glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ovk hag novac5 sarajevo-3
freedom barometar ZORAN-ZAEV kustendorf lekovi3 viktor22 fra-srb

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zoran Zaev: Vodimo državu ka EU i Nato/Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma     

izvor: agencije  foto:                                                                             14.01.2019.  

Zoran-Zaev3 

Zoran Zaev: Vodimo državu ka EU i Nato


Skoplje- Dan nakon što je Sobranje usvojilo ustavne promene o promeni imena države u skladu sa Prespanskim sporazumom, premijer Zoran Zaev je rekao da je Makedonija donela istorijsku odluku i da nakon dogovora sa Grčkom posle 27 godina više nema otvorenih pitanja ni sa jednim od suseda.

„Naša zemlja i Grčka kreirale su model rešavanja sporova, za koji smo dobili sva priznanja međunarodne zajednice. Kao država, preuzeli smo odgovornost. Nećemo da odlažemo rešenje i profitiramo na štetu interesa građana i strateških ciljeva države. Mi svoju zemlju vodimo ka budućnosti kakvu svi želimo, a cilj je makedonska država kao deo evropske porodice i član NATO, država sa ugrađenim identitetom i svim njenim građanima: Albancima, Turcima, Romima, Srbima, Vlasima, Bošnjacima i svima koji žive u Makedoniji,” rekao je Zaev u izjavi za „Politiku”.

U petak uveče u neizvesnoj atmosferi do poslednjeg momenta Sobranje je dvotrećinskom većinom (81 od 120 poslanika), uz bojkot opozicione partije VMRO-DPMNE, donelo odluku o promeni Ustava usvajanjem nova četiri amandmana, čime Republika Makedonija postaje istorija, a novi naziv države je Republika Severna Makedonija. Kuriozitet ove odluke je i to što u istoriji međunarodnih odnosa nema istih ili sličnih primera da se ime jedne države menja pod pritiskom druge države, što nam je potvrdio i profesor Beogradskog univerziteta Pravnog fakulteta Branko Rakić.

Da bi dokument pravno zaživeo, potrebno je da i grčki parlament usvoji Prespanski dogovor, što je precizirano jednim od amandmana. Ukoliko izostane ta ratifikacija, ova promena Ustava neće biti validna i samim tim, put evroatlantskih integracija bio bi zatvoren za Balkan, što nikako ne bi odgovaralo, pre svega, SAD u ostvarivanju globalnih interesa na Zapadnom Balkanu.

Da se ništa ne prepušta slučaju, dokazala je kancelarka Nemačke Angela Merkel, koja je u petak hitno sletela u Atinu, podržala Ciprasa, a ostalima ukazala na to da Prespanski dogovor nije samo lokalni bilateralni interes, već da je u pitanju politički dogovor od interesa za celu Evropu, pa i šire. Glavni razgovor obavila je u nemačkoj ambasadi sa opozicionim liderom Micotakisom. Prema navođenju makedonske štampe, stvari su stavljene pod kontrolu: Grčka dobija liderstvo na Balkanu kao vojnopolitička sila preko NATO-a, dugovi su realizovani, a Makedonija dobija ulazak u EU i NATO.

Usvajanje ustavnih promena pozdravili su zvaničnici EU, SAD i NATO.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je ispred svoje partije naglasio neslaganje sa odlukom Sobranja, ocenivši da se “promena Ustava vrši na neustavan, nelegitiman, nasilan i kriminalan način, putem pritisaka, pretnji, ucena i pazarenja.” Zatražio je vanredne parlamentarne izbore zajedno sa predsedničkim izborima, koji su predviđeni na proleće.

Zaev je na prvoj konferenciji za štampu naglasio da će SDSM ozbiljno da prouči predlog vanrednih parlamentarnih izbora ali da je njegovo lično mišljenje da Mickoski traži izbore ali „ moli Boga da se ne dese”.

Dok je dvotrećinska većina usvajala ustavne promene, opozicija, predvođena Mickoskim, okupljala se tri dana ispred Sobranja na snegu, što je u jednom trenutku ličilo na paralelni parlament u pravoj zimskoj idili. Po oceni Socijaldemokratske partije, ljudi koji su demonstrativno na ulici izražavali nezadovoljstvo ustavnim promenama nazvani su pristalicama antizapadne ideologije (koja je bliža ruskoj politici).

Bivšem premijer Nikola Gruevski koji je dobio azil u Mađarskoj, napisao je na Fejsbuku, aludirajući na poslanike da ne glasaju: „Za Grčku je Prespanski dogovor apsolutni trijumf, a za Makedoniju nacionalna katastrofa…

Sa sobranjske govornice mu je odgovorila ministarka iz njegove vlade Elizabeta Kamčevska, rekavši da su promene urađene jer je to cena grešaka iz prošlosti, misleći na vreme kada je on rukovodio zemljom.

Ona je jedan od osam poslanika iz redova VMRO-DPMNE koji su glasali za novo ime Makedonije. Svih osmoro izbačeni su iz partije jer su podržali promenu Ustava.

Po rečima premijera Makedonije Zaeva, kako je nedavno objasnio za „Politiku”, Protokol o pristupanju Makedonije u NATO biće potpisan krajem januara ili početkom februara. Ratifikacija tog dokumenta i Prespanskog dogovora, kako se očekuje, dogodiće se u grčkom parlamentu u istom danu na istoj sednici parlamenta.

Potvrda ovakve politike makedonskih vlasti od strane naroda očekuje se već na narednim predsedničkim izborima, za četiri meseca. Ključ odluke i dalje drže Albanci, kao što drže sve značajne odluke u poslednje vreme, što se dokazalo po ko zna koji put kao i u ovom slučaju ustavnih promena u Makedoniji.

Koalicija na vlasti traži kandidata, a prema prema svim informacijama, i iz diplomatskih izvora, političar, koji može da usaglasi potrebe unutar zemlje, između Albanaca i Makedonaca i potrebe zapadne politike jeste Zoran Zaev. Opozicija će svog kandidata tražiti preko partijski raspisanog konkursa.

Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

cipras

ATINA– Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je rešenost da ide do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se severni sused nije povukao, tako se ni Grčka neće povući.

Cipras je, na konferenciji posvećenoj Prespanskom sporazumu, još jednom čestitao svom makedonskom kolegi Zoranu Zaevu i rekao da se ovim sporazumom Grčka oslobodila nacionalizma i kvazipatriotizma, a da je isto bilo učinjeno i sa druge strane granice, prenosi skopska TV Sitel.

„Isto je postigao i Zoran Zaev sa svojom vladom, zaključujući ceo proces ustavnom promenom kojom je obezbeđena dugoročnost ovog sporazuma. Dozvolite mi da čestitam premijeru Severne Makedonije, Zoranu Zaevu, za hrabost koju je pokazao tokom celog ovog procesa”, istakao je Cipras, javlja Tanjug.

On je iskoristio priliku i da uputi poruku Grcima da se neće povući.

„Želim da prenesem jednu poruku grčkim građanima, posebno svakom grčkom građaninu koji slobodno razmišlja, nezavisno od svojih političkih ubeđenje. Kao što oni nisu se povukli, nećemo ni mi”, rekao je Cipras.

Grčki premijer je kazao da je ovaj sporazum istorijski, nacionalno koristan i patriotski.

Na konferenciji posvećenoj Sporazumu iz Prespe, održanoj u koncertnoj sali u Atini, prisutni su bili skoro svi ministri iz redova vladajuće partije SIRIZA, zatim poslanik iz redova Nezavisnih Grka Tanasis Papahrisopulos, a na jednom od panela je govorio i poslanik iz stranke Reka, Spiros Danelis koji otvoreno podržava Prespanski sporazum.

Rasprave u Grčkoj zbog sporazuma sa Skopljem nova prepreka na putu ka EU

LONDON– Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se ove nedelje sa glasanjem o poverenju vladi pošto se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom o promeni imena, piše danas Fajnenšel tajms (FT) uz ocenu da je ulog visok ne samo za Ciprasa, već i za Skoplje, i za Balkan i za EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine, kojim se predviđa da grčki sused promeni ime u Republika Severna Makedonija, okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list, a prenosi Beta.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristuponih pregovora. Rasparava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnoblaknaske susede dok Britanci – verovatno – odlaze, piše FT.

 

 

Zaev: Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija

Sobranje usvojilo ustavne izmene o promeni imena države

Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji/Kako je Gruevski stigao do Mađarske

VMRO-DPMNE: Gruevski nije kod nas, policija uz nalog da proveri

Vlada Makedonije usvojila nacrt ustavnih amandmana

Smene i isključenja u VMRO DPMNE zbog saradnje sa Zaevim

Sobranje dvotrećinskom većinom usvojilo odluku za početak ustavnih izmena

Cipras : Ispunite obaveze iz sporazuma/Mickoski: Sporazum odbacuje većina makedonskih građana

Zaev pozvao poslanike da prihvate Prespanski sporazum

Zaev Makedoncima: Novo ime ili izolacija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button