glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brnbaic-2 pristina333 sampioni
novine mile2 djuric prisluskivanje 3 sale11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Podrška Ani Brnabić/Ceo savez za vladu ili slede vanredni izbori?

 

izvor : agencije/novosti online  foto: vn

19.06.2017.

brnabic-vucic

Podrška Ani Brnabić

Poslanici sa liste SNS daće snaznu podršku Vladi Srbije na čijem će čelu biti Ana Brnabić - to je epilog razgovora predsednika Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića sačlanovima poslaničkog kluba te stranke.

Ovaj sastanak, koji je poceo u devet sati, u centrali SNS, zakazan je posle najava da bi pojedini poslanici te stranke mogli da budu uzdržani ili da ne prisustvuju sednici kada se bude glasalo za novi ministarski tim. Vučić, kao i mandatarka Brnabić, ranije su poručili da je novoj vladi potrebna snažna podrška kako bi mogle da se nastave započete reforme.

Buru oko podrške budućoj vladi prvi je podigao lider JS Dragan Marković Palma, koji jeporučio da ni on, ni poslanici njegove stranke neće glasati za Brnabićevu, zbog toga što pripada gej populaciji. Zbog kolebljive većine za izbor tima u Nemanjinoj, naprednjaci su pominjali i mogućnost vanrednih izbora.

Da će podrzati buduću vladu već su potvrdili koalicioni partneri SNS - socijalisti, SDPS Rasima Ljajića, Vulinov Pokret socijalista...

Na kraju sastanka, koji je trajao skoro dva sata, Vučić je poručio da će sve biti u redu.

Ceo savez za vladu ili slede vanredni izbori?

Vučić sa poslanicima sa liste SNS oko podrške mandataru, slede konsultacije u koaliciji. Ko ne glasa za ministarski tim, "leteće" iz vlasti. Dačić: Glasaćemo "za"

Stranke koje ne podrže Vladu Srbije na čijem čelu će biti Ana Brnabić neće više biti deo vladajuće koalicije, niti će njihovi predstavnici moći da ostanu na upravljačkim pozicijama u javnim preduzećima. A ukoliko vladajuća većina ne bude obezbedila jaku podršku timu Brnabićeve u Skupštini Srbije, nisu isključeni ni vanredni parlamentarni izbori.

Sa ovim uslovom naprednjaci će ove nedelje održati krug konsultacija sa strankama vlasti, kako bi se definitivno utvrdilo na koliko jaku podršku u parlamentu može da računa kabinet Brnabićeve.

Iz vrha SNS je već poručeno da njihov lider Aleksandar Vučić neće odustati od predloga za čelnu funkciju u Nemanjinoj, a Brnabićeva je naglasila da joj je potrebna jaka podrška poslanika da bi nesmetano mogle da se nastave započete reforme. Predsednik Vučić, kako saznajemo, neće pristati ni na "kompromis" da nezadovoljni poslanici stranaka vladajuće većine ostanu izvan sale ili budu uzdržani prilikom glasanja o Vladi.

Zato je i sednica parlamenta o izboru Vlade odložena za idući vikend, kako bi svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle - da li ostaju u vladajućem bloku ili ga napuštaju.

Ovo će biti predočeno ne samo poslanicima Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i predstavnicima stranke Muamera Zukorlića, koji su najavili da neće podržati izbor Brnabićeve, već i onima u SPS i SNS, koji se premišljaju da li da podignu ruku za izbor Vlade.

Vučić će danas u devet ujutru u sedištu SNS održati sastanak sa poslanicima sa liste ove stranke, uključujući i predstavnike SPO, SNP i Karićevog Pokreta snaga Srbije.

- Nema struja unutar SNS, postoje samo različita mišljenja poslanika i zato ćemo razgovarati sa njima da vidimo da li postoji stabilna većina za izbor premijerke Brnabić. Ukoliko sve bude u redu, ukoliko se ta čvrsta većina obezbedi u naredna dva ili tri dana, a verujem da hoće, već za vikend, u subotu, možemo da počnemo raspravu o izboru predsednika Vlade. Ali, koliko poznajem Vučića i našu stranku, mi nikada nismo bežali od izbora i, ako to bude jedini izlaz, i vanredno glasanje za parlament je mogućnost - poručio je u nedelju Nebojša Stefanović, funkcioner naprednjaka, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Uprkos tome što se u javnosti pominjalo da nezadovoljnih ima i među socijalistima, ne toliko zbog Brnabićeve, koliko zbog toga što njihov lider nije predložen za premijersku poziciju, Ivica Dačić je u nedelju bio kategoričan:

- SPS će glasati za izbor Brnabićeve za premijera, a očekujemo da nam budu poverena četiri resora.

Socijalisti su u nedelju održali sednice Predsedništva i GO, a kao svoja kadrovska rešenja u novoj vladi, pored Dačića, predlažu i Slavicu Đukić Dejanović, Aleksandra Antića i Branka Ružića, koga vide kao naslednika Brnabićeve na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Dačić je otkrio da su zainteresovani i za resor ekologije ukoliko ga bude, ali je naveo i da o tom kadrovskom rešenju nisu razgovarali, jer je to još hipotetičko pitanje. Dačić je poručio i da će se, prema zakonu, ići na izbore ako ne budu ispoštovani rokovi za formiranje Vlade, a novo glasanje za parlament, kako je naveo, nije potrebno.

LIDER SPS UBEĐUJE PALMU

Predsednik socijalista najavio je u nedelju da će sa Draganom Markovićem Palmom, predsednikom JS, razgovarati o stavu te stranke da ne glasa za izbor Ane Brnabić. Prema našim informacijama, Palma je očekivao od koalicionog partnera da pokaže više razumevanja zbog njegovog nezadovoljstva da premijer bude pripadnik gej populacije, ali će Dačić pokušati da "amortizuje" stavove lidera JS i ubedi ga da "spusti loptu" i posmatra širu sliku, a to je važnost političke stabilnosti u Srbiji. Kako saznajemo, veći broj članova GO izneo je stav da je Palma već glasao za Brnabićevu kad je birana za ministra, pa ne vide opravdanje zašto je sada sporna.

ROK ZA ZAKLETVU - 30. JUN

Nova vlada mora da bude formirana u roku od 30 dana od kada je Narodna skupština konstatovala ostavku premijera, što znači da ministri moraju da polože zakletvu najkasnije 30. juna. Ukoliko se to ne desi, Vučić je, kao predsednik države, dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

novosti.rs

 

Odlaže se formiranje kabineta Ane Brnabić?/Brnabić: Najvažnije obezbediti stabilnu većinu u Skupštini

Nemački mediji: Ima li nade za Srbiju?

Brnabić: O ekspozeu i sastavu Vlade – prvo pred poslanicima/Vladajuća većina (ne) baš zadovoljna izborom Ane Brnabić

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine

Brajan Hojt Ji: Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

Zvanična potvrda iz Brisela – 20. juna otvaranje još dva poglavlja

MUP dostavio izveštaj tužilaštvu o rušenju u Savamali

U Srbiji boravi više od 2.500 dece izbeglica i migranata

Evropski parlament traži otvaranje poglavlja sa Srbijom i uspostavljanje ZSO

Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

Opozicija planira savez bez grešaka DOS

Vojno balansiranje Srbije: I Rusija i NATO

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

Đilas ulazi u trku za Beograd?

Vučić u poseti Kazahstanu

Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Forum: Siva ekonomija i česte izmene zakona problem u regionu

Vojni pozivi plaše, Ministarstvo odbrane smiruje

Vučić i Han: Carinska unija bi svima donela dobro

Nemački ekonomski odgovor ruskom uticaju na Balkanu

Vučić završio konsultacije o novoj Vladi Srbije

EU iza zatvorenih vrata o izazovima na Zapadnom Balkanu

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis