glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

povratak iz sirije izbori11 parlament bih 11
ministarstvo kulture siromastvo nedic11 igor zvezda-aba buducnost voli

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste/Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

izvor: agencije foto:                                                                                                         24.04.2019.

cik kosovo

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste.

Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

Predstavnici Samoopredeljenja će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni Ustavni sud.

Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu o kojoj treba da se izjasni Panel za žalbe i predstavke. To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Đurić: Srpskom narodu na KiM ukinuta sva politička prava

Povodom odluke Centralne izborne komisije oglasio se direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji ističe da sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu KiM predstavlja čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava.

Vučić: Šokiran sam bezobrazlukom Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u sredu da je veoma zabrinut zbog sprečavanja Srpske liste da učestvuje na izborima na KiM i istakao da će o tome razgovarati sa liderima Kine i Rusije u Pekingu, ali i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na sastanku u Berlinu.

Navodeći da će Kosovo biti jedna od ključnih tema sa predsednikom Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, Vučić je rekao da je šokiran bezobrazlukom i drskošću Prištine, nakon odluke kosovske Centralne izborne komisije, koja ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

"To su neverovatne stvari, šokiran sam da nečiji bezobrazluk i drskost mogu da idu to tih granica. To su stvari koje se ne rade", istakao je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima u Pekingu.

On je dodao da je to ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao.

"Neću da kazem na šta me to podseća, kad nekome branite da se kandiduje zato sto vam se ne sviđa njihova politika, iako nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava...Razmislite kako se to naziva", rekao je Vučić.

Dodao je da će to pitanje da postavi i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ostalim liderima u Berlinu, kao i da će o tome da razgovara i sa Putinom i Sijem, iako je, kaže, siguran da oni dele njegovo mišljenje.

Vučić je podsetio da je jedna od tačaka u Briselskom sporazumu da Srbi imaju obavezu da učestvuju na izborima po kosovskim zakonima, ali da im sada smeta to što Srpska lista pobeduje.

Dodao je da je ogroman novac uložen da se razori Srpska lista i Srbi odvoje od Beograda i Srbije.

"Pogledajte koliko su svojih medija stranci stvorili na severu Kosova samo da bi razorili ugled Srpske liste, sve kampanje za kriminalizaciju severa i Srba na KiM i ništa nisu uspeli. Možete da pišete šta hoćete, da lažete, Srbi će da budu uz svoj narod i svoju državu", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da su Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo će pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju.

Upitao je i šta očekuju da će biti odluka Srpske liste posle 10. maja.

"Očekujete da Srbi kažu - nametnite nam da predsednik Srba bude Rada Trajković, a predsednik vlade Srba Slobodan Petrović... Pa, za njih niko neće da glasa, ne mogu da dobiju 50 glasova", rekao je Vučić.

Kako kaže, zovu ga svaki dana i pitaju da li ima nešto da uradi da odobrovolji Albance.

"Kažete samo: dobro, hvala, kako ste, lepo je vreme napolju. Šta da kažem drugo. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se dodvoravam nekome da bih obezbedio sebi fotelju", kaže Vučić.

Na pitanje da li se potezima Prištine, uključujući i ovaj poslednji, obesmišljava predstojeći susret u Berlinu, predsednik kaže:

"Ja moram da kažem da ne razumem...Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom.

VUČIĆ: NE ZNAM KAKO I O ČEMU DA RAZGOVARAM SA PRIŠTINOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje uoči susreta u Berlinu da ne zna kako i o čemu može da razgovara sa predstavnicima Prištine, posebno nakon najnovijih pokušaja da se spreči učešće Srpske liste na izborima na severu KiM.

"Ja moram da kažem da ne razumem... Uvek sam poštovao kancelarku Angelu Merkel i predsednika Emanuela Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i očemu da razgovaram sa Prištinom", rekao je Vučić srpskim novinarima u Pekingu, upitan da li Priština poslednjim potezima obesmišljava predstojeći susret u Berlinu.

Ocenjuje da to što kosovska Centralna izborna komisija ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradinačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije predstavlja ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao.

Kancelarki Merkel i ostalim liderima u Berlinu postaviće, kaže, pitanje kako se naziva to kad nekome branite da se kandiduje, zato što vam se ne sviđa njihova politika, iako u njoj nema ništa protivzakonito niti narušava nečija ljudska prava.

 

 

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana

Kosovo razjedinjeno ka Berlinu

Godišnjica sporazuma kojeg nema: Šest godina mrtvog slova iz Brisela

Kosovo sve teže do Šengena

Tači za Gardijan: Sporazum sa Beogradom moguć ove godine

Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

Beograd 'odlučuje' o izborima na severu Kosova

Tači : U zemljama EU nema hrabrosti i jedinstva za odluke o Kosovu

„Blesak zapadnog Balkana” priprema za sever Kosova/Nemačka upozorava da se ne putuje na sever KiM

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Figaro: Koga je briga za kosovske Srbe

Hejl pozvao na ukidanje taksi, prekid provokacija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EU bez komentara o prištinskoj platformi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button