glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vlada srbije Ana Brnabic11 bih parlament1
ivanic88 gruevski ms krajinovic1 novak55555 mladen8

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske     

izvor: agencije  foto:                                                                             15.11.2018  

gruevski999 SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji

SAD su danas saopštile da bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je tražio politički azil u Madjarskoj treba da služi u svojoj zemlji zatvorsku kaznu na koju je osudjen.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Politiko da su makedonski sudovi "posle temeljnog i transparentnog pravnog procesa osudili Gruevskog zbog zloupotrebe položaja na dve godine zatvora".

"Više sudova je potvrdilo osudjujuću presudu. Takodje, Gruevski je optužen u još četiri krivična procesa. Mi verujemo da je prikladno da ti pravni procesi u Makedoniji budu nastavljeni", naveo je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Gruevski, premijer Makedonije od 2006. do 2016. godine i blizak saveznik madjarskog premijera Viktora Orbana, objavio je u utorak da je u Budimpešti i da je tražio azil u Madjarskoj.

Makedonija traži od Orbanove vlade da izruči Gruevskog.

Medjutim, portparol Orbanove stranke Fides juče je rekao da je Gruevski ugrožen u Makedoniji od, kako je kazao, levičarske vlade pod uticajem američko-madjarskog finansijera Džordža Sorosa.

Sam Orban je prošle godine izjavio da Soros ima veliku ličnu odgovornost za destabilizaciju Makedonije i da "radi na destabilizaciji konzervativnih, nacionalnih i hrišćanskih vlada" u regionu, navodi Politiko.

Madjarska vlada: Gruevski tražio azil u ambasadi Madjarske u inostranstvu

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je "nameru da zatraži azil u Madjarskoj izrazio" u ambasadi Madjarske izvan Makedonije, rekao je danas šef kabineta premijera Madjarske Djerdjelj Guljaš, prenosi AP.

Guljaš medjutim nije precizirao o kojoj je zemlji reč, niti kako je Gruevski stigao do Budimpešte gde se nalazi Kancelarija za imigracije i azil gde je podneo dokumenta za azil i gde je saslušan.

Povodom pisanja da je Gruevski u Madjarsku stigao preko Albanije, u madjarskoj ambasadi u Tirani makedonskoj Televiziji 21 na pitanje da li je Gruevski kod njih zatražio azil rečeno je da "ne komentarišu procese koji su u toku".

Guljaš je rekao da madjarska vlada nema nikakve veze sa bekstvom bivšeg premijera i da mu nije pomogla u tome, dodaje AP.

Madjarski zvaničnik naveo je takodje da Madjarska od makedonskih vlasti još nije dobila zahtev za ekstradiciju Gruevskog i dodao da će, kada se to dogodi, "postupiti po zakonu".

Kako je Gruevski stigao do Mađarske

Od kako je saopštio da je napustio Makedoniju, gde je za njim raspisana poternica, svi se pitaju kako je Gruevski došao do Budimpešte bez pasoša.

Naime, bivšem makedonskom premijeru koji je odbio da se odazove odsluženju pravosnažne dovogodišnje kazne zatvora u slučaju nabavke blindiranog „mercedesa“, pasoš je oduzet još prošle godine. Nakon petodnevne „misterije“ o tome gde se nalazi, dilemu je razrešio sam Gruevski koji se javio iz Mađarske.

Pitanje koje se nametnulo je kako je došao do te zemlje ako nema pasoš? S tim u vezi, beogradski list Politika saznaje da je on koristio lažni pasoš s kojim je preko noći prešao granicu i ilegalno ušao u Tiranu, gde su ga prihvatili zaposleni u ambasadi Mađarske.
Zatim je, prvim jutarnjim letom kompanije „Malev“ direktno iz Tirane sleteo u Budimpeštu, odakle je zatražio azil. Kako piše list, Gruevski se prerušio, stavio je sunčane naočare i šešir, a posada aviona nije znala ko je on, budući da ni šešir ni naočare nije skidao tokom celog leta.
U momentu kada je poternica za njim stupila na snagu, oko 10 sati ujutro, Gruevski je već bio u Budimpešti.
Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana je juče potvrdila da je Gruevski podneo je zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

 

 

VMRO-DPMNE: Gruevski nije kod nas, policija uz nalog da proveri

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Smene i isključenja u VMRO DPMNE zbog saradnje sa Zaevim

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji

Tači u Skoplju: Optimista sam oko sporazuma sa Srbijom

Merkel Makedoncima: Referendum je vaša istorijska šansa

Merkel stigla u Makedoniju

Gužva u Skoplju uoči referenduma

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button