glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dacic Skoplje1 eps
most tito-kardelj digitalni-radnik novak555 juniori spanovic00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sve veći problemi migranata na novoj balkanskoj ruti

izvor: euractiv  foto:                                                                                              06.08.2018.

migranti9

Međunarodne organizacije upozoravaju na povećanje zdravstvenih i bezbednosnih rizika po sve veći broj izbeglica i migranata koji do bogatih zemalja EU idu preko nove rute na Balkanu i iz BiH pokušavaju da stignu na Zapad. Nakon što iz Turske pređu u Grčku, migranti putuju preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine gde je u 2018. registrovano 9.000 prispelih, što je više od deset puta više nego godinu dana ranije.

U BiH je trenutno oko 4.000 izbeglica i migranata, većina na severu zemlje u blizini granice sa Hrvatskom koja je pojačala patrole kako bi ih sprečila da uđu u EU i nastave ka Austriji, Nemačkoj i dalje, piše Ajriš tajms (The Irish Times).

Ta ruta se pojavila nakon što je nekoliko balkanskih zemalja zatvorilo granice za migrante u martu 2016. pošto je 2015. godine regionom prošlo više od milion ljudi sa Bliskog istoka, iz centralne Azije i severne Afrike.

Ključno mesto na novoj ruti je Velika Kladuša, grad sa oko 40.000 stanovnika u blizini granice sa Hrvatskom. U tom mestu je u teškim i sve napetijim uslovima oko 1.500 migranata.

Iz tog grada, pored vesti o lošim uslovima i svađama i tučama među migrantima, stižu i vesti o nasilnom "potiskivanju" migranata od strane hrvatskih graničara.

Razgovori o otvaranju centra za smeštaj migranata u lokalnoj kompaniji Agrokomerc traju već nedeljama, a kao posledica kompleksnosti lokalne, regionalne i nacionalne uprave u BiH podeljenoj na dva entiteta posle rata 1992-95.

"Situacija (u Velikoj Kladuši) prilično je teška", rekao je predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auverert (Auweraert).

"Nadam se da će lokalne vlasti dozvoliti da se otvori Agrokomerc. To bi bio centar otvorenog tipa ali sa socijalnim radnicima, hranom, bezbedan, tako da bi situacija mogla da se kontroliše... To je hitno", rekao je on za Ajriš tajms.

Smetnja odgovoru BiH na narastajuću krizu mogu da budu i izbori u oktobru jer politički lideri nastoje da se okoriste od problema sa migrantima.

Tako nacionalistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik odbija da primi migrante u Republiku Srpsku i kaže da je njihovo pristizanje deo zavere s ciljem da se poveća muslimansko stanovništvo u zemlji, piše Ajriš tajms.

Zvaničnici BiH razmatraju angažovanje vojske na zaštiti granice i nastoje da je potpuno zatvore za migrante što je, smatra predstavnik IOM, "praktično nemoguće".

U međuvremenu u Grčkoj Lekari bez granica pojačavaju napore "da odgovore na rastuće medicinske potrebe" migranata koji prelaze reku Maricu i iz Turske stižu u Grčku.

Od početka godine u Grčku je tim putem ušlo više od 10.000 ljudi, što je nekoliko hiljada više nego u celoj 2017.

 

 

Izetbegović: Hrvatska lagala EU da nema nikakav spor s BiH oko mora

Vlasti se prepiru, građani BiH nude pomoć migrantima

Radončić zvanično kandidat za člana Predsedništva BiH

Politike podjela ne vode BiH u EU

BiH i Crna Gora pod nadzorom State Departmenta zbog trgovine ljudima

Zašto građani BiH sve manje žele u EU?

Predizborno obećavanje boljeg sutra

Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

Neophodna biometrijska baza podataka o migrantima

Čović ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH

Erdogan jača uticaj Turske na Zapadnom Balkanu

Erdogan u Sarajevu: Pozivi na jedinstvo, saradnja sa Srbijom i gulenisti

Novo čekanje BiH na putu EU

Nastavak vladavine 'dinastije' Izetbegović?

Migrantski kamp u centru Sarajeva/Ahmetović pozvao građane na solidarnost sa migrantima

Erdoganova poseta Sarajevu – radna ili predizborna

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button