glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-orban6 mile4 Pristina33
av azilanti2 olenik medicinari svestenici ao

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države     

izvor: agencije  foto:                                                                             11.01.2019.  

gre-mac 

Makedonski parlament (Sobranje) je sa 81 glasom "za" od ukupno 120 poslanika, usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

"Ukupno su glasali 81 poslanik, svih 81 'za', uzdržanih nema, protiv nema. Konstatiram da je Sobranje donelo Odluku o proglašenju amandmana 33, 34, 35 i 36 Ustava Republike Makedonije", rekao je predsednik parlamenta Talat Džaferi nakon glasanja.

Prvi amandman se odnosi na promenu imena države, odnosno reči "Republika Makedonija" se menjaju recima "Republika Severna Makedonija" u celom tekstu Ustava.

Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije) iz 1944. godine, kojima se dodaje i Ohridski okvirni ugovor iz 2001. godine.

Treći nalaže da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu čestitao "uspešno završavanje revizije Ustava BJRM na osnovu Prespanskog dogovora".

To je, kako je prenela MIA iz Atine, saopštio kabinet grčkog premijera Ciprasa, navodeći da su dva premijera razgovarala telefonom nakon usvajanja izmena ustava.

Usvajanje ustavnih izmena pozdravili su i Sjedinjene Države, Evropska unija (EU) i Severnoatlantski savez (NATO).

"Makedonija je donela istorijsku odluku. Vaš parlament je glasao da usvoji ustavne izmene koje su potrebne da se implementira Dogovor iz Prespe sa Grčkom. SAD pozdravlja tu odluku", napisao je na svom Fejsbuk profilu američki ambasador u Makedoniji, Džes Bejli.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han u zajedničkom saopštenju su pozdravili odluku Sobranja.

"Izražavamo iskrene čestitke na glasanju parlamenta o ustavnim promenama. Ovo je ključan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma. Politički lideri i građani pokazali su svoju odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku priliku u rešavanju jednog od najstarijih sporova u regionu i odlučno da krenu naprijed na putu EU. Unija snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primer pomirenja za region i Evropu u celini", ističe se u saopštenju.

U iščekivanju završetka narednih koraka, kako se navodi, koji će "dovesti do potpune provedbe Prespanskog sporazuma, EU ostaje čvrsto opredeljena da nastavi u potpunosti da podržava i prati zemlju prema zajedničkom strateškom cilju integracije u EU".

Zajedno sa amandmanima, Sobranje je usvojilo i Ustavni zakon o njihovom sprovođenju, u kome se, između ostalog, navodi da, ukoliko Grčka ne ratifikuje Dogovor, onda amandmani ne stupaju na snagu, kao i to da će državljanstvo biti "makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije".

Nakon nekoliko odlaganja u protekla dva dana, Sobranje je kasno popodne konačno nastavilo sednicu započetu u sredu. Prethodna dva dana su tekli pregovori premijera Zorana Zaeva i lidera pokreta Besa, Biljala Kasamija oko njihovog zahteva da se promeni odredba dogovora u vezi formulacije državljanstva.

Besa ima dvojicu poslanika u Sobranju, a njihovi glasovi su bili neophodni da bi se postigla dvotrećinska većina potrebna za izglasavanje ustavnih promena. Oni su tražili promenu formulacije državljanstva "makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije", jer se, prema njihovom mišljenju, tako stiče utisak da su Albanci, Turci i ostale etničke zajednice, Makedonci.

Nakon dvodnevnih pregovora, postignut je dogovor da državljanstvo ostaje isto, te da je prihvaćen amandman Ustavnog zakona kojim se pojašnjava kako će ta formulacija glasiti za građane Albance na albanskom jeziku, kao i da će se utvrditi u svim zakonima gde je to potrebno.

U zajedničkom saopštenju Vlade i ove partije se navodi da je prihvaćen i amandman kojim se potvrđuje da Republika jednako vodi brigu o dijaspori svih svojih građana. Dogovoreno je da se i naknadno u Zakonu o ličnoj karti upiše i etnička pripadnost građana.

I danas se pred zgradom Sobranja održava protest na kome okupljeni građani traže da se Ustav ne menja i da ime države ostane do sada - Republika Makedonija.

Opoziciona VMRO DPMNE nije učestvovala na ovoj sednici, a njen lider Hristijan Mičkoski od srede se priključio protestu pred parlamentom, a juče je imao obraćanje okupljenima, rekavši da se i oni zalažu za ulaz Makedonije u EU i NATO-u, ali ne pod ovakvim uslovima i promenom imena države.

Sobranje je usvajanjem amandmana završilo treću, odnosno poslednju fazu procesa promene Ustava u skladu sa Dogovorom iz Prespe iz juna 2018. godine, koji je započeo pre tri meseca.

Sada proces prelazi na grčku stranu, odnosno parlament u Atini treba da ratifikuje Dogovor o imenu, čime bi se otvorila vrata za ulazak Makedonije u NATO-u i za početak pristupnih pregovora sa EU.

 

 

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

VMRO-DPMNE: Gruevski nije kod nas, policija uz nalog da proveri

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Smene i isključenja u VMRO DPMNE zbog saradnje sa Zaevim

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button