glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brnabic-vucic skupstina kosova 2 migranti9
auto-put1 mile2 studenti prisluskivanje 3 srb-slo7

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Mandatarku Brnabić napadaju homofobi, spasavaju politički interesi

 

izvor : rse  foto: rfe

20.06.2017.

brnabic22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od poslanika svoje liste “Srbija pobeđuje” dobio jednoglasnu podršku za predlog Ane Brnabić kao mandatarke nove Vlade Srbije. Istovremeno, međutim još jednom mu je potvrđeno da Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme neće podržati taj predlog.

I dok Naprednjaci najavljuju da, uz postojećih sto, kreću u trku za podršku još 28 poslanika najavljujući čak i prevremene izbore u slučaju neuspeha – deo javnosti pita se radi li se ovde o predimenzioniranoj političkoj predstavi.

Nije bilo lako. Verujem da će biti sve u redu”, bila je kratka konstatacija Aleksandra Vučića nakon sastanka sa sto poslanika na listi Srpske napredne stranke koji su mu obećali podršku za predlog Ane Brnabić – kao mandatarke Vlade Srbije.

Bilo je različitih stavova. Ono što jeste najvažnije je da smo doneli jednoglasnu odluku kojom podržavamo predlog Aleksandra Vučića i njegovu odluku”, poručila je Marija Obradović, visoka funkcionerka SNS-a.

Čekamo do četvrtka da vidimo da li ćemo imati 128 glasova. Nastavljaju se razgovori sa koalicionim partnerima. Ukoliko toga ne bude bilo idemo na nove izbore. Niko od nas nije oduševljen tom pričom, ali jednostavno ne možemo činiti neke stvari na silu”, objasnila je Obradović.

U SNS-u očekuju da će predlog za sazivanje sednice Skupštine – (što treba da zatraži mandatarka Brnabić), koja će raspravljati o novoj mandatarki i predlogu zakona o ministarstvima, u parlament stići do četvrtka. Time se otvara prostor da sednica i glasanje o eventualnom izboru nove premijerke i rekonstruisane Vlade Srbije bude održano u subotu.

Neću glasati”, ponovio je Tanjugu svoj stav Dragan Marković Palma - koalicioni partner Vučićevog najznačajnijeg saveznika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, koji je još u četvrtak – u danu kada je Vučić obelodanio svoj predlog, preko društvenih mreža poručio da Ana Brnabić, koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica LGBT populacije “nije njegov premijer”.

Markoviću, političaru poznatom po homofobičnim ispadima koji je 2014. pravosnažno osuđen na novčanu kaznu zbog diskriminacije po osnovu seksualnog opredeljenja, se u identičnom stavu pridružio i Muamer Zukorlić – bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, danas poslanik vladajuće većine.

Taj stav je prisutan kod onih koji iz vladajuće elite ćute o izboru Ane Brnabić ili čak onih koji je podržavaju. Kao što je recimo slučaj sa Rističevićem (poslanikom na listi SNS-a) ili potpredsednikom SNS-a Jovanovim koji su u nedavnoj prošlosti u parlamentu imali vrlo homofobične izjave, ili govorili jezikom mržnje”, podseća za Radio Slobodna Evropa Izabela Kisić, iz nevladine organizacije Helsinški odbor za ljudska prava.

"Moj utisak je, a bojim se da ne ostane samo na tome, je da Vučić samo menja imidž dok suština ostaje ista”, ocenjuje Kisić.

Glavni koalicioni partner naprednjaka – Socijalistička partija Srbije je tokom vikenda takoreći izašla sa spiskom zahteva koji bi garantovao njihovu podršku izboru mandatarke Brnabić. Četiri ministarstva i imena kadrova koji bi ih vodili, izneo je u javnost lider te stranke Ivica Dačić.

Vukašin Pavlović, dugogodišnji profesor i dekan beogradskog Fakulteta političkih nauka, kaže u izjavi za RSE, da ga ne bi iznenadilo da je takva raspodela unapred dogovorena između Vučića i Dačića – dok su tobožnje tenzije u stvari deo višenedeljne političke predstave.

Za bespogovornu podršku Vučiću u izborima. Zbog potrebe da se pobedi u prvom krugu već tada je sigurno napravljen neki dogovor koji i njemu mora da pruži veće šanse unutar buduće Vlade. Jer tu postoji jedna veća doza nezadovoljstva među članstvom SPS-a koje smatra da je takvom politkom stranka pred opasnošću da izgubi identite, pošto se ne pojavljuje kao samostalna stranka ni sa svojim kandidatima – nego je samo deo koalicije i to mora da naplati većim brojem ministarskih mesta”, zaključuje profesor Pavlović.

On za sada isključuje mogućnost raspisivanja parlamentarnih izbora, jer ne sumnja da će vladajuća većina obezbediti većinu od 128 poslanika, koju je najavila, za izbor Ane Brnabić na poziciju premijerke.

Izvesne podele i nezadovoljstvo unutar vladajuće koalicije definitivno postoje, ali je stepen te pojave u javnosti predimenzioniran, uveren je politikolog Zoran Stojiljković.

Mislim da je prosto neverovatno da mediji, takozvani analitičari i javnost, u nedostatku spremnosti da se bavimo ključnim temama, lako padnemo na tu priču. Jer se ne vidi iz aviona, što kažu klinci, u kojoj meri je svako novo podizanje neizvesnosti i svaki novi Vučićev izabranik sve zavisniji od njega”, kaže Stojiljković.

U ovom trenutku i dalje se licitira kada će tačno poslanici i javnost čuti ekspoze i izjasniti se o podršci mandatarki Ani Brnabić. Istovremeno, nema nedoumica - Aleksandar Vučić će biti inaugurisan ovog petka. Ipak, najverovatnije, bez ostvarene želje da pozdravi članove nove Vlade.

slobodnaevropa.org

 

Anketa: Pozitivan stav prema migrantima ima 43,3 odsto gradjana

Srbija menja Ustav: U prvom planu sudstvo, a ne Kosovo

U Srbiji skoro 28.000 lica sa izbegličkim statusom

Podrška Ani Brnabić/Ceo savez za vladu ili slede vanredni izbori?

Odlaže se formiranje kabineta Ane Brnabić?/Brnabić: Najvažnije obezbediti stabilnu većinu u Skupštini

Nemački mediji: Ima li nade za Srbiju?

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima/Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine

Brajan Hojt Ji: Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

Zvanična potvrda iz Brisela – 20. juna otvaranje još dva poglavlja

MUP dostavio izveštaj tužilaštvu o rušenju u Savamali

U Srbiji boravi više od 2.500 dece izbeglica i migranata

Evropski parlament traži otvaranje poglavlja sa Srbijom i uspostavljanje ZSO

Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

Opozicija planira savez bez grešaka DOS

Vojno balansiranje Srbije: I Rusija i NATO

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis