glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

norveski parlament migranti 0000 djukanovic-i-vucic
Momir-Bulatovic mile333 prodavnica sale4444 gudura djokovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brnabić o dve godine mandata: Veoma sam zadovoljna rezultatima rada Vlade Srbije    

izvor: agencije  foto:                                                                            01.07.2019.

ana1 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je "veoma zadovoljna" rezultatima rada vlade u prethodne dve godine, navodeći da su najveći uspesi očuvanje finansijske stabilnosti i pokretanje transformacije ekonomije i administracije na bazi digitalizacije.

Predstavljajući rezultate rada njenog kabineta, premijerka je navela da evropske integracije ostaju strateški cilj Vlade Srbije a EU "naše odredište" uz očuvanje "najboljih odnosa sa SAD, Rusijom, Kinom, UAE" jer je to kako je rekla, "u najboljem interesu gradjana".

Ona je navela i da će Vlada Srbije nastaviti da radi na afirmaciji ljudskih prava i sloboda, na osnaživanju nezavisnih regulatornih tela, poboljšanju životnog standarda gradjana.

"Čini mi se da je život u Srbiji danas izvesniji i sigurniji nego u prošlosti. Ekonomski rezultati pokazuju da imamo prostora za povećanje plata i penzija pod uslovom da nastavimo ovako da radimo", navela je premijerka na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je ocenila da je Srbija danas "bezbednija" za gradjane, navodeći da je u 2018. godini zabeleženo najmanje krivičnih dela u poslednjih 18 godina.

"U odnosu na 2017. godinu, broj krivičnih dela u 2018. godini manji je za 6,5 odsto, a za nešto više od dve godine zaplenjeno je više od 10 tona narkotika", navela je premijerka.

Govoreći o evrointegracijama, ona je kazala da je u prethodne dve godine Srbija otvorila devet pregovaračkih poglavlja, a 17 ukupno, od kojih su dva privremeno zatvorena.

"Spremni smo za otvaranje novih poglavlja i to će biti prioritet u našem radu. Potpisivanjem 11 sporazuma, dobili smo više od 460 miliona evra bespovratnih sredstava EU", kazala je Ana Brnabić.

Ona je navela da je u prethodne dve godine obezbedjeno da 12 zemalja povuče, odnosno suspenduje odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, i sprečila članstvo Prištine u Interpolu, Evropskoj radiodifuznoj uniji i drugim medjunarodnim organizacijama.

Dodala je da Vlada Srbije "hrabro" započela reforme u oblasti obrazovanja, podsećajući da je informatika uvedena kao obavezan predmet u sve osnovne škole a da 23 odsto srednjih stručnih škola relizuje bar jedan dualni obrazovni profil.

"Prvi put je formiran Fond za nauku koji je povezan sa Fondom za inovacionu delatnost, povećali smo za 30 odsto finansiranje za nauku. Srbija je od ove godine 23. punopravna članica CERN-a, u izgradnji su naučnno-tehnološki parkovi u Nišu i Novom Sadu. Od 1. septembra imaćemo 10.000 digitalnih učionica, u roku od tri godine završićemo digitalizaciju svih naših škola, to je najbolji pokazatelj odgovornog odnosa Vlade prema budućnosti Srbije", navela je premijerka.

"Apsolutno nije tačno da će poskupljenja biti udar na standard gradjana"

Premijerka Srbije je ocenila i da "apsolutno nije tačno" da će najavljena poskupljenja putarine, struje i goriva biti udar na standard gradjana jer, kako je rekla, Vlada vodi računa o tome da povećanje plata i penzija budu održivi.

Ana Brnabić je navela da je Srbija po mnogim od tih cena na "začelju u Evropi" i da je "u mnogim situacijama neodrživo" da cene ostanu kakve su sada, jer bi se ponovo desilo da se to posle plaća iz budžeta, odnosno bi to gradjani indirektno platili.

"Inflacija je jako niska i predvidiva i ne treba da budemo licemerni. Ako pričamo o poskupljenju putarine koja je najniža, ona će biti najniža i posle poskupljenja", rekla ja ona.

"Zatvaranje prodavnica na severu Kosova je logična posledica"

Premijerka Srbije ocenila je danas, povodom zatvaranja srpskih radnji na severu Kosova, da je to logična posledica svega što se dešavalo u poslednjih sedam meseci.

"Mi smo sedam meseci upozoravali na ovo ali to nije shvaćeno ozbiljno u medjunarodnoj zajednici. Osim usmenih i verbalnih poziva, ništa više nije uradjeno a mnogo toga je moglo. I naravno da je došlo do ovoga. Prekidani su alternativni pravci pa je čak došlo i do pucanja na kamione i kombije sa hranom i lekovima. Niko ne reaguje na to i ovo je posledica", rekla je premijerka na konferenciji za novinare povodom dve godine rada njenog kabineta.

Ona je rekla da se nada da će Evropa ili SAD sada reagovati, ali da nema naročite osnove da to zaista očekuje.

"Videćemo šta ćemo dalje. Bićemo spremni da pomognemo narodu na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.
Premijerka je izjavila je danas da ima "veliku želju" da poseti Kosovo i Metohiju ali i dodala da to neće učiniti u ovom trenutku jer bi time kako je ocenila, izazvala dodatne nestabilnosti "koje Priština nestrpljivo čeka" i podsetila da su joj vlasti u Prištini zabranile ulaz na teritoriju Kosova i Metohije.

 

 

Vučić: Spreman sam da ugostim Đukanovića da razgovaramo

Nordijski model recept za Balkan

EUROPOL: Radikali na Balkanu i dalje vrbuju teroriste

Šta Srbija dobija sporazumom sa Evroazijskom unijom?

EU stavila Zapadni Balkan na čekanje

Mediji: SAD finansiraju modernizaciju vojski regiona Zapadnog Balkana

Besplatna pravna pomoć: Advokati svima dostupni

Šta Vašington zahteva od Beograda

Srbija više nije na sivoj listi FATF-a

Evropa sve manje privlačna za azilante iz Srbije

Srbija ulaže napore, ali kaska u borbi protiv trgovine ljudima

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button