glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

izbori99 zvizdic-cvijanovic optuznica djuric
hrvatski sabor skoplje_3 maliastana Beogradski-kontrapunkt Sr-Vels-2

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

 

izvor : euractiv  foto:

12.06.2017.

 

eu4

Evropski parlament traži da Evropska unija u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova tehnički već spremna poglavlja i navodi da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom... što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora", navodi se u predlogu rezolucije o Srbiji o kojoj će 13. juna u Strazburu raspravljati parlament EU. Istovremeno se od vlasti u Beogradu traži da obezbede evropske norme u pravosuđu, postepeno usaglase spoljnu i bezbednosnu politiku s EU i pokažu volju za borbu protiv korupcije.

U predlogu se podvlači sveukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a takođe se navodi da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora".

"To znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština", kako je predočeno, uz poziv Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da "vrši procene onoga što čine dve strane u sprovođenju svojih obaveza".

Prema predlogu rezolucije, koju je pripremio izveštač za Srbiju Dejvid Mekalister, a o kojoj 13. juna treba da raspravlja Evropski parlament, srpske vlasti su "ostvarile određen napredak u pravosuđu... ali nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu".

Otud se traži da vlasti u Beogradu obezbede evropske norme u pravosuđu i "smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca".

Evropski parlament je "zabrinut zbog pomanjkanja napretka u bitki protiv korupcije i poziva Srbiju da pokaže jasnu političku volju i predanost rešavanju tog pitanja", ali pohvaljuje "delatnu ulogu Beograda u međunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala".

U predlogu rezolucije se pozdravlja učešće Beograda u vojno-policijskim međunarodnim misijama Evropske unije, ali se "ponovo poziva Srbiju, saglasno zahtevima njenog statusa kandidata za članstvo, da postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji".

Evropski parlament u predlogu navodi da "smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija".

Naglašeno je i da je "Srbija i dalje konstruktivno opredeljena za odnose s drugim zemljama u procesu priključivanja EU i susednim članicama Unije" i rečeno da bilateralna pitanja treba rešavati saglasno međunarodnom pravu, kao i da "rešavanje takvih problema ne sme ugroziti pregovore o članstvu s EU".

"Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu uključivanja u EU i njen preduzimljiv, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima (o članstvu)", navodi se u ovom dokumentu koji je prethodno usvojen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Takođe se pohvaljuje "napredak Srbije u razvijanju delatne tržišne privrede i poboljšanju sveukupnih ekonomskih prilika u zemlji" i kaže da je sve to "jasan znak rešenosti i političke volje" Beograda za utiranje puta ka članstvu u EU.

Međutim, kako je navedeno, Srbija tu "stratešku odluku mora da širi i u srpskom stanovništvu, uključujući snažnije predočavanje kolika se budžetska sredstva EU doznačavaju Srbiji... a srpske vlasti treba da se uzdrže od poruka uperenih protiv EU".

U predlogu rezolucije se pozivaju srpski zvaničnici da "ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana" i zajamče rad svih nezavisnih tela i institucija.

Vlasti u Beogradu se, isto tako, pozivaju da "rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske sile prema građanima i uzimaju se na znanje, sa zabrinutošću, sporni događaji u beogradskoj četvrti Savamala, kada je reč posebno o rušenju privatne imovine, i traži se da to brzo bude rasvetljeno uz puno učešće sudskih vlasti u istrazi s ciljem da se počinioci privedu pravdi".

Evroposlanici "ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka vezanog za slobodu izražavanja i samocenzure u medijima, gde je došlo do pogoršanja situacije".

Oni podvlače da su "dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu".

U predlogu rezolucije Evropskog parlamenta je veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osude sve napade, obezbede odgovarajuća sredstva za žustriju istragu napada na novinare i medije kako bi počinioci bili privedeni pravdi".

Takođe je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen sporazum o saradnji i zaštiti između tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

U pripremnom dokumentu Evropskog parlamenta se uglavnom daje povoljna slika zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i podvlači da "etnički, kulturno i verski mešovita Vojvodina doprinosi identitetu Srbije".

U Vojvodini je i dalje zajamčena zaštita manjina i dobra je međuetnička situacija, navodi se u predlogu rezolucije i dodaje da "autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena".

 

 

 

Đilas ulazi u trku za Beograd?

Vučić u poseti Kazahstanu

Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Forum: Siva ekonomija i česte izmene zakona problem u regionu

Vojni pozivi plaše, Ministarstvo odbrane smiruje

Vučić i Han: Carinska unija bi svima donela dobro

Nemački ekonomski odgovor ruskom uticaju na Balkanu

Vučić završio konsultacije o novoj Vladi Srbije

EU iza zatvorenih vrata o izazovima na Zapadnom Balkanu

Opozicija: Dijalog može da bude zloupotrebljen u svrhu očuvanja Vučićeve vlasti

Put ka Evropi povod da se menja Ustav

Za nedelju dana 500 migranata pokušalo ulazak u Mađarsku

Opozicija u Srbiji: Da li Beograd i Čačak mogu zajedno

Vučić zakazao konsultacije, pojedine opozicione stranke neće se odazvati pozivu

Opozicija najavljuje blok - hoće li o(p)stati zajedno?

Nemačka dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja

Cucić: Pojedini migranti se vraćaju u Srbiju sa vidljivim povredama

Novi predsednik pita Srbiju o Kosovu

Opozicija spremna da razgovara o zajedničkom delovanju, još bez dogovora

Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije

Vučić podneo ostavku na mesto premijera/Nova Vlada Srbije i premijer poznati do 20. juna

Građani za hranu imaju manje od dva evra dnevno

Uz himnu i gardu završeno redovno zasedanje Skupštine

Srbija šesta zemlja u Evropi po broju otvorenih radnih mesta

Deca migranti u školi, lekcije iz humanosti, srpskog i matematike

Dijalog Beograda i Prištine u drugom planu

Srbija ne da imunitet za graničare EU

Rehabilitovan Nikola Kalabić

U Slovačkoj potpisuju peticije protiv srpskih radnika

Muftije: Rušenje džamije politički čin. Ministarstvo: Zakon važi za sve

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis