glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

prodavnice11 EP3 Ana Brnabic11
odlazak sarovic-milicivec-govedarica petrovic-skroponja sale4444 tumba djere

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Lekar, sedmostruka majka, štićenica Angele Merkel i nova šefica Evropske komisije    

izvor: agencije  foto:                                                                            03.07.2019.

der lajen 

Nemačka demokršćanka Ursula fon der Lajen, koju je Evropski savet u utorak predložio za funkciju predsednice Evropske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko nemačkih ministarstava, a i rođena je u političkoj porodici – njen otac bio je poznati političar Ernst Albreht.

Ursula Gertrud fon der Lajen dolaskom na čelo Evropske komisije zapravo se vraća u središte Evropske unije. Naime, nemačka političarka rođena je 1958. upravo u Briselu, u kome je provela prvih 13 godina svog života. Tu je njen otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saksonija Ernst Albreht, obavljao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama Evropske unije, prenosi hrvatski „Jutarnji list”h.

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics). Zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vreme pretili nemačkim političarima i članovima njihovih porodica, u Londonu je studirala pod lažnim imenom Rouz Ledson.

Po povratku u Nemačku, buduća ministarka studirala je medicinu, nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Međutim, godine 2015. pojavile su se optužbe da je Fon der Lajen prepisala veći deo svog doktorata. Nakon istrage Univerziteta u Hanoveru, zaključeno je da doktorat „sadrži greške”h, ali je odlučeno da Fon der Lajen sme da zadrži doktorsku titulu.

Godine 1986. Ursula Albreht udala se za lekara i potomka poznate porodice tekstilnih industrijalaca, Heika fon der Lajena, s kojim ima sedmoro dece.

Politici se posvetila relativno kasno: član Hršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990, a u pokrajinsku politiku ušla je krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu stupila je 2005. kad ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mesto ministarke porodična pitanja. U drugom kabinetu Merkel, Fon der Lajen bila je ministarka zdravlja, a 2013. preuzela je ministarstvo odbrane.

Na čelu ministarstva odbrane, konzervativni krugovi prebacivali su joj da je nedovoljno bliska samim oružanim snagama, kao i presporu reorganizaciju Bundesvera. Ministarstvo odbrane trenutno potresaju skandali oko preplaćenih savetničkih honorara, a sama ministarka je već nekoliko puta svedočila pred parlamentarnom istražnom komisijom.

Fon der Lajen slovi za prisnu saradnicu Angele Merkel, a neko vreme bila je i u igri za glavnog sekretara CDU-a. Konzervativnim krugovima bila je trn u oku i zbog svoje podrške izbegličkoj politici Angele Merkel. Sama porodica Fon der Lajen u svoj dom primila je jednog izbeglicu iz Sirije.

Zbog dobrog poznavanja sva tri glavna EU jezika i iskustva u NATO-u analitičari je smatraju podobnom kandidatkinjom za mesto na čelu Evropske komisije.

 

 

Pregovori o novim čelnicima EU ušli u drugi dan

Brnabić o dve godine mandata: Veoma sam zadovoljna rezultatima rada Vlade Srbije

Vučić: Spreman sam da ugostim Đukanovića da razgovaramo

Nordijski model recept za Balkan

EUROPOL: Radikali na Balkanu i dalje vrbuju teroriste

Šta Srbija dobija sporazumom sa Evroazijskom unijom?

EU stavila Zapadni Balkan na čekanje

Mediji: SAD finansiraju modernizaciju vojski regiona Zapadnog Balkana

Besplatna pravna pomoć: Advokati svima dostupni

Šta Vašington zahteva od Beograda

Srbija više nije na sivoj listi FATF-a

Evropa sve manje privlačna za azilante iz Srbije

Srbija ulaže napore, ali kaska u borbi protiv trgovine ljudima

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button