glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

wef vlast milo99
bosko-vuk euro 01horgos film roko Partizan-1 novak888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Jedna ili dve Mitrovice?

izvor: agencije foto:                                                                                                           23.01.2019.

km

Građani Severne i Južne Mitrovice potpuno različito komentarišu inicijativu kosovskih zvaničnika za ujedinjenje Mitrovice. Dok su Albanci za ujedinjenje, Srbi sa severa su protiv.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je ujedinjenje Mitrovice nezaustavljiv proces, te da je na sastanku sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Agimom Bahtirijem konstatovano da su građani, potpisom na peticiju, dali svoju reč.

"Sada treba da deluju institucije, Vlada, Skupština i Predsedništvo", naveo je Tači.

Bahtiri je predlog za ujedinjenje južne i severne Mitrovice izneo nakon ostavke četiri gradonačelnika sa severa Kosova, a zbog uvedene takse na robu iz Srbije. Njegovu peticiju potpisalo je preko 16.000 građana, i on ju je prošle nedelje predao predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju.

Severna Mitrovica formirana je procesom decentralizacije koji je predviđen Ahtisarijevim planom, a na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavu predsednika Kosova ocenio je kao najnoviji Tačijev napad na mir na Kosovu "oličen u najavi aneksije Severne Mitrovice". On je, kako u saopštenju navodi, u ime srpskog naroda poručio Tačiju da Srbi neće nikada dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Mitrovice, jer je to "paravan za etničko čišćenje Srba iz jedinog grada u kome su Srbi preživeli etničko čišćenje 1999. godine".

Dušan Prodanović, građanin Severne Mitrovice, kaže da do ujedinjenja ne sme doći, jer zajednički život, kaže, nije moguć.

"Ne možemo mi s njima nikako. Mi smo sada toliko zaoštrili odnose i to spajanje je samo dalje proterivanje Srba, ništa drugo. Vršili bi pritisak na svakog čoveka. To je samo njihova korist" navodi.

Adem Dobra iz Južne Mitrovice kaže da su o tome odlučili Ahtisari i političari.

"Ja mislim da bi najbolje bilo da svi živimo zajedno, da bude jedna Mitrovica. To bi najbolje bilo. Slobodno kretanje. Opet ono staro drugarstvo. Evo tu u Jugobanci radili smo 21 godinu svi. Opet se čujemo sa drugarima, kolegama. Zašto da živimo odvojeno, kad ceo svet gleda da živi zajedno", kaže Dobra.

Ipak, dodaje da će o tome da odluče političari, navodeći da Bahtiri i Rakić nikad nisu, kako kaže, u jednom smeru, nego uvek u suprotnom.

Ibrahim iz Južne Mitrovice je za ujedinjenje i želi da sve bude kao što je nekad bilo.

"Ljudi sa severa i juga živeli su zajedno, kao da su bili jedna kuća. Sada su napravili bućkuriš i zbog tog se grad i podelio. Narod bi želeo da živi zajedno. Pričam kako je bilo, i ako može da bude, biće bolje", smatra on.

Mirko iz Severne Mitrovice protiv je ujedinjenja.

"Mi smo razdvojeni i nećemo se više spajati. Kad smo se jednom razdvojili da se ne sastajemo više," kaže on.

Istog je mišljenja i Milan iz severnog dela grada, navodeći da to nije realno.

"Treba da još mnogo vremena da prođe, pa da se stvore odgovarajući uslovi. Sad je to utopija. To je nepoznavanje realne situacije koja je trenutno kod nas. Ja ne vidim u budućnosti da mogu da se stvore ti uslovi. Da li će to biti sad moguće ili ne zavisi od koraka koji će se preduzimati sa obe strane, južne i severne, da se realizuje to što je nekada bilo" rekao je.

Ridvan iz Južne Mitrovice podseća kako je Mitrovica nekada bila jedna.

"Zašto da ne živimo zajedno, kao što smo živeli ranije? Što da se ne spojimo? Ja mislim da je realnije i bolje za sve nas", kaže Ridvan, navodeći da je rastao na severu i da sada trguje u Severnoj Mitrovici iz zadovoljstva.

Radmila iz Severne Mitrovice, kako kaže, šokirana je pričom o ujedinjenju i smatra da bi izbio haos.

"Ovo nam je dobro, mirni oni , mirni mi i ćuti tako gde si. Narod kao narod, ali politika čini svoje. Znaš šta bi bilo kad bi se ujedinili? To bi bilo ubistvo svaki dan, svaki dan bi bilo neko krvoproliće tu. To ne možeš ti da uporediš pre rata i sad u ovom stanju. Svako nosi po jednu ranu , i oni i mi. Tad bi počele te osvete i taj haos" smatra Radmila.

Momčilo kaže da su Srbi i Albanci mogli zajedno ne bi se ni razdvajali.

"A da će da bude bolje čisto sumnjam, samo može da naiđe gore," kaže.

Mitrovica je do 1999. bio jedan, multietnički grad. Nakon rata na Kosovu, grad se podelio u severni, većinski srpski, i južni, većinski albanski deo. Delila ga je reka Ibar. Tada je došlo i do velikog iseljavanja stanovništva iz jednog u drugi deo grada, ili su se stanovnici preselili i u druge opštine na Kosovu,ili u Srbiji.

Grad je zvanično podeljen na Južnu i Severnu Mitrovicu procesom decentralizacije vlasti na Kosovu, koji je predviđen Ahtisarijevim planom, a na osnovu kojeg je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. Srbi na severu dugo su se protivili formiranju kosovskih opština, omogućivši tako rad srpskih opština koje je zvanična Priština smatrana paralelnim. Rukovodstvo kosovskih opština na severu, kao što su Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, zvanično je izabrano nakon lokalnih izbora 2013.

Peticijom gradonačelnika Južne Mitrovice potpisani građani traže da se stavi van snage odluka Skupštine Kosova iz 2007. godine o podeli Mitrovice na dve opštine, Južnu i Severnu.

 

 

Duboke kosovske podele oko taksi

Zaštita svedoka, glavni izazov Specijalnog suda Kosova

Bivši komandanti OVK na ispitivanju u Hagu

Bivši komandanti OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu 14. januara

Koliko novca, toliko i države na Kosovu

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije/Ima li Tači političku moć da ukine takse

Briselski dijalog o dijalogu

Haradinaj Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

Kosovska raskršća dijaloga sa Srbijom

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button