glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vlada srbije podgorica Sedste-UIO-BiH-u-Banjaluci
migranti00 vuk telefon1 vakcine666 Antigona zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Šta Vašington zahteva od Beograda    

izvor: politika  foto:                                                                            23.06.2019.

vasington 

Odložen je skup regionalnih lidera Balkana 1. jula, na kome je trebalo da se sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel. Za sada nije poznato da li će naknadno biti određen novi termin sastanaka, ali organizatori ovog skupa Nemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu s Beogradom i Prištinom.

Poslednja šansa za održavanje regionalnog skupa u Parizu je propuštena pre tri dana u Berlinu jer je Priština odbacila mogućnost da ukinu trgovinsku blokadu i da se razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština. U nameri da se „oživi” Briselski dijalog, Nemačka je u sredu posredovala na sastanku u Berlinu između prištinske delegacije, koju je predvodio šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Selim Selimi, i srpske delegacije na čijem je čelu bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Marko Đurić u Berlinu bio na pripremnom sastanku za eventualni samit u Parizu i da je još izvesnije da tog samita neće ni biti. „Marka Đurića sam na taj sastanak poslao ja lično. Posle tog sastanka, na kojem je s domaćinima dogovoreno da se ne govori o tome šta je pričano, rekao sam da neće biti Pariza”, rekao je Vučić.

Kaže da je Đuriću rekao da prenese da Srbija želi da bude konstruktivna, da želi dijalog, a da je jedino važno da se ukinu takse, ali da Albancima nije palo na pamet da to urade, pa nema rezultata s tog sastanka. „Ali, mislim da su Nemci i Francuzi sada dobro razumeli ko je taj ko ne želi dijalog, ko ga koči, i ko bi želeo da se umesto Evrope neko drugi bavi tim pitanjem. Ne kažem da neko drugi ne bi trebalo da se pita, ali oni žele samo taj drugi da se pita”, naglasio je Vučić.

Bivši šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi, koji je trenutno ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da njihova delegacija u Berlinu nije imala nadležnost da priča o političkim pitanjima. „Debata se vodila o tome da je dijalog blokiran sedam meseci pre uvedenih taksa – 15. marta 2018. Uprkos našem insistiranju upućenom EU maja meseca, on nije nastavljen zato što je kancelarija Mogerinijeve pretvorena u kancelariju Srbije”, rekao je Arifi.

A Brisel je na ove prozivke po poznatom receptu pozvao obe strane na dijalog i da ispune svoje obaveze. Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je za prištinsku „Kohu” da Priština i Beograd moraju odmah da se vrate za pregovarački sto i postignu sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa. „To bi bio najbolji način da se garantuje korist čitavom regionu od ovog pomirenja i da koristi regionalnoj integraciji i ekonomskom razvoju u regionu”, rekla je Kocijančičeva.

Istakla je da države članice EU, uključujući i SAD, još jednom pozivaju kosovsku vladu da suspenduje taksu na srpsku robu. „Ne postoji alternativa brzom nastavku dijaloga između strana. Taksa nije samo uzrok blokade dijaloga već i razlog za blokiranje evropskog puta Kosova”, rekla je ona. Portparolka Evropske unije je dodala da bi i Srbija trebalo da ispuni svoj deo kako bi otvorila put za povoljan dijalog. „Zaključak procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je hitan jer trenutna situacija ne samo da podstiče neodrživost već znači i propuštanje prilike”, rekla je Kocijančičeva.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da bi bio veliki rizik da se održi sastanak u Parizu, a da se ne vidi napredak. „Albanci su formirali ciljeve tražeći da se ne ukidaju takse, i oni ne žele nastavak razgovora s Beogradom. Bilo je jasno ako nema dogovora o ukidanju taksa, čemu onda sastanak”, rekao je Drecun.

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, izjavio je pak da Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i Kosova, već je, kako kaže, samo izraženo mišljenje da je Beogradu i Prištini potrebno dati prostor za dijalog i dogovor o onome što žele, uz prethodnu privremenu suspenziju taksa. Zatražio je da Priština ukine takse od 100 odsto da bi dijalog bio nastavljen. „Zato mislimo da bi kosovska strana trebalo da privremeno suspenduje takse kao prvi korak ka ponovnom uspostavljanju dijaloga, ali istovremeno zahtevamo od Beograda da preduzme korake da ponovo započne taj proces”, dodao je on, prenela je „Gazeta ekspres”.

Koje korake Vašington traži od Beograda da napravi, kada je naša strana ispunila sve svoje obaveze? Spoljnopolitički komentar Nemanja Starović smatra da izjava ambasadora Kosneta oslikava želju američke administracije da olakša tešku situaciju u koju su prištinski političari sami sebe doveli podizanjem lestvica poslednjih šest meseci i želju da obavezno ukidanje taksa bude praćeno nekim potezima Beograda.

Oni bi želeli da se Beograd sada obaveže na nešto na šta se nije obavezao ni pre šest godina prilikom potpisivanja prvog Briselskog sporazuma niti sporazumima koji su potom usledili. Tako nešto za Beograd ne može biti prihvatljivo i ne samo zbog pokazivanja mišića u diplomatskoj areni, već zbog toga što bi se narušili principi dijaloga i na taj način legitimizovale agresivne mere Prištine”, kaže za „Politiku” Nemanja Starović.

Priština je dovela pregovarački proces u ćorsokak jer, uprkos velikoj podršci država sponzora kosovske nezavisnosti, nije uspela da uđe u Interpol i Unesko. Uz to je 13 punopravnih članica UN povuklo priznanje takozvanog Kosova, što je sve bio razlog da Priština uvede takse od 100 na robu iz centralne Srbije. Priština zbog toga traži da Beograd prihvati nešto na šta se nije obavezao.

Na tako nešto Beograd neće pristati jer bi u tom slučaju kosovske institucije bile nagrađene za opstrukciju dijaloga. Mogući prostor za napredak, ukoliko prethodno budu ukinute takse, i ako se uđe u proces statusnih pregovora, jeste da se uspostavi dvostruki moratorijum – naše diplomatije koja vodi povlačenju priznanja i moratorijuma za nova priznanja koje vode Priština i sponzori kosovske nezavisnosti”, naglasio je Starović.

politika.rs

 

 

Srbija više nije na sivoj listi FATF-a

Evropa sve manje privlačna za azilante iz Srbije

Srbija ulaže napore, ali kaska u borbi protiv trgovine ljudima

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

Srbija mora da napreduje u vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Kosovom

Povratak specijalaca u balkansku igru

Bez kompromisa: Beograd o mogućim smernicama Zapada za pronalaženje rešenja za KiM

Jeremić na Kosovu: Ne smemo dozvoliti Vučiću da potpiše razgraničenje

Vučić: Šta će nam teritorija ako nema dece

Izveštaj UN: Rast investicija na Zapadnom Balkanu, pad u svetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button