glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 spc11 ljubljana1
migranti00 trgovina ljudima telefon1 5g habib zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija više nije na sivoj listi FATF-a    

izvor: agencije  foto:                                                                            22.06.2019.

vlada srbije 

Vlada Srbije saopštila je da se Srbija od danas zvanično više ne nalazi na listi država FATF-a sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (tzv. sivoj listi).

Kako se navodi u saopštenju, na zasedanju održanom u Orlandu, u SAD, "FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu", kao i da je uložila velike napore u sprovođenju Akcionog plana FATF-a u cilju da ispravi nedostatke u tehničkom i strateškom smislu.

Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod monitoringom FATF-a u okviru daljeg usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

Na sednici na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma, što je prepoznao i FATF.

"Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja", rekla je Kuburovićeva.

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana - 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, doneseno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata, a formirane su i nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću i promenjena je struktura postojećih institucija.

"Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu“, istakla je ministarka pravde.

Ona je ukazala i da su najnovije izmene Krivičnog zakonika otišle korak dalje od zahteva u FATF-a Akcionom planu, što je "obezbedilo punu usklađenost s najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma.

Ministarka Kuburović je ponovo istakla da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biće usvojena do kraja godine, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

 

 

Evropa sve manje privlačna za azilante iz Srbije

Srbija ulaže napore, ali kaska u borbi protiv trgovine ljudima

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

Srbija mora da napreduje u vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Kosovom

Povratak specijalaca u balkansku igru

Bez kompromisa: Beograd o mogućim smernicama Zapada za pronalaženje rešenja za KiM

Jeremić na Kosovu: Ne smemo dozvoliti Vučiću da potpiše razgraničenje

Vučić: Šta će nam teritorija ako nema dece

Izveštaj UN: Rast investicija na Zapadnom Balkanu, pad u svetu

Dvadeset godina od ulaska snaga NATO na Kosovo

Proces pristupanja EU zahteva saradnju svih snaga

SAD žele povratak dijalogu o Kosovu, takse su prepreka

Šef UNMIK-a u Savetu bezbednosti: Situacija na Kosovu krhka

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button