glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Brnabic-Vrnjacka-banja pristina333 sampioni
novine skupstina rs djuric milosavljevic JOVICA

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Odlaže se formiranje kabineta Ane Brnabić?/Brnabić: Najvažnije obezbediti stabilnu većinu u Skupštini

 

izvor : agencije  foto:

18.06.2017.

brnbaic-2

Odlaže se formiranje kabineta Ane Brnabić?

Blic piše da Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić imaju problem u obezbeđivanju većine u parlamentu kada je reč o izglasavanju Ane Brnabić za premijera i da se zbog toga odlaže sednica parlamenta.

 

U toku dana održana je i sednica Beogradskog odbora SNS-a, a ministar Nebojša Stefanović izjavio je da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, da za više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić.

Ako uspeju da obezbede većinu, Stefanović očekuje da sednica na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova predsednica Vlade počne tokom narednog vikenda.

Predsednik Vučić je odlučan, neće menjati svoj predlog ni po koju cenu, "jer ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić već i predsedniku Vučiću", rekao je Stefanović Blicu.

Brnabić: Najvažnije obezbediti stabilnu većinu u Skupštini

Sednica Skupštine Srbije na kojoj bi nova premijerka Ana Brnabić trebalo da iznese svoj ekspoze očekuje se naredne nedelje. To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dodajući da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Brnabićevoj poveri mandat za sastav nove vlade Srbije. „Verujem da je ova odluka dobra za Srbiju, da je (Vučić) dobro odmerio i razmislio. Ani Brnabić nije teško ništa, nije joj problem da dođe da radi i nedeljom. Zna koliko je važno da se završi ceo ekonomski proces i koliko su važni pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ana razume da ova vlada nastavlja sa onim što je počela prethodna”, rekao je Stefanović za TV Pink.

Upitan da prokomentariše negodovanje dela vladajuće koalicije zbog Vučićeve odluke, on je rekao da „ne razume takvu vrstu lažne polarizacije”. „Ne sviđa mi se kad neki ljudi iz Srpske napredne stranke zaboravljaju da smo mi ovlastili Aleksandra Vučića da predloži Anu Brnabić. To je i naša odluka. Vidim da se nekima čini da to nije baš najpopularnije, izgubiće neki poen, ajde da javno šalju jedne poruke, tajno druge”, istakao je Stefanović.

On je precizirao da najveći deo SNS-a – kako je rekao, 95 odsto – razume da je odluka o poveravanju mandata Brnabićevoj dobra, ali i da „ima nekih koji su možda videli neke druge kombinatorike”.

Međutim, kasnije u toku dana pojedini mediji su preneli da SNS i Vučić imaju problem u obezbeđivanju skupštinske većine u parlamentu za izglasavanje Ane Brnabić za premijera zbog čega bi sednica mogla da se održi tek krajem predstojeće nedelje. Protiv njenog izbora, kako se navodi, glasaće Muamer Zukorlić, sedam poslanika Jedinstvene Srbije a ni više poslanika naprednjaka nije sigurno da će Brnabićevoj ukazati poverenje. Tim povodom, održana je i sednica beogradskog odbora SNS-a a očekuje se da Vučić i njegove stranačke kolege i današnji dan iskoriste za obezbeđivanje parlamentarne većine.

U međuvremenu, oglasila se i Brnabićeva. Aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave rekla je da je ovo za nju lično još jedna potvrda da je za Vučića interes Srbije na prvom mestu i da je on zbog građana spreman da menja stvari u zemlji. Ona je za Tanjug izjavila da je važno da Srbija dobije vladu u zakonskom roku.

Opozicija nezadovoljna

Deo parlamentarne opozicije nezadovoljan je odlukom Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić, jer, kako tvrde, ona nema ni iskustvo ni kvalifikacije, kao i da vlada sa njom na čelu neće uneti nikakve promene u politiku SNS-a, prenosi Tanjug. DSS smatra da je ovom odlukom „sve jasnije da je politika aktuelne vlasti veoma daleko od deklarisane politike održavanja pune ravnoteže dobrih odnosa sa SAD, EU i Ruskom Federacijom”. U saopštenju te stranke navodi se i da je predsednik Vučić „udario politički šamar” glasačima, sopstvenoj stranci, njenim koalicionim partnerima, Rusiji i svima koji su verovali da donosi odluke u interesu države Srbije.

Pokret DJB Saše Radulovića najavio je da će prilikom predstavljanja ekspozea mandatara Ane Brnabić u Skupštini Srbije tražiti odgovore na pitanja o njenim kvalifikacijama, iskustvu, programu, kao i njenoj izraženoj želji da joj, kako navode, sadašnji predsednik bude mentor. U saopštenju ovog pokreta navodi se da rod i seksualna orijentacija mandatara ne može i ne sme biti tema, ali da tema jesu sloboda medija, fer i jednaki izborni uslovi za sve, sprečavanje krađe izbora, birački spiskovi, finansiranje kampanja.

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj izjavio je da će njegova stranka glasati protiv Vlade Srbije koju bi predvodila predsednica Ana Brnabić. „Mi ćemo napasti predsednika, mandatara, predlog programa i sastava vlade. Spremamo se intenzivno”, rekao je Šešelj agenciji Beta.

Pupovac: Neko kao Brnabićeva u Hrvatskoj – malo moguće

Zastupnik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac ocenio je da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži ministarku Anu Brnabić hrabra poruka, značajna i za Evropu i za region, jer znači pomeranje granica u odnosu na ono što je uvreženo. Pupovac kaže, kako prenosi Tanjug, da mu se čini malo mogućom solucijom i malo mogućim postupkom da se tako nešto dogodi u Hrvatskoj. „I u tom smislu to predstavlja dodatnu vrednost odluke predsednika Vučića za politiku Srbije i za poruku onima u Srbiji i onima u regionu koji imaju drugačije viđenje o samoj Srbiji i drugačije mišljenje kako bi trebalo da izgleda neko ko vodi Vladu Srbije”, rekao je Pupovac.

 

 

Nemački mediji: Ima li nade za Srbiju?

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima/Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine

Brajan Hojt Ji: Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

Zvanična potvrda iz Brisela – 20. juna otvaranje još dva poglavlja

MUP dostavio izveštaj tužilaštvu o rušenju u Savamali

U Srbiji boravi više od 2.500 dece izbeglica i migranata

Evropski parlament traži otvaranje poglavlja sa Srbijom i uspostavljanje ZSO

Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

Opozicija planira savez bez grešaka DOS

Vojno balansiranje Srbije: I Rusija i NATO

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

Đilas ulazi u trku za Beograd?

Vučić u poseti Kazahstanu

Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Forum: Siva ekonomija i česte izmene zakona problem u regionu

Vojni pozivi plaše, Ministarstvo odbrane smiruje

Vučić i Han: Carinska unija bi svima donela dobro

Nemački ekonomski odgovor ruskom uticaju na Balkanu

Vučić završio konsultacije o novoj Vladi Srbije

EU iza zatvorenih vrata o izazovima na Zapadnom Balkanu

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis