glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5 novac5 Pristina33
ovk azilanti2 olenik kustendorf Kecmanovic fra-srb

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija     

izvor: agencije  foto:                                                                             13.01.2019.  

ZORAN-ZAEV 

Premijer Makedonije Zoran Zaev završio je današnje obraćanje novinarima, prvo posle usvajanja ustavnih izmena u parlamentu, rečima "Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija".

On je izjavio da će odluka o ustavnim promenama imena države u Severna Makedonija danas biti objavljena i da će Grčka početkom naredne sedmice biti obaveštena da je makedonska strana ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.Na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena, Zaev je odbacio mogućnost da bi predsednik Makdonije Djordje Ivanov mogao da spreči proglašenje izmena ustava, jer, kako je rekao, za ustavne amandmane nije potreban njegov potpis.

"Hvala bogu, za te odluke ne treba potpis predsednika Ivanova. Juče je parlament zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona. Danas će biti objavljeni u Službenom vesniku i za to ne treba potpis predsednika Ivanova", rekao je makedonski premijer, koji je tokom govora nekoliko puta svoju zemlju nazvao Severna Makedonija.

Zaev je istakao da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslediti obaveza Makedonije da o promeni imena obavesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom.

"Verujem da će već početkom naredne sedmice naše ministarstvo spoljnih poslova obavestiti grčko da smo završili naš proces i oni odmah ulaze u svoj proces ratifikacije Dogovora, a posle toga i ratifikaciju za protokol za članstvo u NATO. Time stupa na snagu dogovor iz Prespe", rekao je on.

Zaev je istakao da snažno veruje da će Grčka ratifikovati dogovor iz Prespe i biti prva zemlja koja će potpisati protokol za pristupanje NATO, a da će zatim to uraditi i druge zemlje i da će Makedonija postati 30. članica NATO.

Povodom zahteva lidera najveće opzicione stranke VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog za raspisivanjem vanrednih parmentatnih izbora, on je rekao da će njegova stranka ozbiljno razmotriti taj zahtev, mada misli da nije vreme za izbore jer bi usporili refoforme i razvoj ekonomije.

"Moj stav znate. Makedonija treba da iskorisiti predstojeće vreme pre svega za ekonomiju, reforme, da sredimo naš sistem i da budemo normalna zemlja. Svi znaju, a znam i ja, da to što traži gospodin Mickoski, a moli Boga da se ne desi, ali to traži prvi čovek opozicije i zato ćemo u SDSM na najvišim organima ozbiljno o tome razmisliti", rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je ponovio da je jučeračnja odluka parlmenta dokaz da se zemlja kreće ka svatloj budućnosti i člnastvu u NATO i EU i najavio da će se njegova vlada sada posvetiti reformama i radu na boljem životnom standardu gradjana i razvoju ekomomije i pozvao i opoziciju da se priključi da zajednički grade bolju budućnost.

"Gorčinu ostavljamo u prošlosti i sa ponosom gledamo u budućnost. Napisali smo istoriju i otvorili nove, bele stranice naše budućnosti. Za pisanje nove realnosti, novu perspektivu Repubike Severne Makedonije, zemlje članice evropske i evroatlantske porodice", rekao je Zaev koji je svoje uvodno izlaganje završio rečima "Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija".

 

 

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

VMRO-DPMNE: Gruevski nije kod nas, policija uz nalog da proveri

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Smene i isključenja u VMRO DPMNE zbog saradnje sa Zaevim

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button