glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

osce dodik8888 izbori bih
sns1 -it-sektor_3 ejdus- nole-i-rafa odbojkasice-22 nenad-perunicic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum     

izvor: agencije  foto:                                                                              09.10.2018  

Zoran-Zaev3

Skoplje- Makedonski premijer Zoran Zaev objavio je na društvenim mrežama post „Vreme je !” i pozvao poslanike da preuzmu „istorijsku dužnost” po pitanju strateških prioriteta zemlje, odnosno prijema u EU i NATO.

Svi poslanici imaju istorijsku dužnost pred građanima da obezbede put Makedonije ka stabilnosti i privrednom napretku. To je put ka NATO i EU, koji vodi preko Prespanskog sporazuma”, napisao je Zaev na Fejsbuku.

Kako je podsetila MIA, predlog makedonske vlade o pokretanju izmena Ustava Makedonije stigao je u Sobranje na razmatranje pre donošenja odluke o otpočinjanju procedure ustavnih izmena.

Vlada predlaže da se pridev „severna” uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude „Republika Severna Makedonija”. Predložene su izmene u uvodnom delu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmene dva člana Ustava, rekao je u ponedeljak portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

Vlada je, dodao je, predložila i izmene koje jačaju „pogranične garancije” u članu 3 Ustava, a koji je već izmenjen 1992. „Novi predlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susednih država”, pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe menjan 1992, a u skladu s tim amandmanom „Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne mešajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga”.

Za izglasavanje ustavnih promena vladajućoj većini koju čine SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, a to znači da je neophodna podrška devet poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

Iz ove stranke, međutim, poručuju da premijer Zoran Zaev nema legitimitet da menja identitet, istoriju, kulturu i tradiciju Makedonije, prenosi MIA. „I pored neregularnosti, zaplašivanja, potkupljivanja građani su rekli NE”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE, prenosi Tanjug.

 

 

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji

Tači u Skoplju: Optimista sam oko sporazuma sa Srbijom

Merkel Makedoncima: Referendum je vaša istorijska šansa

Merkel stigla u Makedoniju

Gužva u Skoplju uoči referenduma

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button