glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av5555 Vucic-7 ivanic88
komicar parada2 zivadinov olga77 bjelica11 srbija-odbojka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija     

izvor: agencije  foto:                                                                              17.09.2018  

ZORAN-ZAEV

Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je svojim sugrađanima da moraju da prihvate novo ime države ili će se suočiti s "nestabilnošću" i "izolacijom" u budućnosti.

Zaev je u razgovoru za agenciju Frans Pres pozvao Makedonce da na referendumu 30. septembra o promeni imena države u Republika Severna Makedonija glasaju "za". Tome je prethodio sporazum Atine i Skoplja o imenu Makedonije posle nekoliko decenija dugog spora.

Sukob je krenuo 1991. kad se Makedonija mirno odvojila od Jugoslavije i proglasila nezavisnost pod imenom Republika Makedonija. Grčkoj je smetalo to ime, jer tvrdi kako se njime impliciraju teritorijalne pretenzije na istoimenu severnu grčku pokrajinu. Zbog grčkog prigovora Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (FYROM).

Atina je zbog toga Makedoniji blokirala i put u Europsku uniju i u NATO.

Proevropski socijalista Zoran Zaev po pitanju promene imena ima veliku opoziciju u zemlji, većinom među nacionalistima. Pitanje na referendumu glasiće: "Jeste li za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu prihvaćanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Anketa koju je u julu sprovela agencija Center for Insights in Survey Research pokazala je da 57 odsto ispitanika podržava promenu.

"Toliko sam čvrsto uveren da će referendum uspeti da čak i ne razmišljam o drugim opcijama", rekao je Zaev za AFP.

I evropski i američki čelnici pozivaju Makedonce da prihvate novo ime, jer to vide kao način da se država čvrsto stavi u zapadnu sferu i zaustavi uticaj Rusije. Ovog meseca Makedoniju su posetili i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Podršku je dao i američki predsednik Donald Tramp u čestitki povodom makedonskog Dana nezavisnosti 8. septembra na stranicama američke amkbasade u Skoplju. Dogovor između Skoplja i Atine i "makedonsko članstvo u NATO-u će osnažiti sigurnost, stabilnost i blagostanje širom regije", poručio je Tramp.

"Sjedinjene Države su spremne da podrže Makedoniju, posebno oko nadolazećih razgovora o vašem članstvu u NATO-u", zaključio je Tramp.

Nakon referenduma Makedonci moraju promenu imena da potvrde i u parlamentu promenom ustava, koja zahteva dvotrećinsku većinu, a potom će dogovor ratifikovati i Grčka.

Nemam dokaza o umešanosti Rusije

Zoran Zaev je rekao na otvaranju medijskog skupa u Skoplju da nema dokaza da Rusija i neke druge zemlje lažnim vestima vode antireferendumsku kampanju u Makedoniji.

"Nemam ja dokaz za neki ruski uticaj ovde. Ruska Federacija je prijatelj Makedonije i Rusija nema ništa protov integracije Makedonije u EU, ali je pritiv naše integracije u NATO. I to kažu vrlo jasno”h, rekao je Zaev.

Vlada, istakao je, pokušava da objasni da za Makedoniju ne postoji alternativa osim potpune integracije u EU i NATO.

"Želimo da gradimo prijateljstvo sa svim zemljama i sa Ruskom Federacijom, tako da verujem da sve ono što predstavlja izraz prijateljstva u Makedoniji će razumeti i prijatelji iz Rusije. Zato što će naši građani ostati na tom opredeljenju", rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je istakao da je upoznat sa informacijama o tradicionalnim medijima i mrežama profila koji na društvenim medijima šire lažne vesti i istakao da veruje da mogu da se otkriju detalji, ali je rekao da on neće identifikovati zemlje koje šire lažne vesti.

Američki ministar odbrane stigao u Skoplje

Američki ministar odbrane Džejms Matis stigao je danas u Skoplje u zvaničnu posetu.

Na aerodromu ga je dočekao premijer Zaev s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, prenosi agencija MIA. Matis je ranije rekao da će posetiti Skoplje da izrazi podršku SAD za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg mešanja Moskve u taj proces.

Šef Pentagona je u razgovoru s novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji, koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenosi agencija AP.

Matis je rekao da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspeo referendum o promeni imena koji se održava ovog meseca.

Matis je treći visoki američki zvaničnik koji u razmaku od dve sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD referendumu.

 

 

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji

Tači u Skoplju: Optimista sam oko sporazuma sa Srbijom

Merkel Makedoncima: Referendum je vaša istorijska šansa

Merkel stigla u Makedoniju

Gužva u Skoplju uoči referenduma


Han: Referendum u Makedoniji izbor između EU i izolacije

Objavljeni uslovi za članstvo Makedonije u NATO

Referendumsko pitanje za Makedonce „Da li ste za NATO i EU”

Makedonija podeljena čeka referendum

Više građana Makedonije za sporazum sa Grčkom nego protiv

Podele u Makedoniji: I bivši generalni sekretar NATO lobira za „istorijski izbor“

Referendum u Makedoniji 30. septembra

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button