glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Evropski parlament srpska lista4 zastave
ministarstvo kulture mediji wordcamp Egzit basket-3na3

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Građani Srbije svesni posledica sive ekonomije

 

izvor : euractiv  foto:

22.06.2017.

eko-nize-cene

Čak tri četvrtine građana Srbije svesno je da su, što je viši nivo sive ekonomije, mogućnosti države da  im pruži javne usluge manje, dok osam od 10 ispitanika shvata da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje. Nivo sive ekonomije u Srbiji procenjuje se na 30% bruto domaćeg proizvoda.

Rezultati novog istraživanja kompanije Masterkard o sivoj ekonomiji u deset zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), koje je sproveo IPSOS, pokazali su da je u Srbiji 85% ispitanika čulo za sivu ekonomiju i da je 75% povezuje sa neprijavljivanjem radnika.

Takođe 75% anketiranih sivu ekonomiju povezuje i sa neregistrovanjem prodajnih transakcija, a 72% sa sakrivanjem prihoda preduzeća.

Podaci za Srbiju, prema tom istraživanju, pokazali su da je nacionalna nagradna igra sa fiskalnim računima organizovana u martu 2017. bila dobro primljena i 40% ispitanika je izjavilo da su bili podstaknuti da uzimaju račune češće nego inače.

Jedno ranije istraživanje u Srbiji pokazalo je da je i privreda svesna pogubnog uticaja sive ekonomije i da gotovo dve trećine privrednika smatra da njihovo poslovanje najviše ugrožava poslovanje preduzeća u sivoj zoni. I privrednici smatraju da suzbijaje sive ekonomije, kao prepreke izgradnji funkcionalne tržišne privrede, treba da bude među prioriotetima vlade.

Jedan od generatora sive ekonomije u Srbiji, prema rečima direktorke Poreske uprave Dragane Marković, jesu takozvana 'peračka' i 'fantom' preduzeća.

U 2016, navela je Marković, poreznici su identifikovali j151 a u periodu januar-april 2017. godine 43 "fantom" odnosno "peračkih" preduzeća. "Nastojimo da rano otkrijemo ova preduzeća jer, zapravo, ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja poreza", istakla je direktorka Poreske uprave Srbije.

Više od 80% ispitanika u zemljama CIE protivi se sivoj ekonomiji i pozivaju svoje vlade na borbu protiv nje. Građani tih zemalja pokazuju spremnost da promene navike prilikom kupovine kada shvate da bezgotovinska plaćanja i uzimanje fiskalnih računa pomažu u borbi protiv nezakonite trgovine.

"U zemljama obuhvaćenim istraživanjem, 69% ispitanika razume da siva ekonomija smanjuje sredstva koja su potrebna za obrazovanje, zdravstvo ili putnu infrastrukturu", navodi se iz kompanije Masterkard.

Dodaje se da skoro polovina ispitanika (45%) u zemljama CIE uzima fiskalni račun samo onda kada znaju da će im biti potreban.

 

Međutim, potrošači u CIE, sudeći prema istraživanju, nisu naročito svesni da bezgotovinska plaćanja mogu značajno da pomognu u suzbijanju sive ekonomije i samo 37% ispitanika plaćanje karticom umesto gotovinom smatra načinom za smanjenje sive ekonomije, pri čemu najmanje u Mađarskoj, samo 13%.

Istraživanje je pokazalo da gotovo 80% ispitanika u reginu CIE želi da češće plaća elektronski - 60% u Sloveniji, 63% u Bosni i Hercegovini, 82% u Srbiji i 85% u Rumuniji, kada znaju da elektronske i registrovane transakcije mogu da pomognu u suzbijanju sive ekonomije.

Direktor Masterkarda za tržišta Balkana Artur Turemka rekao je da istraživanje pokazuje da su ljudi širom CIE "saveznici vlada u borbi protiv sive ekonomije".

Inače, u Srbiji je u maju vladino koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije usvojilo novi Akcioni plan za 2017. i 2018. koji predviđa povećenje broja mera na smanjenju nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza.

Koordinaciono telo je navelo da je cilj novog Akcionog plana sa 107 mera uspostavljanje efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane.

Među novinama tog plana su mere za jačanje kapaciteta Poreske uprave, izrada softvera e-inspektor, sprovođenje zajedničkih obuka tužilaštava i inspekcija radi efikasnijeg procesuiranja i sankcionisanja poslovanja u sivoj zoni.

 

 

U Srbiji četiri televizijska emitera prati 62,35 odsto publike

Samit EU, za Mogerinijevu Zapadni Balkan prioritet

Živković i Tadićevi se pridružuju, ostali bez odgovora

Janković: Nisam dosad dobio poziv za skup u Srebrenici

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici?

Dva nova poglavlja za Srbiju, puževom brzinom napred

Berg: Zapadnom Balkanu potrebno poboljšanje infrastrukture

Mandatarku Brnabić napadaju homofobi, spasavaju politički interesi

Anketa: Pozitivan stav prema migrantima ima 43,3 odsto gradjana

Srbija menja Ustav: U prvom planu sudstvo, a ne Kosovo

U Srbiji skoro 28.000 lica sa izbegličkim statusom

Podrška Ani Brnabić/Ceo savez za vladu ili slede vanredni izbori?

Odlaže se formiranje kabineta Ane Brnabić?/Brnabić: Najvažnije obezbediti stabilnu većinu u Skupštini

Nemački mediji: Ima li nade za Srbiju?

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima/Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine

Brajan Hojt Ji: Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

Zvanična potvrda iz Brisela – 20. juna otvaranje još dva poglavlja

MUP dostavio izveštaj tužilaštvu o rušenju u Savamali

U Srbiji boravi više od 2.500 dece izbeglica i migranata

Evropski parlament traži otvaranje poglavlja sa Srbijom i uspostavljanje ZSO

Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

Opozicija planira savez bez grešaka DOS

Vojno balansiranje Srbije: I Rusija i NATO

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis