glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-mogerini1 TACI_310x186 skoplje_3
skup izbori777 izgrednici juzni vetar noc navijaci999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogerini: Nova runda dijaloga Beograd-Priština već ovog meseca  

izvor: agencije  foto:                                                                             07.09.2018.

EP3

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izrazila je uverenje da će predsednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog i u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Pošto 7. septembra nije održan zajednički, trojni sastanak sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, Mogerini je navela da će sazvati sledeći sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarskog sastanka Generalne skupštine UN, koji se održava poslednje nedelje u septembru.

Mogerini je navela da se sastala pojedinačno s predsednicima Srbije i Kosova i dodala da "teškoće ostaju", saopšteno je u Briselu.

"Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarske nedelje Generalne skupštine UN da spojimo dve strane da unapredimo rad na sadržaju sporazuma", navela je Mogerini u saopštenju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić prethodno je rekao da Vučić u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine.

Djurić je rekao da "nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog" i optužio Prištinu da je poslednjih dana pokušala da spreči posetu predsednika Vučića Kosovu i da obezvredi svaki srpski interes na Kosovu.

Mogerini je rekla da je tokom prepodneva u Briselu održala nekoliko rundi razgovora u "bilateralnom formatu o svim pitanjima na stolu" sa Tačijem i Vučićem.

"Teškoće ostaju. Imam poverenja u punu posvećenost oba predsednika da nastave proces i u narednim mesecima postignu pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom", navela je Mogerini u saopštenju.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je pojasnila da se ministarska nedelja Generalne skupštine UN održava poslednje nedelje u septembru.

Poseta Kosovu pod znakom pitanja

Kada je reč planiranoj Vučićevoj poseti Kosovu 8. i 9. septembra, uoči sastanka u Briselu predsednik Kosova je izjavio da su kosovske institucije donele odluku o poseti predsednika Srbije i da Priština poštuje legitimni interes zvaničnika Srbije za srpski narod na Kosovu.

Međutim, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić objavio je na svom Tviter nalogu dokument iz kojeg se vidi da je predsedniku Srbije odobrena delimična poseta Kosovu odnosno da mu nije odobrena poseta jezeru Gazivode.

Još se ne zna da li će Vučić posetiti Kosovo. Naime, mediji navode, da on neće ići na Kosovo ako mu ne odobre posetu jezeru i brani Gazivode.

Na Gazivodama je elektrana, a Srbija tvrdi da je država izgradila tu elektranu. Na jednoj strani jezera žive Srbi, a na drugoj Albanci.

Tači je novinarima pre sastanka rekao da je "sadašnji status kvo kao i zamrznuti konflikt neodrživ". On je kazao i da dijalog Srbije i Kosova "definitivno ulazi u poslednju fazu kako bi se postigao konačni mirovni sporazum dve strane" i izrazio uverenje da će taj proces "doneti napredak obema zemljama i stabilnost regionu".

Tači je podvukao da "dijalog ima smisla samo uz uzajamno priznavanje dve strane" i dodao da "u slučaju Kosova to znači i članstvo u UN".

On je naglasio da će "integritet Kosova i njegov multietnički duh biti očuvani", dodajući da "treba ići napred ka evroatlantskoj budućnosti Kosova i evropskoj budućnosti Srbije" kako ne bi ostao "prazan prostor za antievropske ideologije".

Tači je uoči sastanka rekao i da dijalog Beograda i Prištine ne bi trebalo povezivati ni porediti sa bilo kojom situacijom bilo gde u svetu, jer su u pitanju interesi građana Kosova i Srbije.

 

 

Vučić neće danas razgovarati sa Tačijem/Bez komunikacije sa Kforom i albanskim međunarodnim predstavnicima

Srbi i Albanci osuđeni na istorijsko lutanje

Brnabić: Volela bih da rešenje za Kosovo dođe sutra/Dačić: Priština glavna prepreka za kompromisno rešenje/Tači: Sporazum ima smisla samo ako Beograd prizna Kosovo

FAZ I Spiegel: Imate li neki drugi plan za Kosovo?

Štrajkovi osakatili generacije učenika

Dve kolone opozicije u Srbiji

Deimel: Njemačka neće dozvoliti etničke granice na Balkanu/Hahn ne odbacuje razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Volstrit džornal: SAD i Nemačka na suprotnim stranama o razgraničenju

Zapad želi Rusiju u finišu pregovora sa Kosovom ali sa posebnom „ulogom“

Osnivači Saveza za Srbiju: Može doći do promena

Ove godine upisano 344 dece migranata u 33 škole u Srbiji

Vučić o Kosovu: Biće teško doći do bilo kakvog rešenja/Haradinaj: Prekrajanje granica - poziv na nove tragedije

Žeželjev most otvoren za drumski saobraćaj

Majstorović: Regionalno ekonomsko tržište je test spremnosti za EU


Kineski Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button