glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brnabic pristina333 skoplje-atina
migranti srebrenica44 zeljko_krsmanovic srbija-arg zvezda222

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima/Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić 

 

izvor : agencije  foto:

17.06.2017.

 

Brnabic-Vrnjacka-banja

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da radi na ekspozeu, da je fokusirana na to, te da očekuje apsolutnu podršku u Narodnoj skupštini, ali nije želela da iznosi bilo kakve detalje pre nego što se obrati poslanicima Narodne skupštine.

"Nemojte me u ovom trenutku pitati ništa više za to, ne bih da razgovaram o tome, a da nemam jasnu sliku. Na ekspozeu radim u ovom trenutku, jedva čekam da odem u kancelariju i nastavim da radim na njemu", rekla je Brnabićeva novinarima u Vrnjačkoj Banji.

Istakla je da će se konsultovati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem oko prioriteta – kako političkih, tako i ekonomskih.

"Ipak je on čovek koji je dao smernice vladi, koja u ovom trenutku treba da ima kontinuitet. Bilo bi neozbiljno da se ja kao mandatar ne konsultujem sa njim – čujem njegove zamisli i savete i zajedno sa njim postavljam dalje ciljeve", rekla je Brnabićeva.

Ona takođe nije želela da otkrije ni kada će zatražiti zakazivanje posebne sednice Skupštine na kojoj će se birati nova vlada, kao ni da li će zadržati svoj resor, niti je želela da kaže bilo šta iz ekspozea dok ne ode u Skupštinu Srbije.

"Jedino korektno i uz puno poštovanje institucija je da to prvo predstavim poslanicima koji predstavljaju sve građane. Mislim da ću prvo to predstaviti Skupštini", rekla je mandatarka. Osvrćući se na izjave predsednika JS-a Dragana Markovića Palme da ona "nije njegov premijer" i najave da je JS neće podržati u Skupštini, Brnabićeva je rekla da je to svakako pravo svakog narodnog poslanika, te dodala:

"Očekujem da na osnovu mog ekspozea i na osnovu sastava Vlade u tom trenutku on (Marković) odluči da li će dati podršku meni kao mandataru i toj vladi, ili neće", rekla je Brnabićeva i podvukla – "samo na osnovu toga".

Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić

Predlog da dosadašnja ministarka državne uprave Ana Brnabić bude nova predsednica vlade stigao je u skupštinu, a predsednica parlamenta očekuje da Srbija do kraja sledeće nedelje dobije novu vladu.

Međutim, odluka Aleksandra Vučića izazvala je negodovanje u vladajućoj koaliciji, a mediji spekulišu da bi moglo da se dogodi i da Anu Brnabić ne podrže ni svi poslanici Srpske napredne stranke.

Prvog dana nakon što je dobila mandat za sastav nove vlade Ana Brnabić obišla je Vrnjačku Banju kako bi predstavila i proverila kako funkcioniše projekat elektonskog povezivanja šest najvećih baza podataka u Srbiji.

O eventualnim promenama u vladi i svom programu za sada ne želi da govori: „Na ekspozeu radim u ovom trenutku, jedva čekam da stignem u kancelariju da nastavim da radim na njemu. Nemojte u ovom trenutku da me pitate ništa više o tome zato što želim da se fokusiram sada na to. Ne bih volela da razgovaram o tome dok nemam jasnu sliku svega“, kaže ona i dodaje da u Skupštini očekuje apsolutnu podršku.

U skupštini bi, kako očekuje predsednica parlamenta, Ana Brnabić trebalo da se pojavi tokom sledeće nedelje.

Ona po proceduri mora da zahteva od nas da zakažemo posebnu sednicu o tome, da je saslušamo, povedemo debatu o tome šta ćemo čuti i o persolnalnom sastavu njene buduće vlade i naravno da utvrdimo volju većine u parlamentu Republike Srbije“, navodi predsednica parlamenta Maja Gojković.

Međutim nisu svi poslanici vladajuće većine zadovoljni odlukom da Ana Brnabić bude nova predsednica vlade. Mediji spekulišu da se tome protivi i deo naprednjaka. Mediji navode da je šef poslaničke grupe naprednjaka Aleksandar Martinović za ponedeljak zakazao sednicu poslaničkog kluba kojoj bi trebalo da prisustvuje i Aleksandar Vučći kako bi, kako navode, ubedio naprednjake da glasaju za Anu Brnabić.

I dok pojedini poslanici SNS-a u neformalnom razgovoru tvrde da nikakvog razdora među njima nema, da nisu svi sa odobravanjem prihvatili Vučićevu odluku ukazuje sinoćna izjava člana Predsedništva stranke.

Žao mi je što i neki iz Srpske napredne stranke vide samo svoje interese, ali apsolutna većina članova naše stranke zna da je Vučić taj koji nam je doneo rezultate i bez koga ne bi ostvarili ni blizu ovoga što smo postigli danas“, stoji u izjavi Nebojše Stefanovića.

Saopštavajući odluku, Vučić je naveo da je doneta nakon konsultacija sa svim listama koje su osvojile mandate u skupštini. Delegacija neprednjaka međutim tada je iznela stav da novi predsednik vlade treba da bude iz SNS-a.

Zašto tražimo da bude neko iz SNS - članovi SNS zaista žele da se kapitalizuje ono što su tri velike uzastopne izborne istorijske pobede i moramo i te ljude da uvažimo jer oni su ti koji su doneli pobedu širom srbije“, kazala je petog juna nakon konsultacija kod Vučića Marija Obradović.

Dva dana nakon toga održana je sednica predsedništva naprednjaka, nakon čega je saopšteno da su dali jednoglasnu podršku vučiću da odredi ko će biti novi premijer.

Jednoglasnu podršku svih članica vladajuće koalicije, međutim, Ana Brnabić po svemu sudeći ne može da očekuje. Šest poslanika Jedistvene Srbije, koalicionog partnera SPSa, prema sadašnjim najavama, neće glasati za njen izbor.

Moj stav je davno poznat po tom pitanju. Ana Brnabić nije moj premijer. To je cela izjava za vas. puno vas pozdravljam“, kazao je Dragan Marković Palma.

Na osnovu mog ekspozea i na osnovu sastava vlade očekujem da u tom trenutku g. Markovic odluči da li će dati podršku meni kao mandataru i toj vladi ili neće. Ali samo na osnovu toga“, kaže Ana Brnabić.

Ipak, i bez poslanika Jedinstvene Srbije, izbor nove predsednice vlade nije doveden u pitanje. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li bi odluka da ne podrže novu premijerku i njen kabinet dovela do promena unutar vladajuće većine.

Svi članovi kabineta bivšeg premijera Aleksandra Vučića, i kolege još uvek aktuelne ministarke državne uprave, a buduće premijerke, danas su javno izrazili podršku izboru - baš Ane Brnabić.
 

 

 

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine

Brajan Hojt Ji: Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

Zvanična potvrda iz Brisela – 20. juna otvaranje još dva poglavlja

MUP dostavio izveštaj tužilaštvu o rušenju u Savamali

U Srbiji boravi više od 2.500 dece izbeglica i migranata

Evropski parlament traži otvaranje poglavlja sa Srbijom i uspostavljanje ZSO

Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

Opozicija planira savez bez grešaka DOS

Vojno balansiranje Srbije: I Rusija i NATO

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

Đilas ulazi u trku za Beograd?

Vučić u poseti Kazahstanu

Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Forum: Siva ekonomija i česte izmene zakona problem u regionu

Vojni pozivi plaše, Ministarstvo odbrane smiruje

Vučić i Han: Carinska unija bi svima donela dobro

Nemački ekonomski odgovor ruskom uticaju na Balkanu

Vučić završio konsultacije o novoj Vladi Srbije

EU iza zatvorenih vrata o izazovima na Zapadnom Balkanu

Opozicija: Dijalog može da bude zloupotrebljen u svrhu očuvanja Vučićeve vlasti

Put ka Evropi povod da se menja Ustav

Za nedelju dana 500 migranata pokušalo ulazak u Mađarsku

Opozicija u Srbiji: Da li Beograd i Čačak mogu zajedno

Vučić zakazao konsultacije, pojedine opozicione stranke neće se odazvati pozivu

Opozicija najavljuje blok - hoće li o(p)stati zajedno?

Nemačka dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja

Cucić: Pojedini migranti se vraćaju u Srbiju sa vidljivim povredama

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis