glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

norveski parlament migranti 0000 Ana Brnabic11
odlazak mile333 petrovic-skroponja sale4444 gudura djokovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Šarović novi lider opozicije u RS            

izvor: agencije  foto:                                                                                 02.07..2019.

sarovic-milicivec-govedarica 

Banjaluka– Skupština Srpske demokratske stranke (SDS) izabrala je Mirka Šarovića za novog, sedmog predsednika te partije, koju je dosad vodio Vukota Govedarica. Novi predsednik izabran je na redovnim izborima, mada su su u toj stranci trajala višemesečna previranja, nastala usled izbornog poraza u oktobru minule godine, otkada se govori o nužnosti izbora novog rukovodstva.

Funkcioneri te partije duboko su se podelili u pogledu poziva koji je SDS-u uputio Milorad Dodik, predsednik SNSD-a, predloživši im uspostavu jedinstvenog srpskog bloka u Sarajevu. Izbori u partiji koja predvodi opoziciju u Republici Srpskoj bili su najzanimljiviji u četvrt veka dugoj ovdašnjoj stranačkoj istoriji.

Do pred samu nedeljnu skupštinu SDS-a četiri kandidata su bila u igri, ali je onda Govedarica odustao u korist Šarovića, a potom se iz utakmice povukao i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Uprkos izjavama svih kako bi za stranku najbolje bilo da se ujedini oko imena jednog kandidata, do toga nije došlo – za Šarovića je glasalo 205 delegata skupštine SDS-a, a njegov protivkandidat Milan Miličević, načelnik Teslića, dobio je poverenje 181 delegata.

Mnoge spekulacije pratile su period do izbora predsednika SDS-a. U jednu od njih spada i ona da u SDS-u navodno postoje oni koji bi da uđu u pregovore sa strankom Izetbegovića i u naredne četiri godine pokušaju ostati deo vlasti u Sarajevu, gde su trenutno njihovi predstavnici u tehničkom mandatu.

Čak i ukoliko su takve spekulacije istinite, mnogi drže da je to malo verovatan scenario, znajući da Dodikova stranka ima isuviše snažan uticaj u parlamentu BiH, najpre Domu naroda, kao i Predsedništvu BiH. Sem toga, mnoge je zanimalo da li postoji mogućnost da se nakon izbora novog predsednika reši saradnja s Dodikovom strankom, pa i da SDS prihvati jedno ministarsko mesto u Savetu ministara BiH, što im je lider SNSD-a ponudio.

Odgovori na ova pitanja mogli bi odrediti kretanja u SDS-u. Po kuloarima se spekuliše o novim sukobima i previranja unutar stranke. Kako su izvestile „Nezavisne”, nakon izbora Šarovića Milan Miličević je izašao vidno ljut, a reč je kandidatu kojeg su kao novog lidera preferirali mnogi uticajni članovi partije, poput Miće Mićića i Milovana Bjelice.

Ni u Dodikovoj partiji nisu naročito srećni zbog ovakvog raspleta situacije, a utisak je da je izbor koji su priželjkivali bio Miličević. Uoči sednice, iz Dodikove stranke su tvrdili kako „SDS bira između Sarajeva i lojalnosti Srpskoj”, da bi nakon izbora počeli da iznose prognoze kako ovim „izborom neće biti zaustavljen pad SDS-a”, tvrdeći čak i to kako je Šarović „personifikacija koncepta koji favorizuje BiH u odnosu na RS”.

Danas je pobedila SDS i ovo je bila jedna demokratska utakmica i želim da donesem preko potrebne promene u stranci”, naveo je Šarović. Novi lider SDS-a najavljuje mukotrpan rad, i navodi da je optimista i da veruje da SDS može da pobeđuje i bude ključna politička opcija RS. „SDS mora izoštriti svoju politiku”, rekao je on.

Novi lider SDS-a, koji će odlukom skupštine SDS-a imati veća ovlašćenja, obavljao je ranije funkciju predsednika RS, a potom i člana Predsedništva BiH iz RS, a trenutno je na poziciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Rođen je u Rogatici 1956. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Živi u Istočnom Sarajevu i član je SDS-a od 1990.

Predsednici SDS-a do sada su bili Radovan Karadžić, Aleksa Buha, Dragan Kalinić, Dragan Čavić, Mladen Bosić i Vukota Govedarica.

 

 

"Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa"

EU traži istragu, Bakir i dalje ćuti o prisluškivanju

Banjaluka pred novim protestima zbog policijske represije

MUP RS-a odustao od uspostave rezervnog sastava policije

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza

Dodik i Cvijanovićeva u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske

Zašto smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

Zaštita ustavnog poretka RS ili Dodikov lov na političke neistomišljenike

Bosna postaje zemlja staraca

Dodikova politika dogovorena sa Vučićem?

Vlada RS u izveštaju za SB UN: SDA blokira formiranje Saveta ministara BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button