glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 spc11 ljubljana1
linta trgovina ljudima telefon1 5g habib zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Evropa sve manje privlačna za azilante iz Srbije    

izvor: agencije  foto:                                                                            22.06.2019.

migranti00 

Nenad Stanković je 1999. sa Kosova i Metohije izbegao u Obrenovac, a 15 godina kasnije zatražio je azil u Nemačkoj. Razlozi su, kako kaže, bili isključivo ekonomski – već dovoljno mučan raseljenički život dodatno su otežale poplave koje su 2014. zadesile Obrenovac.

Za te četiri godine u Nemačkoj već smo se navikli na novi život, deca su uveliko išla u školu... Lepo smo živeli, a onda smo se suočili sa mogućom deportacijom, pa smo odlučili da se dobrovoljno vratimo u Srbiju. I naše institucije i organizacije obećale su da će nam pomoći, što su i učinile – rekao je Nenad Stanković tokom predstavljanja rezultata o položaju povratnika u Srbiji po Sporazumu o readmisiji.

Stanković je jedan od oko 30.000 povratnika, koliko ih se od 2015. do 2018. vratilo u Srbiju iz zemalja EU. Polovina, tačnije 51 odsto njih, to je učinila dobrovoljno, a 49 procenata je deportovano. Broj onih koji traže azil u nekoj od zemalja EU, kao i onih koji su se vratili, četiri puta je manji nego pre osam godina, zaključak je ovog istraživanja koje je obavila Nemačka međunarodna organizacija GIZ.

Broj državljana Srbije koji neosnovano traže azil u zemljama EU opada od 2015, pa istovremeno opada i broj onih koji se vraćaju putem deportacije ili dobrovoljno – rekao je prof. dr Slobodan Cvejić, glavni istraživač.

Kakav je profil povratnika? Odakle odlaze, a odakle se i zašto vraćaju? Rezultati istraživanja pokazuju da je u oko 80 odsto slučajeva reč o Romima, da najviše odlaze iz južne i istočne Srbije kako bi pronašli zaposlenje. Oni koji napuštaju Vojvodinu i Beograd, mahom to čine da bi u nekoj od zemalja EU dobili socijalnu pomoć.

Istraživanje je pokazalo i da, recimo, u Švedsku i Austriju odlaze oni koji traže posao, dok je socijalna pomoć razlog onih koji idu u Francusku i Nemačku. Najmanje se odlazi iz zapadne Srbije i Šumadije, a povratnici se u najvećem broju slučajeva vraćaju u mesta iz kojih su krenuli.

Izuzetak u tom pogledu su oni koji su napustili Kosovo i Metohiju. Reč je o prilično mladoj populaciji, pa čak 73 odsto njih nije starije od 45 godina. Kad je reč o obrazovanju, trećina povratnika nema ni osnovnu školu, a samo procenat njih ima fakultetsku diplomu.

Odgovor na pitanje zašto odlaze nalazi se u višem standardu, činjenici da će u zemljama EU lakše pronaći posao i dobijati novčanu pomoć dok čekaju odgovor na zahtev za azil. Ali razlozi su istovremeno i loši uslovi života u Srbiji, kao i otežano socijalno uključivanje tih građana.

Ipak, magnetska privlačnost zemalja EU je smanjena, zato što su brojne države skratile vreme trajanja procedura i iznos finansijske pomoći koja se isplaćuje tražiocima azila.

U pogledu faktora koji teraju iz Srbije došlo je do znatnog poboljšanja od 2011. godine. Ipak, na svim poljima treba i dalje raditi kako bi se problem sveo na minimum – naveo je Cvejić i istakao da je posebno važno da se ovim ljudima pronađe zaposlenje, kao i da se učine napori da im se podigne nivo obrazovanja.

 

 

Srbija ulaže napore, ali kaska u borbi protiv trgovine ljudima

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

Srbija mora da napreduje u vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Kosovom

Povratak specijalaca u balkansku igru

Bez kompromisa: Beograd o mogućim smernicama Zapada za pronalaženje rešenja za KiM

Jeremić na Kosovu: Ne smemo dozvoliti Vučiću da potpiše razgraničenje

Vučić: Šta će nam teritorija ako nema dece

Izveštaj UN: Rast investicija na Zapadnom Balkanu, pad u svetu

Dvadeset godina od ulaska snaga NATO na Kosovo

Proces pristupanja EU zahteva saradnju svih snaga

SAD žele povratak dijalogu o Kosovu, takse su prepreka

Šef UNMIK-a u Savetu bezbednosti: Situacija na Kosovu krhka

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button