glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av55555 km skupstina555
ana 333 ministarstvo kulture ljubljana55 film roko Zaovine novak222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom     

izvor: agencije  foto:                                                                             25.01.2019.  

grcki parlament 

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom o promeni imena severnog suseda, čime je nakon nekoliko decenija delimično deblokiran put ove bivše jugoslovenske republika ka Evropskoj Uniji i NATO.

Pomenutim sporazumom okončan je 28-godišnji spor između Atine i Skoplja oko upotrebe imena "Makedonija" tako što će se ubuduće zvati "Republika Severna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev je ovih dana izjavio da očekuje da do sredine februara u grčkom Parlamentu bude odobren i protokol o članstvu Makedonije u NATO-u.

U narednoj fazi, koja se očekuje početkom proleća, obaveze će se prebaciti u Skoplje. Prema Dogovoru iz Prespe, odmah po stupanju na snagu, Makedonija treba izvestiti sve međunarodne organizacije i institucije u kojima je član o stupanju na snagu ovog sporazuma.

Zatim se treba zatražiti od tih organizacija da prihvate novo ime, a isti postupak Vlada u Skoplju treba sprovesti i sa svim državama - članicama UN. To bi značilo da će i zvanično druge države i organizacije početi da se obraćaju zemlji novim imenom - Republika Severna Makedonija.

Makedonski parlament je 11. januara usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje. U narednoj fazi, koja se očekuje početkom proleća, obaveze će se prebaciti u Skoplje. Prema Dogovoru iz Prespe, odmah po stupanju na snagu, Makedonija treba izvestiti sve međunarodne organizacije i institucije u kojima je član o stupanju na snagu ovog sporazuma.

Zatim se treba zatražiti od tih organizacija da prihvate novo ime, a isti postupak Vlada u Skoplju treba sprovesti i sa svim državama - članicama UN. To bi značilo da će i zvanično druge države i organizacije početi da se obraćaju zemlji novim imenom - Republika Severna Makedonija.

Građani će imati rok od pet godina, odnosno najkasnije do 2024. godine, da promene lične dokumente i da u njima bude upisano novo ime Republika Severna Makedonija.

I registarske tablice na vozilima se trebaju promeniti i dobiti kod NM ili NMK, ali to će se najverovatnije obavljati postepeno, za vreme redovnih tehničkih pregleda vozila.

 

 

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

Zoran Zaev: Vodimo državu ka EU i Nato/Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

VMRO-DPMNE: Gruevski nije kod nas, policija uz nalog da proveri

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Smene i isključenja u VMRO DPMNE zbog saradnje sa Zaevim

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button