glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu_9 stampa zastava3
jankovic-djilas hrtkovci Knjiga-1.001-film... kamenice maraton djokovic444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nova pravila u osnovnim školama u RS: Nastava bez farmerki i pirsinga!     

izvor: evn  foto: vn                                                                                                    21.04.2018.

 skola

 

Uskoro u osnovnim školama u Republici Srpskoj, učenici više neće moći nositi farmerke, kao ni pirsinge, minđuše u nosu, obrvama ili usnama. Takođe, biće zabranjeno i upadljivo šminkanje na licu i noktima, nošenje uske, kratke i izazovne odeće po školskim hodnicima - samo su neke od smernica koje stoje u etičkom kodeksu za nastavnike i učenike osnovnih škola Republike Srpske, a koje je iniciralo Ministarstvo prosvete i kulture.

- U proceduri je donošenje etičkog kodeksa za nastavnike i učenike osnovnih škola u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju - potvrdili su iz resornog ministarstva.

Predsednik Aktiva osnovnih škola Banjaluke Miroslav Popržen istakao je za "Novosti" da je svakako poželjno pod zakonske okvire staviti kodeks čijom primenom će se urediti oblačenje ali i ponašanje kako nastavnika tako i učenika, ali da je u tom smislu neophodna i podrška roditelja.

- Određenog kodeksa ponašanja pridržavali su se i do sada nastavnici, a od sada bi trebalo da ga se pridržavaju i učenici.

Činjenica je da nošenje farmerki u školama, na nastavi, nije najveći problem u prosveti, postoje mnogo značajnije stvari koje bi trebalo rešiti, ali svakako podržavam svaku inicijativu resornog ministarstva da se i ponašanje, odnosno oblačenje učenika stavi u određene okvire, odnosno, prilagodi Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju - rekao je Popržen naglasivši da je i lično kada je bio nastavnik vraćao sa časova neprimereno obučene učenike i učenice.

Popržen je rekao da je Osnovna škola "Sveti Sava" u kojoj je direktor već održala nastavničko veće na kojem je razmatran novi predlog i da se čeka njegova primena.

- Što se tiče nas, mi smo spremni već danas primeniti kodeks, odrediti i mere sankcionisanja, ali očekujemo i podršku roditelja - dodao je Popržen.

Banjalučki psiholog Aleksandar Milić ističe da podržava svaki novi kodeks ili pravilo koje će doprineti kvalitetu odnosa učenika i nastavnika prema nastavi, ali samo ukoliko je u vaspitno-pedagoške svrhe.

- Podržavam ideju, ali ukoliko ima isključivo vaspitno-pedagoški karakter i ukoliko neće prouzrokovati određene vrste traumatizacija kod dece koja još formiraju svoje ličnosti pa i stil oblačenja. Što se tiče pirsinga, oblačenja to treba povezati sa eventualnim poremećajem u ponašanju i reagovanju, ali ako je osoba funkcionalna u učenju, radu, kreativna, sportski aktivna, nema upadljivosti, nema odstupanja, nema simptoma poremećaja onda se može na blag način, svakako vaspitno delovati na ukus kod ljudi, kodeks nije neophodan - naglašava Milić. - Razumna osoba u načelu će i sama prihvatiti šta ide u skladu sa pomenutim stilom života, a šta ne.

NASTAVNICI ZA PRIMER

Aleksanar Milić naglašava da je najvažnija stvar u formiranju odnosa učenika i nastavnika prema nastavi prevencija određenih devijacija. - Uvek imam potrebe da primarno govorim o prevenciji poremećaja i traumatizacija u školi, i ako bi mi samo mantilima ili generalno nametanjem određenog kodeksa samo u tom smislu nastojali suzbiti njihove dublje probleme, "ugušili" bi njihovu kreativnost, njihovo zdravlje, ponašanje. Dakle, radije bih istakao kodeks ponašanja, pa i oblačenja kod nastavnika, da budu skladni, kulturni, lepo obučeni jer su im oni primarna figura koju imaju za primer u ponašanju i oblačenju - naglasio je Milić.

novosti.rs

 

Kamenice kotorskog Bosanca

U Viminacijumu otkriven mauzolej iz trećeg veka

Spomenici kulture zarastaju u korov

U Srbiji za 10 godina odobreno 109 zahteva za azil

Balkanske zemlje najpodložnije lažnim vestima

Fudbalska groznica zvana - sličice

Čomski: Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Crnogorci govore istim jezikom

Potrošačima mora sve da bude jasno

Novo PISA testiranje proveriće srpsko obrazovanje

Ima li pomeranje kazaljki i dobrih strana

Banke podstiču projekte hidro-centrala koji uništavaju reke Balkana

Istraživanje: Uspehom u osnovnoj školi nezadovoljno 44 odsto učenika, 12 odsto kaže da nisu srećni

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button