suoče sa pravdom.

Svi oni koji kažu da zločinci umiru, te je s toga kasno da se gone... Kažem vam da ćemo pokušati da one zločince koji su živi suočimo sa pravdom. Ali, Srbija će ostati tu i ona će kad tad da se suoči sa pravdom. Zločini genocida, ratni zločini nikada ne zastarevaju, i država će snositi odgovornost, ko god bude bio na čelu nakon 5, 10, 15 ili 20 godina. Mi ćemo biti ovde i teraćemo pravdu do kraja“, kazao je Šerifi.

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku je kazao da je cilj Srbije bio nestanak naroda Kosova i etničko čišćenje, te da Srbija nastavlja da krije tragove počinjenih zločina i pokušava da "izbriše sećanje" Albanaca.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaja kazao je da njegova partija podržava rezoluciju, navodeći da je rezolucija ujedinila politički spektar oko nečega što kosovske institucije nisu uspele za 20 godina da urade.

Sami Kurteši iz pokreta Samoopredeljenje je kazao da se rezolucija odnosi na evropska dokumenta, kao i na one o zločinima protiv čovečnosti, genocida i dr.

Nakon rasprave o rezoluciji usledila je sledeća tačka dnevnog reda a to je formiranje Državne komisije za dokumentaciju ratnih zločina srpskog režima na Kosovu. Tim povodom predsednik Skupštine Kadri Veselji izjavio je da je preko milion Albanaca prisiljeno da postanu izbeglice, 13.535 osoba je ubijeno, od kojih 1.230 dece, a hiljade žena zlostavljano.

To je bio razlog zbog koga je demokratski svet doneo odluku da interveniše, kako bi upravo zaustavio ovaj genocid. Okončanje rata našlo je Kosovo sa nerasvetljenom sudbinom za više od šest hiljada lica“, kazao je Veselji.

On je dodao da se znaju imena i prezimena svih onih koji su počinili zločine, da se zna ko su bili predsednici opština a ko komadanti policijskih i vojnih snaga. Dodao je i da predstoji nekoliko faza za formiranje Međunarodnog tribunala za „genocid od strane Srbije na Kosovu“, počevši od formiranja Državne komisije koja će potvrditi, istražiti i klasifikovati ratne zločine koji su se desili na Kosovu.

Kako je prethodno izjavio, zločinima “genocidnih razmera” nije se sudilo, stoga je jedan ovakav sud neophodan.

Na dnevnom redu Skupštine je i odluka o izgradnji „Muzeja genocida“ i Memorijala proterivanja. Takođe se očekuje da će se utvrditi „Dan genocida“.

Inače, u toku sednice u jutarnjim satima poslanica Demokratske partije Kosova Fljora Brovina novinarima je pokazala jednu sliku sa, kako je rekla, grafičkim prikazima seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Objavljivanje te slike izazvalo je mnoge reakcije unutar i van Skupštine, budući da je slika ubrzo objavljena u više kosovskih medija.

Poslanica opozicionog pokreta Samoopredeljenje Saranda Bogujevci je za skupštinskom govornicom iznela zahtev uznemirene porodice žrtve da se slika ukloni.

Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih tortura reagovao je u vezi ove fotografije, ukazujući da je njena objava bez ikakve cenzure “vratila strašna ratna sećanja mnogim ženama, muškarcima i deci koja su doživela tu strahotu, što ih je ponovo traumatizovalo“.

Reagovala je i bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, navodeći da tako nešto obeshrabruje žrtve da se suoče sa onim što im se desilo.

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da otvara istragu a nakon što je dobijena vest da je poslanica Brovina predstavila fotografiju na kojoj se, po njoj, dokazuje silovanje jedne 35-godišnje žene od strane srpskih vojnika tokom rata na Kosovu, dok će sama Brovina biti pozvana da pruži informacije o žrtvi koja je, kako je Brovina istakla, živa. Tužilaštvo je saopštilo da je tek nakon objave ove fotografije došlo do saznanja o postojanju ovog dokaza.

Ispostavilo se, međutim, da je fotografija koju je Brovina pokazala, izgleda, prikaz koji je preuzet sa jedne internet stranice pornografskog sadržaja.

Mediji na Kosovu objavili su iste prikaze, pozivajući se na takve stranice.

Brovina je u večenjim satima za TV Dukađini u Prištini rekla da je “ubeđena da fotografija nije lažna”, i da će informacije o tome predati tužilaštvu.

Ona je ponovila i ono što je rekla u Skupštini da je “žrtva sa fotografije živa i da se nalazi na Kosovu”.

 

 

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom

Premijer Kosova najavio kontramere Srbiji

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

Tači za Gardijan: Sporazum sa Beogradom moguć ove godine

Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

Beograd 'odlučuje' o izborima na severu Kosova

Tači : U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

„Blesak zapadnog Balkana” priprema za sever Kosova/Nemačka upozorava da se ne putuje na sever KiM

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Figaro: Koga je briga za kosovske Srbe

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EU bez komentara o prištinskoj platformi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button