glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

tenk crkva11 eu777
ustavni sud vuk trgovina novak1 otpadne vode srb-cro00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU stavila Zapadni Balkan na čekanje    

izvor: agencije  foto:                                                                            27.06.2019.

eu5 

Srbija 27. juna otvara samo jedno poglavlje u pregovorima o članstvu s EU, a evropske diplomate i analitičari procenjuju da tek krajem ove ili početkom iduće godine može da se očekuje neki izlazak iz zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, dok ceo evropski put regiona mora da sačeka i na temeljite promene unutar EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron već na nedavnom sastanku s čelnicima Beograda i Prištine u Berlinu nisu dovoljno razumeli "složenost situacije na samom Kosovu" i zato je i otkazan novi susret 1. jula u Parizu, jer se ispostavilo da nikakvog pomaka u dijalogu Beograda i Prištine ne može biti, rekli su ti izvori agenciji Beta.

Odbijanje Prištine da ukine ogromne takse na robu iz Srbije, odbacivanje ključnih dogovora u Briselskom sporazumu i zahtev za bezuslovno uzajamno priznavanje su samo odraz uverenja naročito kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je upravo time stekao snažnu unutrašnju političku podršku i da zato "nema šta da izgubi".

Istovremeno, smatraju diplomate i analitičari, istovetne poruke u zaključcima šefova diplomatija EU 18. juna da i Beograd i Priština "ne smeju da prave prepreke" u dijalogu se tumači i time da Beograd takođe treba da sprovede neke važne dogovorene nagodbe, naročito oko energije.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je o situaciji u regionu, posebno blokadi dijaloga Kosova i Srbije, ali i Severnoj Makedoniji i Albaniji, ovih dana u Vašingtonu razgovarala s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom koji je potvrdio zainteresovanost SAD za stabilizaciju regiona i "ponovio podršku SAD posredovanju EU u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

To su agenciji Beta u Briselu preneli upućeni evropski izvori koji su naveli i da SAD ne nastoje da promene okvir dijaloga, da same krenu u sređivanje pre svega ozbiljno blokiranih pregovora Kosova i Srbije, već da žele da snažnije pomognu naporima EU.

Pitanje datuma za pregovore sa Skopljem i Tiranom je EU odložila za jesen, sastanak 1. jula u Parizu lidera Francuske i Nemačke sa čelnicima sa Zapadnog Balkana je otkazan poglavito zbog potpune nepopustljivosti Prištine da ukloni od EU i SAD kritikovane prepreke za obnovu dijaloga sa Beogradom, i tako je približavanje Balkana EU u celini stavljeno "na čekanje".

Ugledni evropski listovi Pais, Velt, Figaro, Republika, Tages Ancajger, Soar, Gazeta Viborča i Tribin de Ženev su objavili komentar u kojem se upozorava da je "EU pucala sebi u noge time što je za posle 2025. odložila proces ulaska u članstvo zemalja Zapadnog Balkana".

U ovom osvrtu se predočava da je EU time dovela u pitanje i sposobnost delovanja u svetu, jer, navodi se i poruka evropskog komesara Johanesa Hana, Zapadni Balkan nije "bašta negde iza kuće…cveć unutrašnje dvorište EU".

U analizi londonskog "Ekonomist intelidžensi junita" (EIU) se ukazuje na to da "zategnutosti oko Kosova rastu zbog carina (Srbiji i Bosni) i nedavne policijske akcije" Prištine, ali se zaključuje da "ni malo nije verovatan neki oružani sukob između Srbije i Kosova".

"Normalizacija odnosa je i dalje na dugom štapu i to će verovatno zakočiti pregovore Srbije o članstvu" s EU, dodaje EIU, uz opasku da "odmrzavanje" dijaloga Beograda i Prištine može da se očekuje tek 2020.

Londonski analitički centar zaključuje ipak da "položaj Srbije kao priznatog kandidata za članstvo u EU, ali koja ne želi u NATO, a ima partnersku vezu sa Rusijom, Srbiji može dati neuobičajenu polugu u pregovorima o učlanjenju s EU".

EIU smatra da zapadnobalkanski region "može sve više postajati područje sudara upliva Rusije i uticaja EU i SAD".

U upravo objavljenoj analizi Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BIEPAG) Univerziteta u Gracu se istovremeno ocenjuje da "ukoliko se proces ka učlanjenju Zapadnog Balkana u EU ne ubrza, zemlje regiona bi mogle da razmotre i drugačija opredeljenja, uključujući jačanje veza s Kinom, Rusijom, Turskom i zemljama Zaliva".

 

 

Mediji: SAD finansiraju modernizaciju vojski regiona Zapadnog Balkana

Besplatna pravna pomoć: Advokati svima dostupni

Šta Vašington zahteva od Beograda

Srbija više nije na sivoj listi FATF-a

Evropa sve manje privlačna za azilante iz Srbije

Srbija ulaže napore, ali kaska u borbi protiv trgovine ljudima

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

AP: Srpsko-crnogorsko crkveno pitanje podstiče tenzije na Balkanu

Srbija mora da napreduje u vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Kosovom

Povratak specijalaca u balkansku igru

Bez kompromisa: Beograd o mogućim smernicama Zapada za pronalaženje rešenja za KiM

Jeremić na Kosovu: Ne smemo dozvoliti Vučiću da potpiše razgraničenje

Vučić: Šta će nam teritorija ako nema dece

Izveštaj UN: Rast investicija na Zapadnom Balkanu, pad u svetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button