glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

eu_posao eu4 terorizam2
samit opozicija4444 karta2 kompjuteri bitef11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Evropski parlament traži otvaranje poglavlja sa Srbijom i uspostavljanje ZSO

 

izvor : agencije  foto:

13.06.2017.

 

Evropski-parlament2

Evropski parlament u Strazburu je danas zatražio da Evropska unija u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova poglavlja koja su tehnički već spremna, i naglašava da je Srbija "učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom" i zato očekuje stvaranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

To je i "ključni preduslov za ukupni napredak pregovora", podvukli su poslanici EP u raspravi o rezoluciji o Srbiji, o čijem usvajanju će sutra glasati.

Parlament Evropske unije podvlači ukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a naglašava da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora".

"To znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština", kako je predočeno, uz poziv Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da "procenjuje ono što čine dve strane u sprovodjenju svojih obaveza".

U rezoluciji koju je pripremio Dejvid Mekalister, piše da su vlasti Srbije "ostvarile odredjen napredak u pravosudju… ali nezavisnost sudstva nije sprovedena na delu".

Otud se traži da vlasti u Beogradu obezbede evropske norme u pravosudju i "smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca".

EP je "zabrinut zbog pomanjkanja napretka u borbi protiv korupcije, i poziva Srbiju da pokaže jasnu političku volju i predanost rešavanju tog pitanja", a pohvaljuje "efikasnu ulogu Beograda u medjunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala". 

EP je pozdravio učešće Beograda u medjunarodnim vojno-policijskim misijama Evropske unije, ali "ponovo poziva Srbiju, saglasno zahtevima njenog statusa kandidata za članstvo, da postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji".

Kako je to napomenuto, "smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija".

Naglašeno je i da je "Srbija i dalje konstruktivno opredeljena za odnose s drugim zemljama u procesu priključivanja EU i susednim članicama Unije" i rečeno da bilateralna pitanja treba rešavati saglasno medjunarodnom pravu, kao i da "rešavanje takvih problema ne sme ugroziti pregovore o članstvu s EU".

"Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu uključivanja u EU i njen preduzimljiv, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima (o članstvu)", navodi se u ovom dokumentu.

Takodje se pohvaljuje "napredak Srbije u razvijanju efikasne tržišne privrede i poboljšanju ukupnih ekonomskih prilika u zemlji" i kaže da je sve to "jasan znak rešenosti i političke volje" Beograda za stupanje u EU.

Medjutim, kako je navedeno, Srbija tu "stratešku odluku mora da širi i u svom stanovništvu, uključujući snažnije predočavanje kolika se budžetska sredstva EU doznačavaju Srbiji.., a vlasti Srbije treba da se uzdrže od poruka protiv EU".

U rezoluciji se pozivaju zvaničnici Srbije da "ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana" i zajamče sredstvima i sistemskim okvirom rad svih nezavisnih tela i institucija Srbije. 

Vlasti u Beogradu se, isto tako, pozivaju da "rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske snage prema gradjanima i uzimaju se na znanje, sa zabrinutošću, sporni dogadjaji u beogradskoj četvrti Savamala, kad je reč posebno o rušenju privatne imovine, i traži se da to brzo bude rasvetljeno uz puno učešće sudskih vlasti u istrazi s ciljem da se počinioci privedu pravdi".

Evroposlanici "ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka slobode izražavanje i povodom autocenzure u medijima, gde je došlo do pogoršanja situacije". 

Oni podvlače da su "i dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu".

U rezoluciji EP je veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedie odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi".

Takodje je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen je sporazum o saradnji i zaštiti izmedju tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

Parlament EU kaže da su izbori 24. aprila povoljno ocenjeni, mada traži od vlasti Srbije da u potpunosti sprovedu preporuke medjunarodnih posmatrača, "posebno uticaja na medije" i "nemanja uvida u finansiranje političkih stranaka u izbornoj kampanji".

Navodi se da vlasti Srbije moraju da "primereno istraže tvrdnje o nepravilnostima, nasilju i zastrašivanju tokom izbornog procesa".

U dokumentu EP se uglavnom daje povoljna slika zaštite ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i podvlači da "etnički, kulturno i verski mešovita Vojvodina doprinosi identitetu Srbije".

U Vojvodini je i dalje zajamčena zaštita manjina i dobra je medjuetnička situacija, kaže se u predlogu rezolucije i dodaje da "autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena".

 

 

 

Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

Opozicija planira savez bez grešaka DOS

Vojno balansiranje Srbije: I Rusija i NATO

EP: Otvoriti nova poglavlja, Srbija bitno napredovala u dijalogu s Prištinom

Đilas ulazi u trku za Beograd?

Vučić u poseti Kazahstanu

Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Forum: Siva ekonomija i česte izmene zakona problem u regionu

Vojni pozivi plaše, Ministarstvo odbrane smiruje

Vučić i Han: Carinska unija bi svima donela dobro

Nemački ekonomski odgovor ruskom uticaju na Balkanu

Vučić završio konsultacije o novoj Vladi Srbije

EU iza zatvorenih vrata o izazovima na Zapadnom Balkanu

Opozicija: Dijalog može da bude zloupotrebljen u svrhu očuvanja Vučićeve vlasti

Put ka Evropi povod da se menja Ustav

Za nedelju dana 500 migranata pokušalo ulazak u Mađarsku

Opozicija u Srbiji: Da li Beograd i Čačak mogu zajedno

Vučić zakazao konsultacije, pojedine opozicione stranke neće se odazvati pozivu

Opozicija najavljuje blok - hoće li o(p)stati zajedno?

Nemačka dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja

Cucić: Pojedini migranti se vraćaju u Srbiju sa vidljivim povredama

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis